Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Milyen hatást vált ki az, ha...

Milyen hatást vált ki az, ha valaki ilyen régimódi stílusban beszél a fiatal kora ellenére?

Figyelt kérdés
Szóval ha valaki olyan szavakat használ fiatal kora ellenére, mint a vala, egykoron, leend, minő gyalázat, eljövend, lévén, mentül inkább, megállott, továbbá minden dolgot a régies nevén nevez, még ha hosszabb és nehezebb is kimondani. Amúgy full okos és emellett szerény emberről van szó.
2016. júl. 13. 10:29
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
57%
Nem nagyon beszélgetnék veled, én a 21. században elvárom azt hogy ne úgy kelljen beszélni mintha 19. században élnénk...
2016. júl. 13. 11:07
 12/28 anonim ***** válasza:
84%
Ha nem viccből csinálná, akkor eléggé furának tartanám. Hát dédszüleim sem mondtak olyat, hogy vala meg eljövend, pedig falun lakunk.
2016. júl. 13. 11:35
 13/28 anonim ***** válasza:
84%

Én szoktam így, de poénból.

Vajon helyett vajh, de helyett be.

Vajh mikor jön a vihar? 22 fok, ej, be szép is lenne.

De aki komolyan így beszél, azt nem tudom komolyan venni.

2016. júl. 13. 11:36
 14/28 anonim ***** válasza:
94%
Nekem lenne kínos. Egy archaikus beszéd nem attól az, hogy tele van ilyen régies szavakkal... Ugyanis ezeket a régies dolgokat is a megfelelő korban a megfelelő kontextusban és szabályok szerint kell használni. Ha csak úgy dobálózol velük, akkor az tényleg nevetségesen hat, illetve tudálékossá tesz, egyszóval nagyon gáz. Ettől én nem tartanálak intellektuális embernek, csak feltűnősködő szakbarbárnak, és dilettánsnak.
2016. júl. 13. 12:11
 15/28 anonim ***** válasza:
37%
Zavart vált ki vele, a sok kis átlagember azonnal komplexusos lesz, mert végig azon rettegnek, hogy mindjárt mond valamit, amit ők nem fognak érteni, illetve biztos lenézi őket, amiért ők nem választékosan beszélnek. Jó proliszűrő, akit ez mulattat, nem zavar, az nem lehet nagyon ostoba.
2016. júl. 13. 12:37
 16/28 A kérdező kommentje:
Csak egy pár hozzászólónak mondom, hogy nem rólam van szó. De egyébként ez az ismerősöm, aki ilyen stílusban beszél, a legtöbb ilyen régies szót meg mondatszerkezetet hellyel-közzel jól alkalmazza, a legtöbb mondatát értem, csak az összes többi emberhez képest olyan jellegzetes számomra. Nem negatív benyomással, hanem ilyen különleges fajta, nem látszik se tudálékosnak, se dilettánsnak, se szakbarbár, hiszen elég széles körű érdeklődésű emberke.
2016. júl. 13. 13:09
 17/28 anonim ***** válasza:
96%
Még mindig jobb mint a "szercsi,láwwcsi,kabcsi,hűvi...)" szavakat használná.
2016. júl. 13. 14:20
 18/28 anonim ***** válasza:
67%

Nekem tetszene.

Magam is másképp fogalmazok, mint az átlag - csupán csak azért, mert sok szónak sok rokon értelmű változatát ismerem, és nem tűzdelem tele a mondandóm trágár szavakkal.

Régies szavakat nem szoktam használni, illetve latin/görög eredetű szavakat (pl. szinonima, archaikus) is nagy ritkán (köznapi fogalmazásban, mert fontos, hogy az mindenki számára érthető legyen).

Szerintem a magyar nyelv elég változatos ezek nélkül is.

Illetve előfordul, hogy közismert szólás-mondásokat, hasonlatokat és saját metaforákat használok.

22 éves vagyok.

2016. júl. 13. 15:43
 19/28 anonim ***** válasza:

Néha rám is jellemző, ugyanis szórakoztat. :)

Kedvelem az ízes, régies különös kifejezéseket, szavakat vagy a pikáns fanyar népies beszédet.

Vidéken nőttem fel, és a mai napig fülemben csengenek az idősebb rokonaim szava járásaik,vicceik. Régi magyar filmeket is ezért nézek szívesen. Olyan emberről is tudok, aki régi újsághirdetéseket cikkeket is gyűjt, a 1900-as évek elejéről. Egyszerűen van akinek ez heppje és kész.

2016. júl. 13. 15:59
 20/28 anonim ***** válasza:
67%
Nagyon tetszik! :))
2016. júl. 13. 16:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!