Miért akarnak az emberek a világ urai lenni?
Most elsősorban a regények/fimek/mesék/stb. főgonoszaira gondolok, akik általában uralni akarják a világot.
(épp egy sztorin dolgozom, ahol a főgonosz roppant eredeti módon egy hatalommániás, ambiciózus személy, de a gondolatszál közepén megszólalt a fejemben a Fluimucil reklám: "De miéééért?")
Megpróbáltam elképzelni magam, mint a Világ Úrnője. És nem nagyon tetszett :D
Biztos lennének lázadások (még ha én nem is lennék gonosz, de valahogy mégis felevickéltem arra a trónra) ezért rengeteg időmet lekötné az, hogy biztosítsam a pozíciómat. Emellett egy egész bolygót kéne uraljak, amit egyedül nehéz, 100% megbízható szövetségest meg ugye irtó nehéz találni, elég paranoiás lennék egy idő után hogy ki akarna hátba döfni.
Emellett gondolom valamennyire egységesíteni kéne a gyarmataimat, meg még fogalmam sincs hogy mit kéne csinálni, országot sem vezettem még soha nemhogy az egész Földet :P
Szóval én nem vállalnám.
(Gonoszom annyiban előnyösebb, hogy ő már eleve uralkodó volt. Elég nagy pompában is élt, szóval nem hiszem hogy annyira a gazdagság hajtaná - nem is tudom hogy a népe egyáltalán használ-e pénzt vagy hasonló dolgot, nem ember ugyanis)
Azt mondják, a hatalom olyan mint a drog. Amikor az ember megérzi az ízét, még több kell neki. Sok tanulmány foglalkozik a vezetők személyiségváltozásával. Persze nem mondom, hogy kivétel nélkül mindenkire igaz, de ez egy trend. Van valami mámorító abban, hogy "azt csinálok, amit akarok". Persze előbb-utóbb korlátokba ütközik az ember, hát milyen jó lenne már azokat átlépni! :)
Persze van az a típus, akinek önmagában a hatalom érzése a célja, a cél pedig szentesíti az eszközt (értsd: felfele nyal, lefele tapos, illetve bármi, amivel hatalomhoz jut). Másnak a hatalom nem cél, hanem eszköz, mert pl. van valamilyen világos értékrendje, elképzelése, világnézete, amit meg akar valósítani, és ehhez hatalomra van szüksége - így alcél a hatalom megszerzése. Szerintem ez a ritkább. Kérdés, az a világnézet milyen. Néha megesik, hogy némileg sértő másokra nézve. Biztos beugrik az illető akinek fura bajusza volt és világháborúzott...
Köszönöm a választ! :D
Chaplinbajszú barátunkról pont azt olvastam tegnap, hogy a vége felé teljesen elege lett a hatalomból, és át is adta volna másnak, ha Németországnak nem lenne rá olyan égetően szüksége. (szerinte)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!