A fiatalok miért nem mennek a munka után?
Rengeteg ismerősöm van, akiknek van egy szakmájuk vagy egy diplomájuk, de itt maradnak a környéken ( Borsod megyei kisváros ).
A saját szakmájukban dolgozhatnának a jelenlegi fizetésük többszöröséért, de nem vállalják el, mert akkor el kell innen költözni a Dunántúlra, Pestre, stb. helyekre.
De miért vállalnak inkább itt fillérekért munkát? Ők még könnyen tudnak menni. Barátok? Internet, telefon és az ország nem akkora hogy ne lehessen pár óra alatt az egyik végéből a másikba menni. Család? A feleség / férj jó eséllyel a nagyvárosban is talál munkát ( bár jelen esetben inkább csak barátnőről / barátról beszélünk ), bár ezt még megértem ha emiatt nem költöznek el.
De mégis, nem az 50 éves családos embereknek kell mobilisnak lennie.
A fiatalok, pláne ebben a világban, miért nem mernek elköltözni? ( ez most szigorúan az országon belülre vonatkozik )
Mert ebben az országban a költözés is rizikós.
Ezen túl ez szociális kérdés is, bele lehet menni társadalmi pszichológiába...
Magamból kiindulva: Jelenlegi munkámmal Pesten 50-60 ezerrel többet keresnék, de még többet elvinne az albérlet és egyéb kiadások. Itthon a fizetésem felét félre tudom rakni.
Szerintem akikről beszélsz szintén nem rendelkeznek saját ingatlannal az ország másik felében.
Szerinted megérné?
Én elköltöztem (bár csak Zala megyén belül 60 km-re), de marhára megbántam. Nem csak a pénzről van szó, bár az is kevés... Inkább a szociális része, tök egyedül vagyok még mindig a városban, pedig már több mint egy éve lakom itt. Barátok nincsenek, barátnő nincs, semmi sincs.
Az pedig nem buli, hogy reggel elmegyek a munkába, ott pár szót váltok a kollégákkal, aztán délután haza és ennyi volt. A hétvégéken meg általában ki sem mozdulok.
Ha otthon maradtam volna, legalább ott lennének a szüleim, egy-két barátom és a macskák. Nem lennék egyedül. De így ez kruva szar és tökéletesen megértem azokat, akik nem akarnak elköltözni. Ráadásul annyival többet úgysem nagyon lehet keresni pl.: Budapesten, hogy megérje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!