Miért olyan érzékenyek az animefanok?
Gondoltam én is beszállok, úgyse pontoztak le még mostanában..
"Megint rossz példa. Ha valaki utálja a horrorfilmeket akkor az nem bírja a vért meg azt a feszültséget amit okoznak."
Pedig nagyon jó példa volt. Az anime nem műfaj, hanem médium. Pontosan annyi féle anime van ahány féle film, rengeteg célközönségnek. Ami Magyarországra bejut azok a kiskamaszoknak szóló bugyuta sorozatok, az nem az animét minősíti hanem minket, erre van igény.
Képzeld el így: Mi lenne, ha a jó sorozatokat (Trónok Harca, Breaking Bad stb) nem vetítenék a magyar adókon hanem a Disney Channel féle agysejtirtók mennének egész nap?
Az antiszociális hülyeséget hagyjuk, természetesen introvertált a legtöbb fan de attól nem lesz valaki antiszociális. Most mégis, szimpla logika: Szerinted melyik társadalmi réteg merül bele gyakrabban az olvasásba/gamelésbe/bármilyen otthonülős hobbiba? Hát nem az extrovertáltak...
És végül a kérdésre válaszolva:
Én sem vagyok a sértődős fajta, de igazad van, tényleg túl komolyan veszik páran. És valószínűleg azért, mert rengeteg beszólást kaptak már korábban is emiatt. Én nem verem nagy dobra hogy fan vagyok, de így is rengeteg haterrel találkoztam már aki egyből ugrik a témára.
20# "És ha valaki azt mondaná, hogy túlzottan általánosítok és nagyon kevés animefan ilyen, akkor vegyetek egy pillantást a manapság népszerű animékről. Agyonidealizált shounenek, moe slice of life, üres és jellegtelen lightnovel és hárem/ecchi adaptációk, amiket szándékosan írnak minél egyszerűbbre és üresebbre, hogy a néző még inkább beletudja képzelni magát. Minden jel arra mutat, hogy az ipar egyre inkább elfogadja az Otaku kultúrát és a stúdiók saját kreatív ötleteik megvalósítása helyett inkább a rajongók kielégítésére törekednek."
Az a baj ezzel az érveléssel, hogy ugyanezt el lehet mondani a nem animációs filmiparra is. Hihetetlen mennyiségű szemetet és gagyit ontanak manapság. És azok a népszerűek.
22. hozzászólóval értek egyet abban, sokan azért ugranak annyira, mert már rengeteg kritikát kaptak, és sokszor teljesen alaptalant.
Itt van ez az antiszociális sztereotípia. Meg még hány. (Aki kijavította, hogy az aszociális, mellesleg igaza volt. Csak már régen megvan ez a pongyola szokásunk, hogy keverjük a kettőt.) Azt hiszem, Dobay Ádám oldalán található fent valami "Nagy animés felmérés" vagy hasonló címen egy 2013-as elemzés az animés szubkultúráról, amely eléggé cáfolja az adatok alapján ezt a sztereotípiát.
Az érvelésem nem hibás, mivel arra akartam kilyukadni, hogy ez egy általános trend, nem az anime sajátja. Így nem magyarázható az animefanok milyenségével, hanem egy általánosabb probléma, az emberi kultúra milyenségéről állít ki - elég siralmas - bizonyítványt.
De aki keres, talál, animében is igényeset. Annyiban van különbség, hogy a filmiparon belül a magasabb igényeket tágabb körök tudják kiszolgálni, mivel számos ország készít filmet, animét viszont csak Japán.
Egyébként valljuk be, mindig megvolt a bázisa az olcsó, klisékre épülő szórakoztatóiparnak, legyen bármilyen a média. A fő baj az, hogy a fiatalokat igényességre nevelő törekvés elkorcsosult. Ma ez a gagyi szint lett a "menő". :(
De nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától. :)
Arról nem az animés "fogyasztói társadalom" tehet, ha valaki visszavonul. Pont a Ghiblinek hatalmas rajongótábora van/volt.
A támogatás meg általában fogyasztói társadalom alapú, amit többen vesznek, arra több a "támogatás". :( Csak ez olyan "Tesco olcsó és gazdaságos" szintű megközelítés. A cél meg a profit. Amiben nem látnak profitot, azt hiába kérik rajongók ezrei (ld. pl. Fruits Basket folytatásáért 1000 origami darut hajtogattak össze anno a rajongók, aztán nem lett semmi, pedig az még nem is volt bukott anime). Amiben meg van profit, azt hihetetlen silány minőségben is el tudják adni, amire meg jó példa, amit most a Toei művel a két nagy címének a felélesztésével, amit részben kínaiakkal (!) rajzoltat. Olyan is. Szégyen. De a mangaka meg adja hozzá a nevét, mert abban is ott a profit (ezzel nagyot süllyedt a szememben), a mostani ifjú rajongótábor meg csak azt látja, hogy hú, ennek a címnek ekkora rajongótábora van, akkor ezért most nagyon kell rajongani, mert milyen hiperszuper, meg modern, meg satöbbi. Közben a rajongótábor jó része még az eredetit szerette.
Hányni lehetne ettől a "húzzunk le a cuccról még egy bőrt" mentalitástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!