Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Vásárlás előtt állok; lakás...

Vásárlás előtt állok; lakás vagy kamera?

Figyelt kérdés

Eladtuk a lakásunkat, amiből kettő kicsit tudnánk venni. Azon gondolkodom, hogy beleinvesztálnék egy digitális filmkamerába, ami most a piacvezető a professzonális filmforgatásoknál. A kamera használtan 10M Ft-ba kerül. Egy ilyen kamera hivatalos rental cégtől 180E/ nap, objektív és kiegészítők nélkül. Ha 100E-ért adnám egy nap (+ a segédoperatőr bére+a kiagészítők) 100 nap alatt visszajönne az ára. Ezt a kamerát saját célra nem, csak béreltetni tudnám használni. Te lennél merész vagy inkább lakást vennél?

Amúgy is, tervezek venni egy másik kamerát, egy újat fognak hamarosan piacra dobni, aminek az ára 1M alatt lesz (+objektív+kiegészítők). Persze, ez korántsem olyan, mint a fent említett gép, de azért ez sem rossz.

2015. aug. 15. 12:33
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Van rá egyáltalán igénylő, aki kibérelné?

Ennyi pénzből üzlethelyiséget is vehetnél, azt is ki lehet adni havi 300 ezerért is. Attól függ hol van.

Ingatna ára is megy fel közben.

A kamera túl esendő, mi lesz ha ellopják, leesik?

2015. aug. 15. 12:38
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Én a helyedben nem kockáztatnék, inkább vennék lakást, az legalább biztos, a kamerával meg bármikor történhet bármi.
2015. aug. 15. 12:39
 3/16 anonim ***** válasza:

mivan?

Mert befutott film, tv műsor készítő vagy, valami ilyesmi?

10 millió forint egy kameráért, jól értem?

2015. aug. 15. 12:44
 4/16 anonim ***** válasza:

Ha a kamerát veszed, akkor azt javaslom kerülj közel Andy Vajnához, mert máshogy még 1000 év alatt sem térül meg a kamera ára.:D

A lakás az sokkal jobb befektetés.

2015. aug. 15. 12:48
 5/16 anonim válasza:
Szerintem is, ha mar valamit berbe akarsz adni, az legyen egy lakas vagy uzlethelyiseg. De ha van biztos kereslet a kamerara, akkor vedd azt.
2015. aug. 15. 12:54
 6/16 A kérdező kommentje:

Persze, tudom, hogy előtte fel kellene mérni az igényeket. Van egy reklámfilmes cég, velük akarok beszélni erről a lehetőségről, hogy vinnék-e tőlem a kamerát. Ha nem, marad a lakás.

"A kamera túl esendő, mi lesz ha ellopják, leesik?"

A segédoperatőr vállalja a felelősséget és nem fog leesni, nem lopják el. Írunk szerződést.

Nem vagyok befutott film & tv műsor készítő, operatőr vagyok, de a kamerát üzleti befektetésnek szánnám, nem én dolgoznék vele. Az új ára 18M a kamerának. Jól érted. :)

Andy Vajnához szívesen, de ő nem azon a szinten mozog, ahol a kamerákat diszponálják.

Még nem tudom, hogy van-e biztos kereslet a kamerara, írtam a segédoperatőr haveromnak, hogy adjon tanácsot. Várom a válaszát. Ha azt mondja, hogy NE, akkor lakás.

Azt tudom, hogy minden moziban futó és reklámfilmet ezzel a kamerával forgatnak. Itt egy példa:

[link]

Ezt a werkfilmet én forgattam/vágtam. A reklámfilm ezzel a kamerával készült. (a werkfilm nem)

2015. aug. 15. 13:05
 7/16 anonim ***** válasza:
Szerintem az olyan cégeknek, akik filmezéssel foglalkoznak, van saját kamerájuk, én úgy gondolom kamera nélkül nem igazán vág bele senki ilyen vállalkozásba. Én inkább a lakást választanám.
2015. aug. 15. 13:35
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Szerintem ez olyan spéci szakterület hogy a gyk-n sose fogsz használható válaszot kapni hogy megvedd vagy se. Pláne olyanoktól akik életükben nem tudtak összegyűjteni 1 millió Ft-ot se, lepontoznak mindenkit aki leírja hogy nettó 300 ezernél többet keres aztán pampognak hogy Magyarországon nem lehet megélni.

A kérdés itt főleg az hogy van-e megfelelő piac a kamerának. Ebbe te látsz bele a leginkább. Azaz mennyi filmet forgatnak ilyen kategóriájú eszközökkel, ők hajlandóak-e bérelni (nem minden esetben) olcsóbban lenne-e kereslet, segédoperatőr bére + kiegészítők mennyi.

Szerintem simán jó döntés lehet a kamera. 10 millióért ha veszel egy lakást, keresel rajta havi 80 ezret mondjuk. (Ez kb. egy 10 milliós lakás albérleti díja. Vagy kiadod és ennyit keresel, vagy benne laksz és ennyit nem kell másnak fizetned.)

Itt napi 100 ezer jönne be ha ki sikerül adni a kamerát.

Azt viszont csak te tudod megbecsülni, hogy mennyit lesz kiadva a kamera?

Havonta biztosan kell:

- 1 nap amikor kijön a te lakhatásod költsége

- 3 nap amikor kijön a segédoperatőr bére (fogalmam sincs mennyit keres, legyen nettó 300)

- 2 nap amikor megkeresed a kamera amortizációját. Ugye itt 4-5? év alatt kell visszakeresned az árát mielőtt teljesen elavul, attól függ milyen idős most a kamera. (5 évre lebontva durván havi 170 ezer bevétel kell 10 milliós kamerára amit minden hónapban félre raksz.) Az objektívek lassabban avulnak de azok is avulnak.

- 1 napot számoljunk fel egyéb költségekre, szervíz, szállítás, stb.

- Lejön még valamennyi adó/járulék. Legyen mondjuk +2 nap amit az államnak dolgozol.

Tehát ha havonta 9 napot kiadod, nagyjából nullszaldós leszel. Efölött jön a profitod.

Azt kell eldönteni fel tudsz-e építeni egy olyan üzleti modellt ahol a hónap legalább felét végigdolgozza a kamera, hogy biztosan meg tudj élni.

Ki lesz a célközönséged? Filmesek, reklámfilmesek mennyit forgatnak? Van-e mindig megfelelő kamerájuk? Lefedik-e a rental cégek az összes igényt vagy jellemzően várni kell kamerára? Lenne-e új célközönség aki most nem tudna rentálosoktól ilyen kamerát bérelni, de ha olcsóbban adod a tied, biztos piaca lenne? Hogy éred el őket? Vagy esetleg akkor járnál jobban hogy rentálosoknak adnád bérbe, havi fix összegért aztán ők már csomagban ki tudják adni további n+1 kiegészítővel, operatőrrel?

Szóval, próbáld kitalálni a célközönséget, számold ki a teljes költségedet, a kockázatodat, és hajrá.

Egy biztos, a lakáson sose fogsz ennyit keresni ha bejön.

2015. aug. 15. 13:50
 9/16 anonim ***** válasza:
lakás
2015. aug. 15. 22:34
 10/16 anonim ***** válasza:

De, honnan jött az ötlet, hogy pont kamera, ha nem is te használod?

Ennyiből vehetnél rakétahajtóművet, hogy majd bérbe add a Nasa-nak

2015. aug. 15. 23:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!