Azok az emberek, akik NEM hiszik, hogy a finnugor nyelvek a nyelvrokonaink, meg tudják mondani, mi győzte meg őket?
Engem nem kellett meggyőzni, mert alapból elfogadtam, minthogy ezt tanították. Egyetemen aztán alaposabb betekintést nyertem az elmélet hátterére, és abszolut meggyőző.
A legalapvetőbb szavakat kell vizsgálni, mint a névmások, számok, stb. Ezen kívül nem egyezéseket, hanem szabályos megfeleléseket kell nézni. Nem akarok túl mélyen belemenni, akit valóban érdekel, az utánaolvashat.
Érvelnek sokan pl. a török nyelvrokonság mellett, de azok csak átvett szavak, mint ahogy a mai napig vesznek át egymástól a nyelvek szavakat, amik idővel formájukban is hasonulnak az átvevő nyelvhez.
Én nem azt gondolom, hogy a finnugor nyelvek nem rokonaink, csak azt, hogy sokkal távolabbi rokonok, mint a türk-perzsa-sumér-szkíta nyelvek. Több dolog is elgondolkodtatott. Az egyik, hogy Kőrösi Csoma Sándor sem Finnországban kereste a rokonainkat, hanem keleten. A másik, hogy találkoztam különféle statisztikákkal, amelyekből kitűnt, hogy a finnekkel néhány száz, a türk nyelvekkel viszont több ezer rokon szavunk van. Továbbá nem egy kutatóról olvastam, hogy az ősi sumér nyelvi emlékeket az ősi magyar rovásírás segítségével fejtették meg, és ezek a kutatók (többnyire nem is magyarok, hanem külföldiek!) határozottan meg voltak győződve róla, hogy a magyar és a sumér nyelv rokon. Ráadásul a mítoszaink sem a finn, hanem a keleti sztyeppei népek mítoszaira hasonlítanak. És amin a legjobban eltöprengtem: megtudtam, hogy a 19. század előtt a tudósok számára is egyértelmű volt, hogy a magyarok szkíta-türk-perzsa eredetűek, azonban a század közepén hirtelen megjelent a finnugor eredet elmélet. Parázs viták folytak, végül a finnugor oldalt képviselők kerültek politikai hatalomra, és egyszerűen betiltották a másik elméletet (politikai döntésként, mondván: a magyaroknak nyugati rokonokra van szükségük, nem keletiekre). Egyszer olvass utána Hunfalvy Pál tevékenységének, ő volt a legnagyobb finnugrista. Nem állítom, hogy teljesen biztos lehetek mindenben, amit itt leírtam, hiszen nem tudok meggyőződni minden forrás hitelességéről. De azért erősen belegondoltam, vajon nem vagyunk-e sokkal-sokkal szorosabb rokonságban a szkíta népekkel, mint a finnugorokkal.
Remélem, hogy a többi válaszoló is eleget tesz a kérésednek, és kulturált válaszokat ad.
Én arról nem vagyok meggyőződve, hogy létezik olyan, hogy nyelvrokonság. Ha a türk, török párhuzamokra azt mondják, csak később átvett szavak, későbbi szerzemények; akkor a finnugor hasonlatosságra miért nem lehet ugyanezt mondani? A sztyeppén, sőt az i.e. 3. évezredben egész Európában hatalmas távolságokat vándoroltak a törzsek, folyamatosan keveredett a kultúrájuk, nyelvük, génállományuk. Ahogy nem lehet olyat mondani, hogy egy bizonyos mai népnek ez és ez a múltbeli nép felel meg genetikailag, úgy egyértelmű nyelvrokonokat sincs értelme meghatározni, mert a több ezer év folyamán az összes létező nyelvnek volt lehetősége interakcióba kerülni és elemeket átvenni egymástól - ilyen értelemben pedig minden nyelv minden nyelvnek rokona valamilyen szinten.
A népek eredetének, a (közös) ősöknek nyelvi, genetikai értelemben vett beazonosítására való törekvés a XIX. századi nacionalista romantika terméke, és akkor volt meg az aktualitása, mint ideológiai alap a feudális rendszerek lebontásához. Aktualitása ma már nincs, valóságalapja már akkor sem volt.
Márciuska :
De pont hogy nem az számít, hány közös szavunk van, hanem az, hogy azok milyen szavak közül kerülnek ki. A legősibb szavak számítanak legtöbbet.
Ha a közös szavak száma alapján néznénk, akkor az angol nyelvet határozottan a latin nyelvcsaládba kellene sorolnunk, ugyanakkor ha a nyelvtani hasonlóságokat nem is nézzük, az igetövek többsége erősen hasonlít a németre, ahogy a régi, egy szótagos szókincsben is sok a hasonlóság, ami utal arra, hogy a germán ágába tartoznak az indoeurópai nyelvcsaládnak, és nem a latinba.
Egyébként akik szerint nem a finnugor nyelvcsaládba tartozunk, hanem máshová, azok az ugor ágat sem tekintik rokonnak? Azért kérdezem, mert azért a számok szótövei meglehetősen hasonlóak, ez némileg szemléleesebb, mint mondjuk a törököktől kapott szavaink:
5:
A kulturális eredet miatt van jelentősége.
Első: az ellenkezőjét mondod annak, amit kérdezek.
Első kettő nem a kérdésre válaszolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!