Bunkóság vagy realista szemlélet ha megkérdem, hogy ha egyre növekszik az átlagéletkor egyre tovább élnek az idősek, akkor vajon van megoldás arra is, hogy ki fogja eltartani őket?
Ugye az egyik oldalon tapsolunk, hogy egyre jobb orvosi ellátás egyre kitolódó átlagéletkor egyre tovább lehet élni. De jó.
A másik oldal: elöregedő nyugati társadalmak, összeomló nyugdíjrendszer, kérdés ki tartja el a már nem dolgozó időseket, ha nem jön be annyi befizetés a dolgozóktól mint amennyi nyugdíj kimenne.
Már ott tartunk, hogy 40 felett nyugodtan felköthetem magam a munkaerőpiacon, mert leírtak, öreg vagyok sehova se kellek. Na most örülnöm kéne annak hogy de jó akár 80-90, akár 100 évig is élhetek? De jó-és miből ha szabad kérdeznem? Az összeomló nyugdíjrendszerből? A semmiből?
Vagy támaszkodjak a családra? És ha nincs? És ha van csak szarik rám a család?
Szóval bunkó vagy realista vagyok ha megkérdem: tovább élni-oké de miből tessék mondani?
"Már ott tartunk, hogy 40 felett nyugodtan felköthetem magam a munkaerőpiacon, mert leírtak, öreg vagyok sehova se kellek. "
Ez volt a kérdésben...
de kérdező ugyanaz az ember vagy, aki a kommenteket írja? mert úgy tűnik, 2 emberről van szó.
Az eredeti kérdéshez: igen, nagy probléma. És nem az, hogy át kell adni a helyet a villamoson. És tart a világ abba az irányba: hogy olyan legyen, mint Kínában. Kínában NINCS semmiféle nyugdíj.
Nem te tartod el őket. Hiszen ők nem ingyen várják tőled a megváltást. Megdolgoztak érte, fizették a járulékokat.
Akkor te most miért fizetsz járulékot? Majd ha nyugdíjas leszel, akkor lemondasz a nyugdíjadról?
Már egyszer megoldottam itt ezt a problémát, de le lettem hurrogva.
Törvényben kellene szabályozni, hogy az ember max. 60 évig élhet. Aztán utána be kellene állnia egy gépbe, ami ledarálja, vagy ilyesmi. 50 éves koráig dolgozhatna, utána meg 10 év pihenés. Az ember az idejét is tartalmasabban tölti, ha tudja, mikor lesz pontosan a vég. Amúgy se élet az már, amit a nyuagdíjasok 90 %-a csinál 70-80 évesen. Nézik a TV-t orvoshoz járnak, vegetálnak, na meg persze nyomorognak a kisnyugdíjból és várják a kaszást.
OLvastam egyszer egy scifi novellát ami egy jövőbeli társadalmat ábrázolt ami a teljes gazdasági és szociális összeomlás szélén állt, mert 1 aktív dolgozóra 10 nyugdíjas jutott és a dolgozó a munkájáért szinte semmit se kapott minden az idősekre ment el, de ez se volt elég.
A jövőbeli társadalom utolsó erejével fegyveres beavatkozás mellett döntött. Egyszerűen nem volt más megoldás. A kórházak az utcák minden csak idősekkel volt tele, akiknek egy fillérjük se volt, mert akármennyit is dolgoztak az aktívak képtelenek voltak eleget dolgozni. Mindenkit aki X év felett volt, azt ... találjátok ki a folytatást.
Akár még ez is lehet a jövő.
Ez a jelen, kedves kérdező. Nézelődj itt, és ne gondold, hogy azok, akiknek pénzük és ennek révén tehetségük van, nem töprengenek a megoldáson. Kemény lesz a menet, az biztos:
1 192 665 325 199 Maradék olaj (hordó)
14 198Napok az olaj végéig
Hogy MI VAN?
Pénzük és ennek révén tehetségük?
Mióta lehet venni pénzen tehetséget?
Hol lehet venni? Kérem a címet megyek oda!
Eddig azt hittem tehetség az születik az emberrel, aztán az iskola még csiszolhat rajta.
De tehetséget szerezni-venni? Hol, hogyan?
"akiknek pénzük és ennek révén tehetségük van,"
Hűha, komoly gondok vannak nálad!
A mai nyugdíjasokat részben mi tartjuk el, mindannyian. Így lesz ez akkor is, amikor mi nyugdíjasok leszünk, csak valószínűleg nekünk kevesebb fog jutni, mert kevesebb a fiatal, több az idős, tovább élnek, stb, ezzel most nem találtad fel ma spanyol viaszt, bármennyire is úgy érzed.
Olyan nem fog előfordulni, hogy a társadalom az éhhalál szélén áll, csak azért, hogy az idősek "dőzsöljenek". Ezért hívják science fiction-nek a szotrit.
NEKED kell a saját jövődről gondoskodnod. Takarékoskodni, befektetni. Ja, hogy nem telik rá? Tanulj többet, jobban, szerezz jobb szakmát, magasabb fizetést, dolgozz többet, mondj le dolgokról. Ja, hogy ez Mo-on nem működik, legalábbis számodra? Akkor szomorú, de igaz, hogy "el lehet menni". Vagy vonulj ki a társadalomból és termeld meg magadnak azt, amit megeszel, ne fizess adót, járulékot, de akkor ne is várj egy forint nyugdíjat se.
Az meg, most komolyan, pénzbe kerül neked, hogy átadd egy idősnek a helyed? Bezzeg ha gipszelt lábbal állsz a buszon, azért jól esne, nem? Ha lerokkansz, jó lenne, ha segítenének, nem? Vagy akkor meg majd sírsz, hogy milyen baromi kevés a rokkantnyugdíj? Most meg, amikor a te fizetésedből vonják a járulékot, sok.
Ha te nem akarsz ebben a világban élni, nem kötelező!
Ember te olyan naiv vagy hogy a fal adja a másikat.
Ja nekem. Meg is tettem. Csak aztán jött a jó Viktor bácsi (tetszik még emlékezni?) és lenyúlta a magánnyugdíj befizetéseimet. Az enyémet is meg másét is.
Hát gondoskodjak magamról? Gyűjtsem egy külön számlán a pénzt idős napjaimra? Mi a büdös francnak? HOgy jöjjön egy maffiózó és ellopja az egészet?
Ezért?
Egyébként meg az említett scifi novella épp nem arról szólt hogy az idősek dőzsöltek. Az épp arról szólt hogy az utolsó forintot is rájuk költötték de ez arra se volt elég hogy enni adjanak nekik.
"
NEKED kell a saját jövődről gondoskodnod. Takarékoskodni, befektetni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!