A pszichológia szemében mivel magyarázható a szerelemnek ez a fázisa? (Csalódás) Létezhet (ne) gyakorlat amivel megszüntethető?
Olvastam már néhány szakdolgozatot a témában, ami leírja mikből épülnek fel egy bizonyos emberhez, AZ emberhez kapcsolódó érzelmeink. Azt értem, hogy az emberben dopamin szabadul fel, izgatottság, aggódás, csupa vibráló érzés...
De mi van, ha ezek majdhogynem alaptalanok.
Nem értem miért érzek úgy, ahogy és próbálom összeírni, hogy mik miatt érezhetem ezt, de sorra arra jutok, hogy ez nem magyaráz semmit.
Igazat megvallva saját tapasztalatból kezdtem a téma után kutakodni. Volt egy 10 évvel idősebb férfi ami önmagában is fura volt számomra ( 18 vagyok). Nos, ezzel a közel felnőtt férfivel egyre többet beszéltünk, ő vonzódott hozzám, majd egyszer kétszer kicsúszott a száján, hogy szeret (opsz). Ezt én nem akartam, mert félek a kötődéstől és akkor még nem is tekintettem úgy rá. Az első pár hónapban, mikor láttam ő hogyan viszonyul hozzám szoktattam magam, megnéztem minden apró porcikáját, hogy tudatosan megszerettessem őt magammal.
A dolognak rossz vége lett. Fél évvel később valamiért megszakadtak a beszélgetések. Azt mondta stresszes, idegbeteg ( nem ép lelkileg, ahogy senki sem), én türelmesen vártam, hogyha jól lesz megkeres, én nem leszek pluszban a terhére.
Azóta újabb félév eltelt és nem tudom kiverni a fejemből, ha találkozunk nem köszön, nem néz rám. Most van egy barátom, valahogy mindenben a tökéletesnek tűnik....mégsem az.
Már csak attól boldog vagyok, ha feltölt magáról egy új képet, amin mosolyog. De borzasztóan hiányzik, megőrülök a gondolattól, hogy nem láthatom minden nap, mint régen.
Sokat gondolkoztam a gyermekkori tapasztalataimon, egyáltalán miért mindig ilyen idős férfiakhoz vonzódom. Sok rossz tulajdonsága van, azokat is miért szerethetem.
És ami kérdés megfordult még bennem, hogy ezeket az érzéseket el lehet e távolítani, át lehet e alakítani bizonyos gyakorlatokkal. Ahogy akár a kutyákat idomítják. Valahogy tudatosítani az agyammal, hogy ez rossz út, negatív megerősítéssel esetleg. Tudom, hogy egy kicsit bizarrul hangzik, de nagyon sokat dolgoztam azon, hogy ne kötődjek senkihez és ez az érzés, ami belül uralkodik a nyáron teljesen felemésztett, nem akarok megint oda süllyedni lelkileg, mint akkor.
(Ha valakinek esetleg felkeltette az érdeklődését a téma szívesen beszélgetnék erről a témakörről hosszabban :) )
Na jó, lehet tényleg úgy tűnik ebben a leírásban most. De nem tepert ő, legalábbis istenigazából sosem vállalta fel, hogy akár csak ismer is. Én is szimpatizáltam vele és a magam módján kifejeztem kötődésemet, csak ha meg én mutattam kicsit több érzelmet a kelleténél egy-egy estén, akkor ő jött a tipikus szlogennel, hogy "ez csak vonzalom, de annál több sose lesz".
Az elején tudtam, hogy ha én elkezdek kötődni hozzá annak rossz vége lesz, akkor azt mondta nem lehet belőle semmi baj és mégis lett és hisztis elkényeztetett 12 éves kislány módjára mondom, hogy ez biza nem tetszik! :)
Engem is érdekel a téma és már többször is "kísérleteztem" magamon ezzel kapcsolatban. A szerelem alapja a vonzódás és az érdeklődés a másik fél iránt. Tapasztalataim alapján magát a szerelmet össze lehet törni, viszont a vonzódás szinte minden esetben megmarad.
A rossz tulajdonságokkal kapcsolatban, az a véleményem, hogyha ténylegesen szerelmes vagy valakibe, akkor nem magát a rossz tulajdonságait szereted, hanem azt, hogy ezek a tulajdonságok hozzá tartoznak. Bár ez nem teljesen fedi a valóságot, igazából bonyolultabb az egész.
Ennek ellenére úgy vélem, hogy az, hogy a leírtakat meg tudod-e tenni főleg személyiségedtől függ. (Bár az ember még a saját személyiségén is tud változtatni.) Ha bizonyos szinten makacs vagy és képes vagy teljes objektivitással tekinteni a dolgokra, akkor van esélyed.
Az oxitocin hatása egy bizonyos emberhez kötődik, és átlagos esetben másfél-két évig nagyon erős a dolog.
Nálad beindult ez a folyamat, és most szerintem három folytatás lehet:
- kivárod, hogy leteljen ez az idő.
- összejössz az illetővel, és esetleg csalódsz benne, aminek hatására hetek alatt leállhat a vonzódásod.
- a távolság is elhalványítja a vonzódást, de ehhez az kell, hogy ne találkozzatok, ne nézd meg az oldalát, ne hallj róla híreket, egyáltalán ne is legyen semmi megerősítése az érzelemnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!