Miért nézik le manapság a szakmunkásokat?
Szerintem aki kevés munkával vagy munka nélkül keres akár sok pénzt, az hajlamos lenézni azokat akik munkával keresnek ugyananyit vagy kevesebbet. Vagyis arról lehet szó hogy ha valaki túl nagy értéket (jelen esetben akár munkát) ad túl olcsón, akkor hamar lenézik, hülyének nézik.
Mentős ismerőseim szokták emlegetni azt a bibliai idézetet miszerint "Sertések elé igazgyöngyeitek ne szórjátok mert eltapossák és belétek marnak". Elmondásuk szerint szinte naponta éri a mentősöket valami fizikai támadás. Ami szerintük azért van mert az ellátott néha úgy érzi hogy túl jó ellátást kapott. Ami azért olyan hisz orvosi ellátást csak patikatisztaságú steril körülmények közt lehet nyújtani. De ha az ellátott nincs ahhoz szokva, akkor igazgyöngynek tekintheti az olyan ellátást és a mentősnek esik. De szerintem mind itt a mentőst lenéző esetben, mind abban az esetben ha más munkát néznek le, inkább a lenézőnek kellene tükörbe néznie. Mert a bibliai idézet szerint ezt fogja látni: [link]
A parasztot is lenézik. De nem kötelező a szokásos élelmet enni annak aki lenézi. Ugyanis a sertések a saját ürülékükből is kitúrják a kukacokat.
Ahogy a munka gyümölcsét sem kötelező élvezni azoknak akik lenézik a munkát végzőket. A sertések például ruhát sem hordanak és persze szintén nem tudnák értékelni a munkával előállított ruhát.
Sok ismerősöm egyetemre ment, mindenféle kimondhatatlan szakokra. Van aki a 3 éves képzésre már 5 éve jár és minden félévkor "imádkozik, hogy görbüljön". Van, aki abbahagyta és McDonalds Wc-pucoló lett. Van, aki minden évben átjelentkezik másik szakra, mindenhol elszórakozik 1-2 évet, aztán jöhet a következő.
Engem megszóltak, mert szakápolónak mentem. Még el se végeztem a sulit, de már felvettek egy jó osztályra dolgozni, mert gyakorlaton igyekeztem, azóta másodállásom is van. Míg az egyetemisták közül alig 2-3 ember végzett (és többnyire külföldön dolgozik, nem a szakmájában) addig akik szakmunkásnak mentek, már dolgozó emberek és gyűjtik a lakásra valót.
Én idén diplomázom, ha minden jól megy. Szerintem ez összetett kérdés. Vannak tényleg egyetemisták, akik 10 évig járnak egy 3 éves szakra, de szerintem kevesebben, mint gondoljátok. Én harmadéves vagyok, és annyinak is kell lennem. :) Azt azért meg lehet érteni, hogy aki mondjuk egyszerre tanul magyar-töri szakos tanárnak az halaszt egy félévet, mert nem tudja időben befejezni, és mellette még dolgozik is. De egyébként nem kell senkit lenézni, én sem nézem le azt, aki szakmunkás. Már csak azért sem, mert a volt osztálytársaim közt is lesz mindenféle, például kozmetikus, cukrász, de még olyan is, aki ápolóként kezdte, de annyira megtetszett neki, hogy elhatározta, hogy átjelentkezik az orvosira. Aki például cukrásznak megy, ő is jó tanuló volt, emlékszem rá, okos lány stb.
Mind a két verzióban vannak ostoba emberek. Voltak nálunk olyan építészek, akik véletlenül elvágtak egy vezetéket, de vissza akarták temetni, apukám szólt rájuk. Meg fodrászból is van, aki jól dolgozik, van, aki meg 3 óra alatt csinál meg egy frizurát, mert folyamatosan beszél közben. (Nem az a baj, hogy beszélgetünk, hanem hogy közben lekapcsol mindent, áll a kezében az olló.) És igen, vannak az egyetemisták, akik szidják a szakjukat, mégis 6. éve járnak alapképzésre. Szerintem is az a baj, hogy nagyon sokan mennek egyetemre. Az egyetemi képzés leértékelődik, mivel nagyon sokan járnak oda, így nem lesz akkora dolog, ha valaki elvégzi, a diploma elértéktelenedik és nem jelent semmit. Ugyanakkor erre való reakcióként minden szülő egyetemet javasol a gyerekének, hiszen ha a papír elértéktelenedik, akkor mindenkinek van, ergo nehogy csak neki ne legyen. Ez egy bonyolult probléma szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!