A magyar emberek egy része félig analfabéta?
Aki alapba nem tud helyesen írni, annak fel sem tűnik az egész, és nem is érti, hogy másokat miért zavar ez.
Aki meg elvileg tud helyesen írni, gyakorlatilag meg le se kakálja, vagy lusta kijavítani (pedig a google chrome pl aláhúzza), az szimplán baromira igénytelen.
Én is rendre látok olyan hibákat nem csak tizenévesektől, hogy egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy hogyan töltenek ki az ilyenek egy hivatalos iratot, vagy hogyan írnak meg egy hivatalos levelet például. És én itt nem az igekötőkre értem, mert azt sokan eltévesztik, megesik. De olyanokat leírni, hogy "mien" "mijen" "mijjen" "jóbb" "újj" "wagyok" "szeksz" "magyar ország" stb., az már felháborító, iszonyatosan sérti a szemet, és leginkább a cigányok szoktak így írni.
Iskolában ilyen helyesírási hibáért simán bevágják a karót.
A másik elég gyakori probléma, és szintén nem csak a tizenévesek között: sokan nem hogy értelmezni nem tudnak, a saját írásukat sem tudják értelmezni. Nem tudják az irományuk után ők sem, hogy mégis mit akartak írni. Így amit írtak, egy kesze-kusza össze-visszaság, és vagy rajtuk kívül senki sem érti, vagy még ők sem értik. Itt GYK-n is van néha olyan kérdés, hogy vissza kell kérdezni, mert senki sem érti, hogy a kérdező mégis mit akart kérdezni.
Ezt nem félanalfabetizmusnak nevezik, hanem funkcionális analfabetizmusnak.
Wiki:
"Funkcionális analfabetizmus: az érintett tud írni-olvasni, de nagyon rosszul. Kibetűzi a szavakat, de nem érti meg a használati utasítást, és nem tud a saját örömére olvasni. Ez akadályozza a további tanulást. Magyarországon a különböző becslések szerint a felnőttek 16-33%-a funkcionális analfabéta."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!