Jogosan van e kissebbségi komplexusom, amiért nem járok egyetemre?

Nem igazán. Saját példából kiindulva, az egyetemnek annyit köszönhetek, hogy tanultabb lettem a választott szakmámat illetően, de ennyi. Nem lettem tőle okosabb, jobb ember, stb.
Másrészről pedig olyan emberek is voltak a csoporttársaim között, akikről meg nem mondtam volna hogy egy érettségin hogy lehetett képes akár kettesekkel átvergődni, szóval...
Lényeg a lényeg, az egyetem nem értékmérő. Egyszerűen csak vannak szakmák, amikhez ott szerezhető képzés.

A "kisebbségi komplexus" lelki betegség, senkinek nem "jogos" Ne legyen. Fontos az, hogy megtaláld a helyed a világban, azt a munkát, amit szeretsz, amihez értesz, legyenek barátaid - és ne akadályozzon ebben semmiféle komplexus.
"Nemes legyen az ember, segítőkész, és jó."
Goethe

Ha azt kérdezed, hogy indokolt-e rosszul érezned magad amiért nem jársz egyetemre, akkor az a válaszom, hogy igen.
Nem mintha emberileg kevesebb lennél attól, hogy iskolázatlanabb, képzetlenebb, tanulatlanabb maradsz, mert mindezek "Isten előtt" az emberi értékeiden nem csökkentenek. Hanem azért mert a társadalmi hasznosságod, értékteremtő képességed, alkalmazkodóképességed, rugalmasságod kevesebb ez által.
Jó, ha rosszul érzed magad és ez a rossz érzés arra inspirál téged, hogy akár munka mellett (levelezőn vagy estin) tovább tanulj és kibontakoztasd a benned rejlő lehetőségeket.
Ha tanulsz boldogabb, teljesebb életed lesz és nagyobb hasznára leszel a környezetednek, családodnak, barátaidnak is. Sohasem késő elkezdeni. Az viszont fontos, hogy olyan szakot válassz, ami valóban érdekel és amiben valóban tehetséges vagy. Ne azt keresd, hogy mivel kereshetsz sokat, hanem azt, hogy miben vagy jó, mit csinálnál szívesen.

Szerintem nem.
Egyetemre járok, de nem hiszem, hogy emiatt jobb ember lennék. Egyszerűen azért jöttem egyetemre, mert az álommunkámhoz kell a diploma, és a szak is érdekel.
Ha mondjuk villamosvezető szeretnék lenni, akkor kevesebbet érnék emberileg? Én nem hiszem.

A jövőben egyre inkább csak magasan képzett szakértő típusú munkavállalókra lesz szükség.
Például bolti eladó nem kell, mert e-shoppinggal intézzük a beszerzéseket így bolt sem lesz, a közlekedés automatizált lesz így nem kell vasutas, a postás már ma is félig anakronizmus, a fizikai munkások helyét robotok veszik át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!