Egyesek miért válaszolnak úgy nyelvi kérdésekre, hogy nem értenek hozzá?
Lehet, hogy igazad van. Persze biztos van, aki őszintén elhiszi, hogy jó a válasza, de nem is róluk szól a kérdés.
Például emlékszem arra, mikor egy lány egyszer azt írta ki, hogy spanyol két tannyelvűbe jár, és mennyire nehéz, nem szereti. Ez mondjuk megítélés dolga, hogy nehéz-e, de ő felhozott egy bizonyos nyelvtani szerkezetet, az volt a mondat, hogy "elvesztettem a kulcsomat". És erre jött egy válaszoló teljesen arrogánsan, hogy ez tök könnyű, és szó szerint átfordította szavanként, aztán leírta alá a mondatot spanyolul, hogy ELVESZTETTEM - A - KULCSOMAT. Nyelvtanilag helyes volt, de a lánynak ez nem volt semmilyen segítség, mert a lány azt a bizonyos személytelen szerkezetet akarta megérteni, amit ő kérdezett, és ezen nem segített az, hogy valaki, aki annyit ért a nyelvekhez, hogy szó szerint átfordít valamit még a szavak sorrendjét is megtartva, kioktatja, ráadásul teljesen arrogánsan, meg hogy a kérdező milyen hülye, meg mit bonyolítja. Ez azért maradt meg bennem, mert én is akkoriban tanultam spanyolul, és én se értettem elsőre ezt a személytelen dolgot (szó szerint a spanyolok ezt így mondják: a kulcsom elvesztette magát nekem), és ezért nem is mertem volna válaszolni, aki meg ennyit se tudott, csak tökörfordításban magyarosan leírta, az meg kvázi elküldte a kérdezőt a fenébe.
Tévedni emberi dolog, de néha tényleg orbitális baromságokat írnak egyesek, hogy arra a válaszra még rossz ránézni is. Kedvencem az, amikor látja, hogy hülyeséget írt, de ahelyett, hogy hagyná úgy ahogy van, visszajön veszekedni a saját maga igazáért.
Amikor meg fordításról van szó, akkor google translateba benyomják és már írják is ki a teljes mértékben értelmetlen mondatokat.
Mert villogni akar a semmire.
Tög gáz, én is néha fordítok ott ezt-azt, de háromszor átnézem, jó-e, és ha valamiben nem vagyok 100%- akkor hagyom.
De ennél már csak az a jobb, mikor a sok éve külföldön élő tés szinte második anyanyelvként az adott nyelvet beszélőt ugatják le iskolások, hogy az úgy nem jó. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!