Ti melyiket mondjátok: tőled magasabb vagy nálad magasabb?
Az igazi probléma nem itt kezdődik.
Egy csaj akivel összejöttem mondta nekem hogy: jól érzem magam tőled
Hubaz.meg...miről van szó ?
Tehát nem velem érzi magát jól hanem tőlem ?
Bárki ilyet hall a másiktól fejvesztve meneküljön amíg nem késő.
Ilyen egoista, önmaga körül forgó, önző emberrel még nem találkoztam.
Ezek után hogy ki mit mond a magasságra nekem tökmindegy.
Utolsó, szerintem az a csaj is a náladdal keverte össze: jól érzem magam nálad. De ebben az esetben a nálad egy személyes névmás (vagy határozószó? - most elbizonytalanodtam), és nem összehasonlítás, hogy nálad magasabb. Szerintem ő azt hitte, ott is helyettesíthető.
Én is a nálad alakot tartom amúgy helyesnek, de ne suttyózzunk senkit szerintem, van akinek a másik helyes.
Jaj istenem kérdező, tanulj meg magyarul. ha valaki jól érzi magát valakivel, úgy mondják: jól érzem magam VELED.
Ha azt mondja, hogy nálad, akkor konkrétan a lakásában van már az illetől. a tőled meg... mintha valami drogról beszélgetnénk kb.
nem, nem hibás a tőled, csak ritkább.
én is ezt mondtam (mert gondolom, ahol felnőttem, ott így mondta mindenki), és mikor más közegbe kerültem, akkor nekem is azt mondták, hogy ez helytelen.
rövidre zártam a dolgot, bementem az iskolai könyvtárba, felcsaptam egy szótárt, és benne volt, hogy a -tól, -től is helyes összehasonlításnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!