Melyik a jobb? Ha valaki vitát kezdeményez, annak beolvasni, vagy levegőnek nézni?
Ez játszma, amibe jobb nem belemenni. Aki sokat pattog, az már gyakorlott abban, hogy miként reagáljon a leoltásokra, eleve azért teszi (akár tudattalanul is), hogy felhívja magára a figyelmet.
Viszont a vitakezdeményezés nem játszma, hanem felhívás eszmecserére - ha a felek kölcsönösen elfogadják egymás véleményét (ami nem jelenti azt, hogy egyet is értenek vele), akkor mindkét fél (plusz hallgatóság) számára előnyös kommunikációt folytathatnak.
Én szerintem akár munkahelyen, akár máshol, pl. szórakozóhelyen a legjobb a levegőnek nézés. Pl. valaki beszól utcán, kerülni a szemkontaktust aztán elsétálni, vagy munkahelyen a fárasztó kolléga levegőnek nézése a legjobb szerintem.
Előző munkahelyen is volt egy ilyen nő, belekezdett a mondókájába, mondtam neki persze-persze, aztán otthagytam. Aztán teljesen levegőnek néztem.
Most vitát kezdeményez vagy pattog? Mert a 2 nem ugyanaz.
Ha vitát kezdeményez, akkor érvelni kell és helyretenni szellemileg.
Ha pattog, akkor helyzetfüggő. Azért egy szórakozóhelyen, egy 100 kilós izomkolosszusnak nem túl szerencsés beolvasni. Máshol nyugodtan, ha attól az illető észreveszi magát és nem árt neked.
Ha idegenről lenne szó simán csak levegőnek nézni.
Anyukádnál is ez az elsődleges. Viszont. Végig kellene gondolni, hogy változott-e valami a kapcsolatotokban? Lehet, többet jársz el otthonról, kevesebbet mesélsz magadról, egyre jobban érzi a távolodást, több tanulást várna el tőled vagy ha már dolgozol akkor azt, hogy több pénzt adj haza, esetleg több segítséget szeretne pl. bevásárlásban, de nem meri mondani ezeket valamiért. A feszültség viszont benne van és így jön ki. Hacsak nem volt mindig, egész pici gyerek korodtól ilyen akkor valami mostanában történhetett vele/veletek. Gondold végig és ha a kommunikáció a baja akkor azt viszonylag egyszerűen meg tudod oldani. Rászánsz mindig a hazajöveteled után kb. negyed órát -akkor is ha nincs kedved- és elmondod, hogy mi történt az X-el, mit láttál az utcán, hogy láttad-e anya, hogy 2 utcával arrébb felújítják a házat. Bármi hülyeségről. Igy beszélsz is vele, meg nem is kell elmondanod, hogy Veled mi van, ha épp nem akarod. Sokszor maga a beszélgetés a lényeg, az, hogy foglalkozzál vele, vagy az, hogy ő elmondhassa a bajait. Persze a pontos helyzetet Te tudod, illetve Neked kell kitalálni. A nem törődök vele, leoltom, stb. baromi könnyű, de nem biztos, hogy túl jó ötlet egy családtag esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!