Mi szükség a túlzott kedvességre?
Annyira irritál, mikor valaki megkínál/felajánl nekem valamit, de nem akarom elfogadni, mert éppen nincs szükséged rá (vagy bármi más ok), de az illető addig hajtogatja a kérdést folyamatosan, hogy már inkább elfogadod, csak maradjon már csendben (Nem kérsz? Vegyél már! Biztos nem kérsz? Egyet vegyél már, egyedül nem tudom megenni. Na légyszi egyet, majd legközelebb te hívsz meg, vegyél már belőle.).
Ezt fordítva sem értem...
Ülök a buszon, felszáll egy idős nő, nincs hely. Megkérdezem tőle, felállás közben, hogy nem tetszik leülni (vagy hasonló), erre azt válaszolja, hogy maradjak csak nyugodtan. OKÉ. Maradok ülve, ő meg áll. Utána meg engem cseszegettek, hogy miért nem adom át a helyem. Megkérdeztem egyszer, elfogadhatta volna, ha akar utána is tud szólni magától és akkor is felállok, nem értem mi a rákom szükség lenne még 50x leerőszakolni az embert, ha elutasította.
Egyes emberek azt hiszik, hogy ettől lesznek udvariasak meg illemtudóak, de szerintem igazad van, ez inkább idegesítő.
Azt szeretem még nagyon, mikor távozni akarok vendégségből, erre jön a "Maradj még!", majd miután látja az illető, hogy még mindig menni akarok, elkezd még jobban győzködni, hogy maradjak.
Szerintem ezt az ötvenszer kínálgatást sokan azért csinálják, mert azt gondolják, csak udvariasságból vagy szerénységből utasítod el, de igazából kérnél belőle. Így akarnak meggyőzni. A másik verzió az, hogy kicsit személyes sértésnek veszik, ha nem kérsz a felkínált kajából vagy akármiből (holott nem a személyüknek szól az elutasítás, de ők úgy értelmezik). Én ha visszautasítom, akkor kétszer, háromszor udvariasan, de határozottan válaszolok, ha abból sem ért az illető, akkor valami olyasmit szoktam mondani, hogy hidd el, tényleg nem kérek, vagy hogy mondtam már, hogy nem. Ilyen esetben van, hogy látszik rajtam, hogy irritál, ha ezt követően elkönyvelnek bunkónak, azzal általában nem foglalkozom.
A buszos szituáció ugyanez. Mondd nekik, hogy felajánlottad, nem élt a lehetőséggel, hogy utána mit mondanak, azzal ne foglalkozz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!