Miért van az, hogy egyszerűen nem merek pénzt költeni? Folyamatosan spórolok amin tudok, pedig már most nem kellene.
Egész életemben úgy éltem, hogy mindenen spórolni kellett, alig volt pénzem/pénzünk.
Most már szerencsére van munkám amivel viszonylag jól keresek, de egyszerűen hiába van pénzem nem merem elkölteni. Hiába teszek félre, attól félek, ha veszek egy nagyobb értékű telefont vagy akár csak elmegyek egy étterembe, hogy megint visszakerülök abba a régi helyzetbe amikor 200 forintom nem volt.
Egyszerűen nem vagyok képes arra sem, hogy ha hívnak barátok ismerősök, hogy üljünk be enni-inni valahova, akkor tényleg el is menjek, inkább ülök itthon egyedül, csak hogy ne költsek több tízezret szórakozásra.
Ez a szüleim szerint már beteges, de annyira belém rögzült, hogy soha semmit nem költhettem eddig magamra, hogy egyszerűen így érzem boldognak magam, vagyis mégsem boldognak, mert semmilyen társasági életem nincs.
Hogyan tudnék ezen változtatni? Mert az sem megoldás, hogy csak ülök a pénzemen és az egész fiatalságom arra megy el, hogy dolgozok és otthon ülök.
De szinte lelki fájdalmat, félelmet érzek, ha valamire pénzt kell kiadnom ami nem létszükséglet.
Próbálom folyamatosan "legyőzni önmagam" meg a régi emlékeket... de ha veszek is valamit, nem is olyan nagy értékben, ruha (turiból) vagy pár sminkcucc borzasztó bűntudatot érzek, hogy ezekre nincs is szükségem és ezt a pénzt is tehettem volna a többi közé.
Sírok és bánkódom azért, mert nem nyaralok, nem utazok semerre, de ha elhatározom, hogy na most megyek, akkor meg az a bajom, hogy erre elköltök 200 ezret mondjuk és mi van, ha pont erre a pénzre lesz szükségem, hogy ne kerüljek megint abba a helyzetbe, hogy enni nem tudok mit..
A legjobb, hogy kaja most sincs a hűtőmben szinte, ugyanazokat a szar olcsó semmi kajákat eszem mint anno...
Válaszd 3 fele a pénzed.
Mondjuk 400-500ezret nagyobb dolgokra végső vésztartalék.
200-300ezret közép tartalék fontos kiadásokm tv, telefon, mosoép, hűtő stb.
100ezret pedig a tárcádba mondjuk kétfele, na ezzeket költsd bevásárlásra, kajáldákra, számlákra. És oszd be fizetéstő fizetésig, ha marad akkor mehet a pénz középső vésztartalékba, ha elfogy akkor a középső vésztartalékból vegyél ki minimálisat és fizetéskor tedd vissza.
A pénzösszegek csak illusztrációk voltak, ebertől változnak 3,2,1 a növerkvési sorrend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!