Miért mondták régebben mindenre azt, hogy szégyen?
Ebben nőttem föl,de igazából nem tapasztaltam. A 20-as évektől 50-es évekig született korosztály viszont vajon mindenért szégyenkezett?
Nem falun,városon éltünk/élünk! Nem voltunk paraszti származásúak sem.
De nekem mindenre azt tanították,hogy szégyen,hogy nem szégyelled magad,ezért majd megszólnak és az is milyen szégyen...
Anyám a mai napig használja bármire,hogy szégyen,vénségére költözhet el a városból,stb. Miközben senki sem foglalkozik vele,nem beszélik ki,mindenki éli a saját életét,még pletykás barátnői sincsenek.
Ilyenek voltak: ha nem fejezed be az egyetemet,ha diplomás létedre boltban dolgozol,ha a férjednek sincs jó munkahelye,ha az utcán csókolóztok,ha szellemi beteg gyereketek születik (ez volt legutóbb)
Gyerekkoromban sokkal több volt,majd írok még,ha eszembe jut. Akkor még nagymamám is mondogatta mindenre.
Ja nekem most a legujabb ilyen a "ha nem veszel fel nejlonharisnyat szegyenbe hozod a csaladot!"
Kesz rohej amugy :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!