Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért alakul ki bennünk hogy...

Miért alakul ki bennünk hogy ami ronda attól félünk?

Figyelt kérdés

Pl egy ronda arcú alak az miért ijesztő? Miért vagyunk bizalmatlanok velük szemben? Egyáltalán mitől látunk valakit rondának? Nem arra gondolok amikor valaki pl koszos vagy büdös, vagy kövér, hanem amikor egyszerűen azt mondjuk ronda.

Ha a mesék és történetek tanítanak minket erre, akkor azok honnan származnak? Miért a ronda a gonosz?

2016. dec. 19. 21:05
 1/7 A kérdező kommentje:
Ezt elfelejtettem. A kisgyermekek úgy tudom nem tartanak valakitől azért mert pl ronda. Tehát ennek egy tanult viselkedésnek kell lennie igaz?
2016. dec. 19. 21:05
 2/7 anonim ***** válasza:
A minden gerincesben genetikailag megtalálható túlélési ösztön szerves része az ismeretlentől/szokatlantól való félelem. Tanulással "felülbírálható", pl. egy korábban "ijesztőnek" titulált embert ha megismersz, utána már nem fogsz tartani tőle.
2016. dec. 19. 21:11
 3/7 A kérdező kommentje:
Oké értem, de mitől ronda valaki? Nyilván nem azért mert 6 feje van meg 24 lába, de akkor viszont mitől? Ha ránézünk 2 képre amin 1-1 arc van és az egyikre azt mondjuk szép a másikra pedig hogy ronda akkor igazából miért mondjuk ezt? Mi az amit látunk és amiből az agyunk a "rondára" asszociál.
2016. dec. 19. 21:19
 4/7 anonim válasza:
100%

Szerintem ezt nem lehet megmondani. Én sose mondanám egyrészt senkire, hogy ronda..

Másrészt nagyon mást talál egy-egy ember szépnek, illetve csúnyának. Én például két évig voltam együtt egy fiúval, akire mindenki azt mondta, hogy csúnya..én mégis szépnek láttam, és azóta is. :) És van akire mindenki azt mondja, hogy gyönyörű, nekem meg taszító.

Mindenkinek van egy egyéni preferenciája, ez nem kőbevésett.

Egyébként én nem félek valakitől, aki csúnyább, mint az átlag.. számomra csakis a személyiség és a kisugárzás az, amitől félni kezdhetek..

22L

2016. dec. 19. 21:28
 5/7 anonim ***** válasza:
Vannak a testnek bizonyos természetes arányai, amik ki is számolhatók matematikailag. Valószínűleg az agy ezeket az arányokat figyeli, és minél jobban eltérés van ettől, annál rondább valaki (vagy valami). Van a neten egy weboldal, (www.howhot.io), ahová arcképet lehet feltölteni és a gép megmondja hogy ronda-e az illető (kiszámolja valahogy). Teljesen jól működik.
2016. dec. 19. 22:00
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Hasonló témán meditáltam egy ideig, nem kifejezetten az emberi szépségről, de azt is érintve. A lényeg, hogy engem az gondolkodtatott el hogy miért van az hogy egy befejezetlen szoba ami nincs kimeszelve rossz közérzetet kelt, míg egy fehérre meszelt szoba szép. Vagy egy gazos udvart csúnyának tartunk, míg a gondozott pázsitot szépnek. Szóval elkezdtem keresni az összefüggést a kinézet és a funkció között. A meszelés tekintetében arra jutottam, hogy azért meszelték ki legelőször a házakat, hogy könnyebben észrevegyék a legyeket, szúnyogokat, egyéb kártevőket a falon, így könnyebb fenntartani a higiéniát. Tehát ez nekünk hasznos, ezért szépnek érzékeljük. A fűnyírást pedig azért kezdtük el, mert könnyebb és kényelmesebb a lenyírt pázsiton haladni mint a nyakig érő gazban vakarózni. Tehát itt is érvényes, hogy szépnek tartjuk azt ami hasznos a gyakorlatban. És itt kezdtem el az embereken gondolkodni, hogy akkor miért is lett Michelangelo Dávid szobra az ideál a nők szemében. És itt megint a használhatóság alapján vizsgálódtam. Arra jutottam hogy ilyen testalkattal sokmindent lehet csinálni, pl. vadászni, harcolni, ház körüli munkákat végezni, lovagolni, fára mászni, nagyokat szexcsatázni. Mondhatni hogy ez egy univerzális testalkat, kellőképp erős, gyors és nem szorul be mindenhova. Tehát nagyjából itt is azt tartjuk szépnek, ami hasznosnak bizonyul. Persze ez ennyire nem egyszerű, szubjektív, hogy ki mit tart szépnek. De akkor ezek mély gondolatoknak tűntek számomra és egy kedvenc előadóm Protonica egyik albumának címe kapott értelmet általuk, a Forms Follow Funtion, vagyis a formák a funkciót követik...
2016. dec. 19. 23:02
 7/7 anonim ***** válasza:
Utolsó. Tetszik a gondolatmeneted. :)
2016. dec. 20. 14:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!