Mi a véleményetek azokról, akik mindenkit be akarnak skatulyázni személyiségtípusokba, és makacsul ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a tizenpár féle embertípus létezik és pont?
Velem tölttettek már ki ilyen tesztet, de ahányszor próbáltam, és nem próbáltam manipulálni, mindig mást dobott ki eredménynek. Szóval most vagy én nem tartozom sehova, vagy marhaság az elemzés.
Azért ezo baromságokból is van a felületes, ahol ugyanúgy kevés kategória van, meg van a részletesebb, ami már sokkal árnyaltabb, még akkor is jóval több a lehetőség, ha azt mondod, hogy hülyeség. De az ilyen személyiségelemző tesztek kategorikusan le vannak szűkítve, de annyi mindentől függ, hogy milyen eredményt hoz, hogy szerintem erre nem érdemes adni.
De összefutottam már pár emberrel neten, akik mereven ragaszkodtak a skatulyázáshoz, és ez alapján alkottak egy felületes véleményt olyanokról is, akiket nem is ismertek. Nekem ez taszító tulajdonság. Nem tudom, ti hogy vagytok vele.
"Az oké, de azért összetettebb dolog, hogy mire éppen hogyan reagálsz, nem annyira fixek ezek a típusok, hogy ne lennének átjárások."
Jócskán alábecsülöd a tudományos fejlettségünket. Amit fentebb leírtam, az még semmi, a titkos katonai kutatások emberi léptékkel már felfoghatatlan szinten vannak.
Vannak bizonyos személyiségtípusok a pszichológia szerint, amibe a legtöbb ember besorolható. Sokan, akiknek mániája a személyiségteszt kitöltés, azt hiszik, hogy ennyi a lényeg és kész. A valóságban ezek a típusok csak iránymutató dolgok. Nagy vonalakban adnak meg tulajdonságokat, nem térnek ki minden apróságra.
Átjárás pedig eléggé van. Az emberek nem egyformák egész életükben, folyamatosan változunk. Élményeket szerzünk, tanulunk, traumák érnek és ezek a dolgok megváltoztathatnak.
A nagyobb reklámcégek és hasonlók valóban próbálnak valamit rólunk kialakítani, ami alapján profitálnak belőlünk, de elég gyerekcipőben jár a dolog. Nem véletlenül szidják annyian a facebook hírfolyamot és a netes reklámokat. Nemhogy még a motivációkat és hasonlókat mindenkinél kitalálják... Valóban vannak ék egyszerű emberek, akiknél ez működik, de nem mindenki az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!