Ti könnyen észreveszitek a saját hibáitokat? (Elírás, elszámolás, stb. )
Azt vettem észre, hogy ha pl. egy egyenletben, vagy irományban ejtek egy hibát, akkor utána szinte hiába ellenőrzöm át újra ezerszer, akkor sem veszem észre. Még úgy sem, hogy "ordít" a szemembe a hiba. Pl. egyszer valahova egy hosszú egyenletben sikerült az írnom, hogy 2+3=6. Persze emiatt az egész egyenlet rossz lett, és átnéztem van hatvanszor, de ez nem tűnt fel. (Annak ellenére, hogy azért ennyire nyilván tudok számolni. :D)
Múltkor elírtam egy házszámot egy szerződésben. Ezerszer ellenőriztem azt is, de nem tűnt fel...
Valami bajom lenne? Ez sok gondot okoz, és nagyon kellemetlen. :(
Van egy érdekes könyv erről a témáról, amiben épp arra mutatnak rengeteg példát, hogyan és miért nem vesszük észre azokat a dolgokat, amik pedig épp, hogy ki nem szúrják a szemünket:
Christopher Chabris, DDaniel Simons: A láthatatlan gorilla - avagy hogyan csapnak be minket az érzékeink
Tulajdonképpen arról ír, amit Te is példaként hoztál fel.
Ha nagyon leegyszerűsíteném a lényeget, akkor azt mondja a könyv, hogy az emberek agya sokszor negligálja azt, ami váratlan. Ha nagyon figyel valaki valamire, nem tűnik fel neki a váratlan, ami nem odaillő. Ebből lehetnek pl. akár olyan közúti balesetek, amikor a sofőr állítja, hogy "a semmiből került elő a motoros" - pedig tényleg figyelte az utat.
És emiatt lehet, hogy hiába nézed át alaposan, erősen fókuszálva a feladatodat, mégsem látod meg a hibát. Számtalan, való életből hozott példával illusztrálják még a szerzők a jelenséget.
Szerintem érdemes elolvasni a könyvet. :)
Senki sem tökéletes, szóval te nagyképű vagy.
Amúgy nem én pontoztalak le, de ez lehetett az oka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!