Érezteték már azt valaha, hogy egy porszemek vagytok a gépezetben?
Mostanában úgy vélem, hogy az én létezésem semmit se jelent. Már mint nem gyakorol hatást sok emberre. Persze van családom, de már nem otthon élek életvitelszerúen. Az ő mindennapjaikra nem gyakorolok hatást. Nem teszek semmi olyat amivel a társadalom érdekét szolgálnám. Csak vagyok
Akkor vajon miért létezem, ha semmi maradandót nem alkotok?
Ami előtt bárki is azt mondaná: na tessék még egy öngyilkos jelölt. Nem akarok öngyilkos lenni. Semmi ilyenről nincs szó.
Csak valahogy elgondolkodtam azon, hogy ha egyszer már létezek akkor mit is tehetnék. Valami olyat amivel másokra hatok.
Vajon mit kellene tennem? Van itt olyan akiben hasonló kérdések fogalmazódnak meg?
20L
minden egyes alkalommal ezt érzem, mikor a világűrről olvasok, világűrre gondolok
mert mit ad az én felejthető 40-50-70 évem ezen a bolygón bármihez is a naprendszer több milliárd éves korához képest
sőt, ha úgy nézzük, pár tízezer év múlva a bolygónk lakhatatlan lesz, azután pár milliárd év múlva a nap vörös óriássá változik, elnyeli a közeli bolygókat, a Földet is
aztán valamikor ezután lesz még hogy a Tejútrendszer egy másik galaxissal ütközik, de az elvileg nem feltétlen lesz hatással ránk mert eléggé 'szellősek' a galaxisok
de ha ezeket is túléli az emberiség, a világegyetem egy idő után -jelenlegi tudásunk szerint- fogja, összeroskad, és egy újabb Big Bang lesz; tehát legkésőbb addigra az összes élet a világegyetemben megszűnik létezni, és 'újrakezdődik' az egész
na... ha erre gondolok, akkor ténylegesen egy kis semmi, fölösleges porszemnek veszem magam, és elgondolkodok azon, hogy semmi értelme az életnek, semmi értelme a törekvéseknek, hajkurászni akár a nem is egyéni célokat, akár az emberiség céljait, bármit tehetünk, a jelenlegi ismereteink alapján a világegyetem egyszer (jó hát felfoghatatlan, 10 a 10 az 56 év múlva) úgy is semmivé lesz...
de igazából erre egy dolgot tudok mondani
mikor hallgatsz egy jó számot, akkor a szám alatt nem arra gondolsz hogy ennek a számnak egyszer úgy is vége lesz, hanem arra hogy 'a fenébe is, de imádom ezt a számot'
így kell a létet is felfogni
néha nehéz lesz, és az ember képtelen felfogni az elmúlást is (halál után mi van, semmi? az milyen? mintha aludnál, jó de alvást se érzem, nincs értelme), és igazából szerintem magát a létet is
tehát szumma szummárum, azért élsz, hogy élj!
vagy ha lesz családod, gyerekeid, akkor azért élsz, hogy ők éljenek :) (ami szintén 22es csapdája, mert majd ők is azért meg az ő gyerekük is azért hogy a következő éljen, dehát ez van belénk kódolva :D meg mindenbe)
szóval nyugi, ebben nem vagy egyedül
Ilyen felfogással mindneki megölhetné magát nagyjából a kamaszkora alatt, mikor rájön, hogy igazán maradandót soha az életben nem fog alkotni.
Amúgy meg ki nem szarja le mások véleményét? Amíg élsz, élvezd ki az itt töltött időt, élj úgy, hogy ne bánd meg egyetlen percét sem. Mindneki más is egy porszem, csak néhányukról beszélnék még évszázadok múlva is. Na azzal aztán sokra megy a föld alatt rohadva. Ne pörögj fölösleges dolgokon, amit úgyse fog soha senki megérteni ezen a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!