Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Az irigység mindenképpen...

Az irigység mindenképpen rossz tulajdonság? Vagy ez nem az?

Figyelt kérdés
Ha barátomnak van valami, amit én nagyon szeretnék akkor irigy vagyok rá.? De az irigység rossz tulajdonság. De miért rossz az, ha valakinek megtetszik valami a másiknak van és ő is szeretne egy olyat?
2016. júl. 6. 22:30
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy tisztázni kellene, hogy egyáltalán mi az irigység.

[link]

Az irigység az, amikor a másiknak van valamije és ezért a másik ember iránt ébrednek negatív érzéseink, amelyek a másik ember kárára való szavakban, tettekben is megnyilvánulhatnak. De minimum a másikkal kapcsolatos negatív gondolatokban.

Egy példa, hogy mindenki megértse:

Például amikor Gazsi vesz egy új iPhone telefont és Giziék véletlenül meglátják és elkezdik mondogatni hogy felvágós kötsög Gazsiék. Akkor az egész lakóútelepen elterjed a többi proli között, hogy a Gazsiék kötsögök. A végén már nem is Gazsiék, hanem csak simán kötsögék lesznek a többi proli számára.

Vagy például amikor egy konkrét valamit valaki más szerez meg. Gazsiék megvesznek egy telekrészt amit Giziék akartak volna. Csak Gazsi gyorsabb volt és egyáltalán, volt rá pénze. Innentől halálos ellensége lesz Gazsi a Giziéknek. Pedig Gazsi csak megvett magának valamit, amit megtehetett, de Giziék részéről már lejárató és bosszúhadjárat kezdődik.

Van az álirigység, ami viszont nem rossz, mert csak mondjuk, hogy irigyek vagyunk a másikra, de valójában együtt örülünk vele. Például amikor egy régóta próbálkozó pár ismerőseinek születik gyereke. A gyerektelen pár mondja a gyerekes párnak, hogy de irigylünk titeket. De ez nem valódi irigység, mert valójában örülnek a másik örömének.

2016. júl. 7. 09:51
 12/15 anonim válasza:
76%
Nem leszel attol irigy hogy megtetszik a másik holmija,csak vágysz olyanra.Az irigység viszon az hogy miközben tetszik egy dolog folyamatosan fikázod.Bocs hogy így fejezem ki magam de nem jutott az eszembe a szinonímája.😂De a lényeg érthető szerintem😊
2016. júl. 7. 15:32
 13/15 anonim ***** válasza:

Szerintem ez is olyan bemesélt rossz tulajdonság, mint sok más. Pl. az, hogy valaki karrierista. Ha valaki elhanyagolja a családját, az baj, de ha nincs neki, és amúgy se akar, kinek árt vele? vagy a makacsság. ha a butaságához ragaszkodik, az rossz, de pl. engem makacsnak nevezett egy eladó, és mindenki előtt hangoztatta, milyen rossz ez, amikor 14 évesen nem tudott rám sózni valamit, amire nem volt szükségem.

Ugyanígy az irigység. Akkor baj szerintem, ha miatta ártasz másoknak: utálsz valakit, akit nem is ismersz, csak mert dögöljön meg. Vagy ha valaki boldogan férjhez megy, te meg ilyeneket mondasz, hogy biztos csak a pénzért, biztos terhes stb. De ha csak irigy vagy, de továbbra is kedves vagy a barátnődhöz, akkor nem baj.

Amúgy meg ha azt írom, hogy baj, akkor megváltoztatod az érzéseidet?

2016. júl. 7. 21:26
 14/15 A kérdező kommentje:
Ez az egész továbbra is csak egy példa.
2016. júl. 7. 21:35
 15/15 anonim ***** válasza:
2016. júl. 7. 23:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!