Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért úgy állítják be sokan a...

Miért úgy állítják be sokan a romákkal szembeni sztereotípiákat, mintha azok egy idegen, számunkra teljesen ismeretlen emberekről alkotott fikció lenne, és nem tapasztalatokon alapulna?

Figyelt kérdés
Többször hallottam azt, hogy úgy beszéltek a romákról, mintha számunkra teljesen ismeretlenek lennének. Ez miért van? Hiszen együtt élünk, ha máshol nem, az utcán mindenképp találkozunk. Miért mondják ennek ellenére sokan azt, hogy az emberek úgy alakítanak ki sztereotípiákat, hogy nem is ismerik őket?
2017. ápr. 27. 22:25
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
30%

A cigányság mindig is egy reménytelen kártékony nép marad. Ez van benne a vérükben. Lehet, hogy egy nagyon kis hányada - úgy 1% - képes a társadalmi együttélésnek megfelelően viselkedni, de attól még összességében egy hulladék népcsoport.

Nem véletlen, hogy azok az országok, akik úgy döntöttek, hogy befogadják őket - például Kanadában - nem sokkal később vissza is küldték őket. A franciák is hamar rájöttek, hogy egy söpredék csoport, és postázzák is vissza őket folyamatosan.

Már a 7-8 éves cigányivadékoknál is egyértelműen látszik, hogy egy kártékony parazita lesz. Elég megfigyelni a fejformáját, a beszédstílusát, a gesztusait... mind agresszióról és erőszakosságról, valamint primitívségről árulkodnak. Ezeknek a verekedés és a mások terrorizálása olyan természetes már 7 éves korukra, mint a te gyerekednek a fogócska az iskolában.

Gyertek liberális barmok, pontozzatok le! Remélem majd a legközelebb a cigánybűnözők a ti családotokat kapják el, ha már annyira véditek ezeket a férgeket!

2017. ápr. 28. 10:40
 12/18 A kérdező kommentje:

9-es

Lehet nem voltam teljesen érthető. arra gondolok, hogy pl. valaki a saját falujában azt tapasztalja, hogy a romák között valamilyen viselkedés sokkal gyakoribb*, mint a nem romák között . felmegy bármelyik környéki városba városba, ugyanezt tapasztalja...elmegy a fővárosba ugyanezt tapasztalja A sok tapasztalása ellenére miért mondják neki azt, hogy az észrevételei fikciók, légből kapottak? Észrevételeinek semmi alapja nincs?

* a gyakoribb nem jelenti azt, hogy mindegyikükre igaz. azt sem jelenti, hogy másokra ne lehetne igaz.

2017. ápr. 28. 10:49
 13/18 A kérdező kommentje:

11-es nem a kérdésre válaszoltál. A kérdésem arra vonatkozott, hogy miért állítanak olyanokat, hogy nem ismerjük a romákat, nem együtt élünk velük. nem ismernek csak 1-2 romát, és azokból általánosítanak.

Másrészt szerintem nem igaz pl. az, hogy csak 1%-uk képes a társadalmi együttélésnek megfelelően viselkedni. Nagyon sok múlik a környezeten. Sokuknak, aki normális, sokkal nehezebb, mert rossz közegben nevelkedik, és eltanulja a rossz mintákat, vagy nem hagyják érvényesülni sem a romák, sem a magyarok, de ugyanez igaz a nem romákra is. Ha valaki nem romaként nevelkedik fel egy nagyon ingerszegény stb... környezetben, azt gyakran ugyanúgy nem foga elfogadni a környezete, még ha el is költözik egy totál új helyre, ha eltanulta pl. a másokra veszélyes magatartást.

2017. ápr. 28. 11:07
 14/18 anonim ***** válasza:

Az érintkezési pontok limitáltak. Erről szól a szegregáció. Nem nagyon találkozom velük irodában, hivatalban a pult másik oldalán, nem volt cigány tanárom, szomszédom. Térben elszigeteltek vagyunk. A tapasztalatszerzési lehetőségek tényleg korlátozottak azon kívül, hogy elmegyünk egymás mellett az utcán - és akinek van esze, próbálja nem ilyen felületes benyomásokból megítélni az egyik kisebbséget.

Mondhatnád, hogy olvasson/nézzen az ember híreket, abból jobban megismerheti őket. De milyen híreket? Felzárkóztatós, "minden roma nagyszerű, csak ki kell hozni belőlük a legjobbakat" típusú híreket vagy negatív hangvételű "már megint egy roma bűnöző bántalmazott XY-t" típusú híreket? Hogyan ítéled meg, hogy a hírek mennyire pártatlanok?

Ismerek két amerikait. Teljesen más egyéniség mindkettő. Úgyhogy nem mondhatom azt, hogy ismerem az amerikaiakat, mert egyikük ilyen, másikuk olyan. Hiába voltak előítéleteim, némely előítéletre az egyikük, némely előítéletre a másikuk cáfolt rá. Úgyhogy katyvasz az egész. És nem ismerek két cigány embert személyesen, úgyhogy velük kapcsolatban még kevesebb a tapasztalatom. Nem beszélgettem velük, nem jártam a házukban, ők se az enyémben. Nem volt konfliktusom velük, aminek a rendezési módja sokat elárult volna, nem láttam őket döntési helyzetben.

El vagyunk szigetelve. Egymás mellett élünk, nem egymással. Ez az igazság.

2017. ápr. 29. 17:52
 15/18 A kérdező kommentje:

Lehet, te olyan helyen laksz, hogy teljesen el vagytok vágva egymástól, de én eddig olyan helyen laktam (vidéki városok, megyeszékhelyek, főváros), ahol nagyon sokat meg lehetett tapasztalni a másikból. Közös a tér, amit használunk, közös bkv-n utazunk, vannak szomszédaink (gondolj csak a 8 kerre, rengeteg embernek van roma szomszédja), van roma iskolatársa, munkatársa..stb ..stb Ott vannak az aluljárókban, piacon, utcákon árusként, vagy vevőként. Gyakran vagyunk valamilyen interakcióban, de anélkül is lehet látni, hogyan viselkednek. .

Rengeteg olyan helyzet van, amikor interakcióba kerülünk egymással (pl. lehetünk munkatársak, tanárként, diákként egy osztályba járunk velük. A szegregációról meg annyit, hogy az is annak számít, ha a diákok 25-30%-a cigány)

Az egy másik kérdés, hogy arányában kevesebben tanulnak tovább, és pont a tanárok között, és az olyan munkák között, amik valamilyen speciális tudást igényelnek kevesebben vannak.

Annyiból valóban nem lehetne "megítélni" a másikat, ha csak annyi lenne, hogy elmegyünk egymás mellett, és a másik tényleg csak "elmenne".

2017. ápr. 29. 19:13
 16/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, #14-es vagyok, értem, hogy Te interakcióba kerülsz velük, és semmi kétségem, hogy jobban ismered őket, a viselkedésüket, a gondolatvilágukat, mint én. Nyilván a véleményed megalapozottabb, mint amilyen az enyém lehet, mert a Tiéd ismereten alapul, az enyém előítéleten és zömmel egyoldalú információmorzsákon.

De azt hiszem, éppen erre voltál kíváncsi.

2017. máj. 2. 08:34
 17/18 A kérdező kommentje:

Nem, szerintem félreérteted a kérdést. Nem arra voltam kíváncsi, hogy az olyan, akinek nincs igazán tapasztalata miért alkot határozott véleményt bármiről is. Hanem azt nem értem, miért mondja azt több aktivista, hogy az olyan embernek akiknek konkrét tapasztalataik vannak (kb. mint nekem, vagy több) hogy arra miért mondják az, azok nem tapasztalatok, hanem csak légből kapott vélemények, az ismeretlentől való félelmen alapulnak..stb.

A kérdésem arra vonatkozna, hogy mi az oka, célja ennek a jelenségnek. Kinek jó ez, és mire?

2017. máj. 2. 10:01
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerű emberi reakció. Ha nem az a véleményed, mint nekem, és nem akarlak érte lehülyézni, akkor másképp kell hiteltelenné tennem a véleményedet. Mondjuk azt állítom, hogy nem valós tapasztalaton alapul.
2017. máj. 3. 07:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!