Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Túlzott jóságosságból hogyan...

Túlzott jóságosságból hogyan lehet végleg megszabadulni és a kicsit bunkóbbá néhol, határozottabbá válni?

Figyelt kérdés

Bunkóbb alatt azt értem, hogy önzőbb lenni, mint ahogyan egy átlag ember is teszi, és nem azt lesni, hogy a másiknak mi jó állandóan..

Én akaratlanul így nőttem fel, és sosem akartam senkit se bántani, és most itt tartok, de már elegem van ebből

Van olyan aki nagyon mélyen benne volt ebbe és évek munkájával kijutott és most úgy tekint vissza a régi önmagára mint valami életképtelen gyökérre?

Konkrét szituációk?

2015. júl. 14. 02:37
 1/2 anonim ***** válasza:
Lényeg az, hogy ha így maradsz, akkor kihasznál mindenki. Azoknak segíts, akik valóban rá vannak szorulva. Akik meg maguk is meg tudják csinálni a kért dolgot, csak lustaságból nem teszik, azoknak próbálj nemet mondani.
2015. júl. 14. 08:10
 2/2 anonim ***** válasza:

Nemrég én is önzetlenebb voltam, de rájöttem, hogy nem éri meg. Jól mondja az első, kifognak használni, ami nem túl kellemes. Szerencsére időben meghúztam a vonalat.

Te is húzz egy vonalat, hogy eddig és nem tovább! Állíts fel magadban egy fontossági sorrendet, hogy számodra mi fontos és mennyire. Ha valaki kér Tőled valamit, nézd meg ezt a fontossági listád. Ha a kért dolog ütközik vele, akkor ne csináld meg!

Ki kell jelentened, hogy jó ember vagy, de nem mások eszköze. Tudatosítani kell magadban, hogy elsőként kell magad kezelni.

Ettől nem leszel önző vagy bunkó, csak nem engeded, hogy kihasználjanak.

Én pl. a családomnak és a tényleg közeli barátaimnak segítek komolyabb ügyekben. Ismeretleneknek segítek feltenni a buszra a babakocsit, útbaigazítást adok, stb. Ezek olyan dolgok, amikkel segítek másoknak és semmiféle negatívum nem ér.

Ha viszont munkahelyen az egyik munkatárs megkér, hogy légyszi, ezt a munkát csináljam meg helyette, de az illetőről tudom, hogy ő semmi hasonlóban nem segítene vagy a hátam mögött kibeszél vagy bármi hasonló, akkor nem csinálom meg.

Ha az illetővel jó a kapcsolatom és tudom, hogy én is számíthatok rá hasonló helyzetben, akkor megcsinálom.

A lényeg tényleg az, hogy magadban kell eldönteni és tudatosítani a dolgot, utána pedig ezt mutatni kifelé. Ha valaki kér valamit, ami Rád negatív lesz, közöld vele, hogy nagyon sajnálod, de egyéb elfoglaltság (munka, magánélet, stb.) miatt nincs rá időd vagy energiád.

Volt olyan ismerősöm, aki mindenkinek-mindent megcsinált, pedig a saját házát akarta felújítani. 2 év után tudott nekiállni és akkor vette észre, hogy bizony akiknek segített, mind kint dolgozik külföldön és az illető felé sem néztek, még ha egy telefonhívással tudtak is volna segíteni, akár olcsóbban beszerezni a felújításhoz szükséges anyagokat.

Remélem sikerül, amit szeretnél! :)

2015. júl. 14. 10:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!