Melyiket választanád a kettő közül?
Szeptembertől Budapesten tanulni ,de fizetős képzésben, mert nem kerültél be az állami keretbe ( szakmáról van szó ) + mellette diákmunkázni, hogy meg tudj élni.
Vagy
Kimenni egy évre mosogatni/pincérkedni és összeszedni egy jóadagnyi pénzt, ami sose árt ha van,majd jövőre okosabbnak lenni, és már az első nap beiratkozni a képzésre, hogy meglegyen a biztos államilag támogatott hely.
A 2. verzió jobban vonz, viszont nem tudom , jó ötlet e, mivel szakmai tapasztalatom pincérként nulla lesz, egy egy hónapos képzésben tanulnám meg az alapokat.
Ha van konkrét munkalehetőség a 2. Ha nagyon bizonytalan, akkor nem. Mert könnyen lehet a két szék közt a pad alá esete.
De ha van munka, akkor mindenképpen az. Lesz egy kis pénzed. Következő évben nem kell fizetned a suliért. Szerintem megéri. És persze a nyelvgyakorlás miatt is jó lenne külföldre menni egy évre.
1.
Angliában lasszóval fogják a pincéreket, az osztrákokhoz is lehet menni síparadicsomba főszezonra. Nem is a munkalehetőségek miatt aggódok, hanem, hogy mennyire állnám meg a helyem , mivel annyira nem vagyok közvetlen ember ,meg szakmai tapasztalatom sincsen ,bunkó vendégeket se tudnám most így hirtelen kedvesen lereagálni. Persze gondolom erre is való a képzés amire mennék.
7
Mint mondtam, találni találnék munkát. Sok helyen hiányszakma a pincér. Nem csak Magyarországon.
Külföld!
Volt lehetőségem kimenni, de nem mentem. Helyette elvégeztem egy OKJ képzést, most pedig egyetemen vagyok. A magyar oktatás nagy része káosz és nem elég színvonalas. OKJ-n normálisak voltak a tanárok, de alig tanítottak valamit. Egyetemen meg rengeteg oktató vicc kategória. Elavult tudást adnak át, sokszor nem a reális tudást, hanem az ember viselkedését nézik. (Konkrétan volt egy csoporttársam, aki széttanulta a tárgyat, mindent tudott és megbukott. Engem bírt a tanár, mert néha dumáltam vele és átengedett. Volt, hogy zh-ban ugyanazt írtuk, mert egy jegyzetből tanultunk. Egyikünk kétszer annyi pontot kapott, mint a másik. És lehetne sorolni.) Ha van rá lehetőséged, inkább külföldön tanulj.
Ha pedig külföldön kapsz munkát, akkor inkább ott próbáld megvetni a lábad. Egyetemen vagyok 24 évesen. Az összes ismerősöm, aki 1-2 éve kint ment, már sokkal jobban él, mint én. Amire én nekiállhatok a saját életem kiépítésének, náluk már megvan a kocsi, feleség és még sorolhatnám. Utazások, stresszmentesebb élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!