Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért mondták régebben mindenr...

Miért mondták régebben mindenre azt, hogy szégyen?

Figyelt kérdés

Ebben nőttem föl,de igazából nem tapasztaltam. A 20-as évektől 50-es évekig született korosztály viszont vajon mindenért szégyenkezett?

Nem falun,városon éltünk/élünk! Nem voltunk paraszti származásúak sem.

De nekem mindenre azt tanították,hogy szégyen,hogy nem szégyelled magad,ezért majd megszólnak és az is milyen szégyen...

Anyám a mai napig használja bármire,hogy szégyen,vénségére költözhet el a városból,stb. Miközben senki sem foglalkozik vele,nem beszélik ki,mindenki éli a saját életét,még pletykás barátnői sincsenek.

Ilyenek voltak: ha nem fejezed be az egyetemet,ha diplomás létedre boltban dolgozol,ha a férjednek sincs jó munkahelye,ha az utcán csókolóztok,ha szellemi beteg gyereketek születik (ez volt legutóbb)

Gyerekkoromban sokkal több volt,majd írok még,ha eszembe jut. Akkor még nagymamám is mondogatta mindenre.

2017. ápr. 20. 17:49
 1/5 anonim ***** válasza:
Ezt a szégyent!
2017. ápr. 20. 18:02
 2/5 Fatal_3rror_ ***** válasza:
Régebben sokkal szigorúbb társadalmi elvárások voltak és abban nevelkedtek az emberek, hogy "mit gondolnak majd mások" és ezt adták tovább generációkon át.
2017. ápr. 20. 18:04
 3/5 anonim ***** válasza:
46%
Ez a falusi gondolkodás. Kicsi faluban nincsenek titkok, csak bélyegek.
2017. ápr. 20. 18:05
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül falusi gondolkodás, illetve falu, tájegység függő is, de az Újkorban létrejött városi polgárságnak is nagyon jellemzője volt ez a gondolkodásmód. Elég csak azokra a 18., 19. századi népművelő "tananyagokra", amelyek pl. arról is szóltak, hogy a maszturbálástól megvakulsz. Vagy gondolj a viktóriánus polgárság olyan szintű prüdériájára, hogy a tengeri fürdőzéskor kabinokat toltak be a partról a tengerbe. Ma nyilván legkevésbé a nagyvárosokban van kitéve az ilyennek az ember, de sajnos még azért itt is jelen van, csak nem annyira feltűnően, mint a falvakban, ahol mindenki ismer mindenkit.
2017. ápr. 20. 19:20
 5/5 anonim ***** válasza:

Ja nekem most a legujabb ilyen a "ha nem veszel fel nejlonharisnyat szegyenbe hozod a csaladot!"

Kesz rohej amugy :D

2017. ápr. 20. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!