Te sétáltál már ki szirénázva közeledő mentőautó elé csak azért, mert zöldre váltott a lámpa? Miért?
Nem láttam még olyat, hogy amikor szirénázva közeledő mentő útjába eső zebrán zöldre vált a lámpa, a tömeg ne indult volna el.
Fura nekem, hogy mindenki forgatja a fejét a hang felé, látja a száguldó autót és mégis hezitálás nélkül lelép, amikor zöldre vált a lámpa, aztán két másodperc múlva csodálkozva mered a nyakában szirénázó autóra és tétovázik, hogy most mi legyen. De tömegesen, mindenki. Ez miért van? Lehet, hogy van valami pszichés tömeghatás a háttérben és az emberek is azért olyan meglepettek, amikor a zebra közepén beéri őket a mentő, mert tényleg nem tudatosul, hogy nem kellene elindulni?
Természetesen nem tenném.
De azért azt megjegyezném, hogy szabály szerint a megkülönböztető jelzést használó jármű tilos jelzésen 5km/h sebességgel haladhat át. Ha megy 50-el, és elüti a zebrán a gyalogost, a sofőrt veszik elő.
Valószínűleg pszichés tömeghatás, mint mikor a népek felszállnak a buszra, megállnak tömegesen, ahol épp felszálltak, és leszärják, hogy a mögöttük felszállót odacsukja az ajtó, mert ők nem mentek beljebb. Ők felszálltak, innentől le van ejtve.
Vagy mikor van egy gyalogátkelő, amelyiken átkelve balra és jobbra is vezet járda: mindenki a közepén megy át csak azért is, hogy a tömeg összeütközzön a túloldalon, pedig egyszerűbb lenne, ha aki balra akar menni, a zebra bal oldalán haladna át, aki jobbra, az inkább a jobb oldalán.
Nem, inkább megy, mint a birka, nyomkodva a telóját, és nekimegy mindenkinek.
Vagy sorbaállásnál nem állunk olyan közel az előttünk lévőhöz, hogy lássuk a tárcája tartalmát, a beütött pin kódot. Ha pedig valaki hátrébb áll, hogy ezt elkerülje, nem tolakszunk elé, hogy: jaaaa, te sorban állsz?
Sokakból hiányzik az alapvető szabályok, sőt az emberi együttélés normáinak ismerete, itt is ilyesmiről van szó szerintem. 'Nekem zöld, akkor én megyek!', minden más le van ejtve.
Az a helyzet hogy ez nem játék. Novemberben egész Békéscsabát megrázta egy baleset, a mentőautó elütött egy 16 éves lányt, aki meghalt. Sok ismerősömnek a barátja volt a lány, szinte mindennap eszembe jut ez az eset, óva int, hogy jobban figyeljek.
(Zenét hallgatott, elvileg zöld volt a lámpa, és mire észrevette volna a mentő, addigra már késő volt, és később a kórházban meghalt)
Amúgy meg hallom a mentőt és nem megyek elé, szerintem ez az eset ennyiben 'tanulságos' (hozzátenném mélységesen megrázott, mert azon az útvonalon naponta közlekedek, s bárkivel megtörténhetett volna, na meg látni a barátaim gyászát)
Elsőbbséget kell neki adni, és nyilván egy Pesten nehezebb erre figyelni akkora tömegben, de akkor is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!