Kedves tizenévesek! Mi az, amitől érettebbnek érzitek magatokat a korotoknál?
Jól működő, kiegyensúlyozott, hosszú, komoly kapcsolatban vagytok?
Idegen nyelveket beszéltek?
Vállaltatok diákmunkát?
Jók vagytok valamilyen sportban?
Tudtok főzni?
Egyedül is elengednek másik városba/országba?
Ki milyen dolgokkal támasztaná alá azt, hogy ő érettebb a koránál?
Én egyáltalán nem vagyok érett kamasz, de szerintem érett az:
Aki komoly, több éves kapcsolatra vágyik (eddig még stimmel:D).
Önismeret, hosszú távú célok (milyen egyetemre szeretnék majd jelentkezni, mi érdekel stb.)
Nem kell stréberkedni, de viszonylag jó tanulás.
Főzés, mosás, takarítás, tehát eltudja látni magát.
Diákmunka vállalása.
Érdeklődés az irodalom, politika, világ kérdései iránt.
Intelligens (!)
Felelősséggel bulizik.
Nem cselekszik meggondolatlanul, csak érzésekre támaszkodva, hanem kicsit higgadtabb, racionálisabb.
Talpraesett, megtud szólalni, véleményt formálásra képes (nem alpári stílusban, hanem normálisan).
De szerintem 15-6-7 évnyi tapasztalattal (de még 20-szal sem) lehet kijelenteni, hogy valaki "érett". És nem is kell...megvan annak a maga ideje, de ha már valaki alapvetően felelősségteljes akkor már jó úton halad.
14 éves lány vagyok. 8.osztályos.
Nem volt még kapcsolatom, szerintem ráérek még az ilyesmivel. Jó, mondjuk megnézem a fiúkat, ha tetszenek, de melyik lány nem, ha szingli? :D
Egyszer utasított vissza egy srác,de ja..ilyen viszonzatlan 'szerelem' volt az.
Nem beszélek rendesen nyelveket, de tervben vannak. Nagyon imádom a nyelveket. 5 éve tanulom az angolt és a németet. De mivel mindig más tanárunk volt az angolnál, mivel én szakkörbe jártam, ezért keveset tudok.
Németet már jobban tudom, sok mindent megértek németül, de az is kevés számomra. Szóval úgy rendesen még nem beszélek angolul/németül. Szeretnék megtanulni még spanyolul és koreaiul.:D Most gimnáziumba készülök, ahova valószínűleg felvettek.
Diákmunkát még nem vállalhatok, pedig ezer örömmel mennék! Mivel szeretnék pénzt keresni, hogy minnél hamarabb elköltözzek itthonról, és az egyetemre is kellene gyűjtenem. Viszont volt, hogy három hónapon keresztül jártam hetente egy idős nénihez takarítani pár órát,aki már meghalt sajnos.
Külföldre nem engednek egyedül el, de városokba engednek, de ami közel van hozzánk csak oda, úgy egy 20-30 km-re.(Meg kollègista leszek szóval muszáj lesz:D)
Sport... Sport.. 5 évik jártam tornára, versenyeken párszor voltam, de akkor is csak tartaléknak raktak be, tehát ki is iratkoztak, meg amúgy se bizonyultam jónak benne. 2 éve röpladbázom, amiben nem vagyok profu szinten jó, de annyira kezdő szinten sem. 3 évig néptáncra jártam, ami nagyon nem jött be. Csak azért jártam, mert muszáj volt.
Főzni csak ilyen alapdolgokat tudok, mint pl. Bundáskenyér, palacsinta(kikeveréssel együtt),krumplifőzelék, zöldségleves, puding, darakása.. Stb. Ja és mikrós csokis sütit XDD
Amúgy látom írták néhányan, hogy a 13-14 évesek már nem szüzek, és cigiznek.
Hát.. Amúgy igen ez valóban így van a mi osztályunkban is. (Vannak kivételek, én is itt vagyok:D) Vagyis ketten már nem szüzek(lehet hogy többen,de ketten ezzel dicsekednek), 6-an cigiznek. Bah.
Amúgy volt ez az előítéletes dolog. Én sem ítélem el a melegeket, leszbikusokat, biszexet stb. Csak pl. Azt nem szeretem,ha a két lány előttem csókolozik. Talán ez a helyzet picit zavar,de a melegek meg nem tudom miért,de olyan arik:DDDD. Ők nem zavarnának valamiért,de nem tudom,én így látom a helyzetet.:)
Amúgy azt kihagytam,hogy 4-5 tanuló vagyok. És igazából nem érzem magamat elég érettnek. Lehet,hogy mások úgy látják,de én nem érzem magamat annak.
:)
Én is azt figyeltem meg, hogy aki nem akarja idősebbnek, nagyobbnak mutatni magát, általában az áll hozzá a legérettebben a dolgokhoz.
A kidolgozott hosszútávú tervek, képzések szerintem nagyon jól jelzik, hogy tényleg érett valaki.
A kisebbségekhez való hozzáállás inkább nézőpont kérdése, mint érettségé. Senki nem lesz attól kevésbé felnőtt, hogy szembemegy a toleranciával.
A tanulmányi átlagnak semmi köze az érettséghez. A legtöbben, akik gimi alatt kitűnőek voltak, és végigtanulták a 4 évet, szenvedtek az egyetemmel, el sem végezték, nem dolgoznak sehol, nem vitték semmire. Én az osztály rosszabbik felébe tartoztam, ami az átlagot illeti, mert alig tanultam valamit gimiben, inkább kint voltam mindig. Az érettségim közel kitűnő lett, két emelt szintűt is tettem, és most záróvizsgázok egy jó nevű egyetemen, ráadásul olyan munkahelyem lesz, amilyenre mindig is vágytam.
12-es nagyon jól látja a dolgokat. :) 13-as lány is írt egy-két jó dolgot. Hogy érted amúgy, hogy az egyetemre gyűjtenél?
Ha nem élsz túl jó körülmények között, akkor jelentkezhetsz koliba, és meg is fogják neked ítélni. Ez nem kerül sokba, ismerőseimnek havonta 9-10 ezer forint körül van Budapesten.
Államilag támogatott képzést válassz, így semmit nem fog kelleni fizetned az egyetemért. Ne felejtsd, semmi más nem számít felvételkor, csak az érettségi, és bizonyos esetekben a 11-12. év végi jegyeid.
Ha tényleg gyűjteni szeretnél az egyetemi évekre, annak a nagy része valószínű kajára, az utazásra, és esetleg mobilnetre fog elmenni. A többi attól függ, mennyire vagy kimozdulós. :)
Kedves Gébics!
Sajnálom, hogy így alakult a gyerekkorod. Viszont semmi okod így tekinteni magadra, a válaszod alapján egy értelmes lánynak tűnsz. Megértem, hogy félsz a kapcsolatteremtéstől, de szerintem nem ártana, ha bekapcsolódnál egy-egy beszélgetésbe. Próbálkozz azokkal, akik a hallottak alapján szimpatikusnak tűntek, és olyankor, amikor nincsenek túl sokan. Ha van kedved, és magányosnak érzed magad, nekem is írhatsz.
Ez ugye nem egy "szidjuk a mai fiatalokat" kérdés akar lenni, egy mai fiataltól?
Már nem vagyok tini, de mikor az voltam, én is érettebbnek tartottam magam. És még most is úgy gondolom, hogy igazam van. Végig céltudatos voltam az iskolaéveim alatt, plusz az egyik szülőm lelépett, a másiknak pedig ettől lelki gondjai lettek, ami miatt elég sok minden hárult rám, és így utólag nem akarok beképzeltnek tűnni, de azért elég jól kezeltem :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!