Szerintetek elárul valamit a személyiségről a rossz helyesírás?
Az a tapasztalatom, ha valaki borzalmas helyesíró ( és itt nem egy-egy apró tévedésre, vagy fáradtság miatti elírásra gondolok, volt hogy én is írtam sietségemben ly-t olyanra, amire j-t kellett volna, fogtam is a fejem, mikor megláttam), szóval az a tapasztalatom, hogy aki igazán értelmes, annak a helyesírásán lehet látni. Ettől persze még érzelmileg lehet sivár, és egy rossz helyesíró is lehet mély érzésű, én itt most az értelmi képességekre gondolok. És ismét mondom, ez nem a véleményem, hanem a tapasztalatom. Ti hogy látjátok ezt?
Ilyen hibákra gondolok, mint az idekötők különírása: ki megyek, meg írom, vagy más példa: késsőbb, sok féle képpen, össze jönn, töbet, aszt...
szóval ilyen és ehhez hasonlók kevésbé durva és durvább kombinációja.
Most lehet, felszínesnek fognak engem tartani, de az esetek 99%-ában úgy vettem észre, hogy igen. Meg van az az 1%, aki TÉNYLEG diszgráfiás-diszlexiás, mert nekik tényleg nehezebb. Csak manapság sokan szeretik erre fogni a lustaságot.
Kezdjük ott, hogy egy-két hiba alapján nem ítélek el senkit, mert olyan ember nincs, aki 100%-osan helyesen írna. De ha valakinek hemzseg egy hárommondatos szövege a helyesírási hibáktól, ott már azért előjönnek nálam az előítéletek (főleg mert tapasztalataim is vannak). Azt elmondanám, hogy ezek nem egyszerre jellemzőek az emberre, mert, most két sarkított példa jön: azért nem ugyanaz a személyisége a tanulatlan, egyszerű parasztnéninek meg a netszlengnél megragadt 14 éves páwa kissrácnak. Pedig mindketten helytelenül írnak esetünkben.
- tanulatlan, egyszerű
- lusta és igénytelen (főleg ha fórumban látom... neki kell a segítség, de annyivel nem tiszteli meg a többit, hogy egy helyesírás-ellenőrzőt lefuttasson, meg hogy legyen arra igénye, hogy megtanuljon pár helyesírási alapszabályt... vannak a magyar helyesírásnak logikátlan részei, de a többségét meg lehet tanulni elég gyorsan)
- olvasatlan kocka (volt ilyen osztálytársam, ki tudom szúrni, hogy milyen, amikor valaki amúgy nem buta, csak a helyes beszéd, olvasás egyáltalán nem érdekli)
- teljesen buta
- annyira beszívta a Facebook meg az msn-szleng, hogy nem tud átállni a rendes helyesírásra (töményen ez is kifejezetten rossz helyesírásnak néz ki, pedig amúgy észre lehet venni a különbséget eközött meg pl. a "késsőbb"-özés között)
- trehány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!