Miért akarnak sokan pszichológusok lenni?
Vagy pszichiaterek..
Szoval nem regiben elhangzott egy kerdes egyik oran, (10. osztalyban)
hogy kinek mi a terve, es tanulmanyi atlagtol fuggetlenul mindekit 'eredekelt' a pszichologia.
Mintha oda eleg lenne annyi, hogy 'kommunilativ vagyok'.
Kb ez az a szint, hogy attol se lesz senki magyartanar, hogy elolvasta egyszer az Anyamtyukjat..
Vagy jol latjak, es tenyleg ennyire egyszeru pszichologusnak tanulni?
Mert magukat akarják gyógyítani. Nem vicc :-)
De ne keverjük a pszichológust a pszichiáterrel, nagyon nem egy lapon vannak: a pszichiáter súlyos pszichés betegeken próbál segíteni, akik ön - vagy közveszélyesek is sokszor, pszichopaták, skizofrének stb stb. Ismerek több pszichiátert is, egyik se normális: egyszerűen nem tudják (mert nem is lehet) nem átvenni betegeik panaszait.
Nézd meg a Hatodik érzék című filmet: eléggé sarkosítva, de betekintést nyer egy gyermekpszicológus mindennapjaiba. Elég kemény az első pár perc, pont, mikor megöli a dokit az egyik volt betege, akin nem tudott segíteni. Most erre lehetne mondani, hogy persze, ez csak egy film, de ilyenek a valóságban is simán lehetnek, nagyon kemény szakmák ezek és hosszú éveken keresztül képzik őket. Semmi pénzért nem lennék pszichológus, pláne pszichiáter nem, mert én nem tudnám függetleníteni magamat a pszichés betegek bajaitól. Erre egy olyan idegzetű ember idegei simán rámehetnek, embert próbáló dolgok ezek. Nem tudom, egyáltalán szűrik-e, hogy aki ilyen szakokra jelentkezik, emberileg, idegrendszerileg, fizikailag alkalmas-e mindazon dolgok elviselésére, amit majd el kell viselnie.
Koszonom!
1#
Igen, ertem, csak felmerult bennem a kerdes, hogy mindezekkel, amiket leirtal, azok a fiatalok tisztaban vannak e, es nem csak azt hiszik e, hogy csak beszelgetni kell, meg tanacsokat osztogatni.
Pl en ertem, hogy nem akar vki atomfizikus lenni, meg szakmat sem akar, ( nyilvan egy gimnaziumban)
na de az atomfizika, meg a boltielado kozott is van ut.
Tehat ertem, hogy az egyik veglet tul nehez, a masik meg tul degradalo, es megiscsak kene egy 'valamirevalo'vegzettseg, de pont ezzel alacsonyitjak le manapsag a pszichologiat, pedig egyaltalan nem konnyu annyira.
2#
Nyilvan nem, csak tudom, hogy nem mindenki valo erre a palyara, csak konnyunek tunik nekik.
Emlékszem anno nálunk is a fél osztály pszichológus akart lenni (nem tagadom, én is) főleg azért, mert sok tinit vonz a depresszió, a skizofrénia, meg az egyéb hangzatos mentális betegségek. Mármint ne érts félre, a VALÓS mentális betegségek nem vonzzák őket, csak az a romantikus, és rendkívül esztétikus kép, ami a neten terjed ezekről a betegségekről.
Pl a pszichopatákról legtöbbször Harley Quinn és a Joker jut eszükbe, a depresszióról meg valami ilyesmi: [link]
És mivel a tini kor mindenki számára elég húzós, ezért úgy érzik, hogy azonosulni tudnak ezekkel az őrült - de mégsem őrült dolgokkal. Ezek alapján kifejlődik bennük egy bizonyos érdeklődés az elme és az "őrület" iránt, és behatóbban akarnak vele foglalkozni, és segíteni másokon.
Persze a nagy átlag még időben rájön, hogy bár az emberi elme hihetetlenül érdekes szerkezet, a mentális betegségek messze nem olyan szépek, mint aminek képzelik őket, ráadásul ez az egyik legnehezebb szak, szóval valami mást választanak.
Misztikusan hangzik, - pedig a pszichologus is ugyanolyan ember, mint bármelyikünk. Sok ember hajlamos elhitetni magával, hogy egy pszichologusnak "hatalma van" felette, - hiszen "belelát a veséjébe is". Szerintem külön tanítják a pszichologusoknak, hogy a saját érdekükben tanulják meg a dolgokat határozott, egyenes vonallal elhatárolni egymástól. Olyan dolgokat, mint "Az Én",... "A Te"... "Az Ők"... A "mások",... Probléma és álprobléma. Külső világ, belső világ... Hit és valóság, - és a fene tudja még mi minden.
Mindenesetre saját - és nem is kicsi - felelősségük, hogy ne keverjék össze a munkát a magánélettel. Ne elemezgessék saját magukat. A lényeg, hogy csalóka a vélt "felsőbbrendűség", mindössze misztikussá teszi a tudományukat a speciális mivolta, de semmivel sem misztikusabb, mint egy titkosszolga, vagy egy bevetési alosztály minden nap terepen ügyködő tagjaként tevékenykedni, vagy akár "csak" darukezelőként keresni a mindennapi betevőt. A darusoknak például félelmetesen jó a térlátásuk és megannyi szabványt kell ismerniük napi szinten, fejből, - ha hibáznak, lehet bevonulni a börtönbe (amennyiben a hiba emberi életet követel).
Lehetne sorolni, de nincs értelme.
Lehet az is, hogy "divat" manapság ezt a pályát eröltetni, - jól hangzik!
Tanulni pedig sokat és rendszeresen kell, - a pszichologia sem állt meg 1715. június 4-én, (- folyamatosan újabb és újabb felfedezéseket tesznek, publikálnak, bizonyítanak, cáfolnak, és ezekben fontos a naprakészség szerintem).
Kevés munka,
alacsony felelősség(nagyon nehéz vagy lehetetlen bizonyítani amikor ártanak)
sok pénz
meg sokan szeretnek uralkodni másokon és arra nagy teret ad
meg a saját mentális problémájukat szeretnék megoldani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!