Vásárlás előtt állok; lakás vagy kamera?
Eladtuk a lakásunkat, amiből kettő kicsit tudnánk venni. Azon gondolkodom, hogy beleinvesztálnék egy digitális filmkamerába, ami most a piacvezető a professzonális filmforgatásoknál. A kamera használtan 10M Ft-ba kerül. Egy ilyen kamera hivatalos rental cégtől 180E/ nap, objektív és kiegészítők nélkül. Ha 100E-ért adnám egy nap (+ a segédoperatőr bére+a kiagészítők) 100 nap alatt visszajönne az ára. Ezt a kamerát saját célra nem, csak béreltetni tudnám használni. Te lennél merész vagy inkább lakást vennél?
Amúgy is, tervezek venni egy másik kamerát, egy újat fognak hamarosan piacra dobni, aminek az ára 1M alatt lesz (+objektív+kiegészítők). Persze, ez korántsem olyan, mint a fent említett gép, de azért ez sem rossz.
Vagy traktort, hogy mezőgazdasági célokra adjam bérbe? Esetleg, ugrálóvárat gyereknapokra? Vagy talán egy tigrist, hogy a cirkusz tudja tőlem bérelni? :))
"De, honnan jött az ötlet, hogy pont kamera, ha nem is te használod?"
Látom, nem olvastál figyelmesen. A kedvedért leírom még egyszer: operatőr vagyok. A szex mellett a kamera az, amire legtöbbet gondolok. :) Egy ilyen drága kamerát luxus lenne saját célokra venni, nem tehetem meg. Arra egy olcsóbbat tervezek venni. De vagy a drágábbat venni és béreltetni, vagy az olcsóbb saját célokra. Amúgy van saját kamerám, hiszen (mint azt harmadszorra írom le) operatőr vagyok, de tovább kell lépnem egy jobb technika felé. Vagy lakást venni és az olcsóbb kamerát, amit a jelenlegi eladása és az erre félretett pénzen tudnék összehozni. A drága kamera = üzleti lehetőség.
Érted, ugye? :)
"Szerintem az olyan cégeknek, akik filmezéssel foglalkoznak, van saját kamerájuk"
Nos, ez úgy megy, mert én átlátom, hogy vannak operatőrök, akiknek nincs kamerájuk, mert megkapják mindig az adott produkciótól (akkor minek saját? főleg ilyen drága!). Vannak produkciós cégek, akik nem invesztálnak (újonnan) 18M-s kamerákba, mert akkor egy nem elég, kell mellé lámpapark, meg ezer olyan dolog, ami több 100 millába kerülhet. Vannak viszont olyan cégek, akik erre szakosodnak. Kamerapark, lámpapark és minden, ami egy filmforgatáshoz kell a technika oldaláról. Szóval, nem mindegy, hogy honnan közelítik meg a filmezést.
Viszont, a 8-as igazán hasznos és hosszú kommentel élt. Válaszolok minden feltett kérdésedre.
Szia, persze tudom, hogy ez egy spéci szakterület, csak kíváncsi voltam, hogy fórumozók mit szólnak hozzá. :) Nem mondom, hogy 300 ezernél többet keresek, de ez a cél ezzel a kamerával. ;) Meg némi /most még nem meghatározható/ előny.
Igen, van megfelelő piac ennek a kamerának. Szinte minden mozgóképes produkciót ezzel forgatnak, kivéve a tévés dolgokat és azokat a filmeket, ahol nincs keret e kamerára. Nekem az a parám [mert van], hogy ha megveszem csak úgy, akkor nehogy rámszáradjon. Szóval, az a cél, hogy minél többet menjen és forogjon.
A lakhatás egyelőre megoldott, nem kell albérlet után rohangálnom és persze, ilyen szempontból a kamera a nyerő, ha szembe állítjuk a kettőt: lakás=havi 80e / kamera=napi 100e Sajnos, nem tudom megbecsülni, hogy mennyit lesz kiadva a kamera. Körbe kell érdeklődjek majd.
A segédoperatőr bére napi 65e és azt nem a kamera termeli ki. Így nézne ki napi bérlemény:
- kamera 100e/nap
- segédoperatőr 65e/nap
- objektívek+kiegészítők 150e/nap (ez utóbbi sacc, lehet kevesebb is, több is, attól függ mi kell)
Tehát nekem tisztán 100e/nap jönne be, a segop bére és a kiegészítők engem nem érintenek.
"Tehát ha havonta 9 napot kiadod, nagyjából nullszaldós leszel. Efölött jön a profitod."
Ez nem hangzik jól. Talán én túl egyszerűen kalkuláltam(?)
Egy reklámfilmnél általában elég egy kamera, ha nem történik valami nagy akció, ahová több kell. Egy nagyjátékfilm, mint pld. a Tom Hanks mozi, az 8-9 kamerával készült, fele dolgozott, fele készenlétben volt. De ahol sok kamera kell, ott az én egy kamerám kevés. :))
"Lefedik-e a rental cégek az összes igényt vagy jellemzően várni kell kamerára?"
Természetesen lefedik, én csak egy olcsóbb alternatív megoldás lennék. Nem tudom… 180e helyett 100e per nap, lehet valahol számít. Remélem!
"Egy biztos, a lakáson sose fogsz ennyit keresni ha bejön"
Köszi a bíztatást!!!!
"Tehát ha havonta 9 napot kiadod, nagyjából nullszaldós leszel. Efölött jön a profitod."
"Ez nem hangzik jól. Talán én túl egyszerűen kalkuláltam(?) "
--> Vagy én kalkuláltam rosszul, de én teljesen kívülálló vagyok. Ha a segédoperatőrt a produkció fizeti, akkor ugye nem kell számolnod vele. Ha lakásod már van egy, akkor nem kell lakhatási költséget számolnod. Pár nap már lejött :) Az a lényeg, hogy az amortizációt számold bele, mert ugye X év után új kamerát kell venned ha továbra is piacképes szolgáltatást akarsz nyújtani, és addig ki kell termelnie ennek a kamerának a következő árát. Meg ugye adók, járulékok, esetleges szervíz. Próbáld feltárni mennyi is a teljes költséged. Pontosabban mennyi költséged és bevételed lenne ha lakást vásárolnál, és mennyi költséged és bevételed a kamerával. Ugye a lakásra is kell költeni beköltözéskor a vételáron felül de az is amortálódik.
Én a kamera pártján állok, de nem rám hallgass hanem magadra :) A célcsoportot te látod, dolgozol is velük. Próbáld előre összegyűjteni kik lesznek azok akiknek ki tudod adni a kamerád. Csak reklámfilmek? Vagy el tudsz érni fiatal filmeseket akiknek most vacak kamerával kénytelenek dolgozni? Az a lényeg legyen erre is egy terved.
Hirtelen belémhasított a felismerés (nem mintha nem lenne evidens), hogy tulképpen azért venném meg a kamerát, hogy visszakeressem az árát… És ha nem megy, akkor mi van?!! Azt hiszem, nem lenne semmi más előnyöm belőle, csak ha kijönnék nullszaldósra. Operatőri előrelépés nem mutatkozna kamera béreltetésből.
"Ha lakásod már van egy, akkor nem kell lakhatási költséget számolnod."
Barátnőmnél lakom. Lehet, mégis a lakás lenne a megoldás, mert jó lenne már birtokolni egyet. Kamerában meg nem lehet lakni. :)) De gondolkoznék a másik (olcsóbb) kamerában, ami bár nem csúcskategóriás darab, de talán megnyernék vele fincsi operatőri melókat, ami inkább érdekel, mint kamerát bérbeadni. Persze, csábító lenne egy piacvezető kamerát birtokolni, de tartok attól, amit már feljebb leírtam.
"X év után új kamerát kell venned ha továbra is piacképes szolgáltatást akarsz nyújtani, és addig ki kell termelnie ennek a kamerának a következő árát."
No, igen. Akkor sosem jönnék ki nullszaldósra. Csak azért dolgoznék (vagyis adnám bérbe), hogy visszajöjjön az ára. Folyamatosan, újra és újra.
Szervíz. Ezzel nem kalkuláltam. Biztos, baromi drága. Húzós terepre tévedtünk. :)
Csak reklámfilmek? Abban van a lehetőség. Értsd: pénz. :) Fiatal filmeseket, persze, el tudnék érni. De ki tudja, lehet, nekik drága a 100/nap. Azon felül még a lencsék, a kiegészítők, meg miegymás…
Köszi az értékes gondolatokat!!
Mintha érdeklődnél a filmezés iránt.. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!