Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért beszélek magyarul?

Miért beszélek magyarul?

Figyelt kérdés

Már 10 éve Amerikában élek és azt vettem észre, hogy bizonyos helyzetekben még mindig ösztönösen magyarul beszélek.

Példának okáért, amikor nagyon ideges leszek és elkezdek káromkodni azt magyarul teszem, annak ellenére hogy angolul is menne. S még az sem érdekel, hogy a másik fél nem ért belőle egy szót sem.

Múltkor is történt egy incidens, az elején még angolul majd amikor felment a pumpám hirtelen átváltottam magyarra. Persze a barátnőm csak nevetett rajta, mert onnantól nem sokat értett belőle. (Eljátszotta velem a megcsalásos átverést...) :D

Szeretkezés közben is sokszor magyarul mondok ki szavakat, ami az elején eléggé vicces volt, mert a barátnőm csak nézett, hogy "Mi van?" Bár azóta már hozzászokott.

Vagy amikor megijedek, akkor sem angol szavakkal reagálok hanem magyarral.

Miért van ez így? Mármint az ösztönös dolgokban miért kerekedik felül az anyanyelvem, miközben már 10 éve csak angolul van körülöttem minden.

Kérdeztem kollégákat is, megoszlanak a tapasztalatok.

Van aki hasonló, mint én de olyanok is vannak, akik mindent átváltottak angolra és legyenek bármennyire haragosak az angolnál maradnak.

2017. jún. 29. 08:44
 1/5 anonim ***** válasza:
Én is hasonlóan vagyok csak én angliába élek és 12 éve vagyok itt.. Ha nagyon ideges leszek akkor magyarul káromkodok. Általában csak az idegesség hozza ki belőlem , más helyzet nem nagyon. Esetleg ha többet beszélek az nap magyarul (szülőkkel csak magyarul) akkor kicsúszhat egy-két szó más környezetbe is. Ösztönösnek vélem hisz az első nyelved még mindig az írásodból itélve. Talán korfüggő is lehet, a hugom már itt született ő még szülőkkel se beszél szívesen magyarul és néha átvált angolra.
2017. jún. 29. 08:58
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez jó, hogy benned így megmaradt az anyanyelv. És az agyadban neked jobban dominál az anyanyelved mint másokéban. Gondolj bele, van aki tanulás nélkül csak olvasgatással és filmnézéssel elsajátít egy idegennyelvet, más meg szenved mire megtanulja azt, mások vagyunk.
2017. jún. 29. 11:20
 3/5 anonim ***** válasza:
54%
Hallottad már azt a szót, hogy anyanyelv?... na ezt jelenti...
2017. jún. 29. 11:36
 4/5 Psycho ***** válasza:

Az anyanyelv annyira "mélyen" beleég az ember fejébe, hogy szinte lehetetlen elvonatkoztatni tőle. Még fizikailag is egy kissé eltérő területen található meg az agyban. Klasszikus tanulással + nyelvhasználattal nem lehet "felülírni" egy másik nyelvvel (tehát pl. ha 8-10 éves kortól tanulod + kint élsz éveken át, akkor sem). Valahogy máshogy huzalozódik rá az agyunk, ha születésünktől kezdve tanulunk egy nyelvet, mintha később tennénk azt. Ennélfogva nem túl meglepő, ami történik. Hiába használod az angolt kvázianyanyelvi szinten, olyannyira hogy akár angolul is "gondolkodsz" (belső beszéded angol), az még mindig egy másik szint.

Volt egy anekdota erről, megmondom őszintén, nem emlékszem már, ki (pedig valami híresebb figura volt), Olaszországban élt vagy 20 éven keresztül, és természetesen olaszul is beszélt mindennapi szinten (nyilván perfektül), amikor strokeot kapott. Az egyik maradványtünet az volt, hogy teljesen elfelejtette az olasz nyelvet, viszont az anyanyelvét nem.

Kicsit homályosan van már csak meg a fejemben a sztori, de kb. ez volt a lényeg. Szerintem sokatmondó. :)

2017. jún. 29. 14:04
 5/5 anonim ***** válasza:
Hát én Szerbiában élek, s ha szerb kollégák között vagyok, ha valami sokk hatás ér, nem tudok szerbül "idegeskedni", csak nem természetes számomra.
2017. jún. 30. 10:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!