Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi a különbség a kevélység és...

Mi a különbség a kevélység és a hiúság között? Tudnátok kérlek példákat is mondani? A fölényesség is idetartozik ugye?

Figyelt kérdés

Illetve minden ami a másik lenézésére hajt ha sértve érzi magát, az megintcsak ide tartozik ugye? Kicsit összevissza vagyok ebben.

Tehát pl a tiszteletlenséget én úgy értelmezem, ha a 7 fő bünt nézem, mint ami a kevélységbe tartozik bele. Még az álszentséget is ide gondolom. Mindezeket akkor is ha az elkövető tudatlan minderre. Sőt, legyen akkor itt a tökéletességi komplexus is.

Bár attól tartok ezek mind nemigazán válaszhatóak szét egy másiktól, a haragtól. Vagy esetleg mégis?

2015. jan. 5. 06:28
 1/6 anonim ***** válasza:

Szerintem csak árnyalatnyi különbségek vannak ezek között a fogalmak között.

Kevélység: büszke, lenéz másokat, csak az jó amit ő csinál. Itt azon van a hangsúly, hogy másokat néz semmibe, egy "übermensch" aki mindenkinél jobb.

Hiúság: Ez meg a kevélység alkategóriája, az egoista szinonimája. Viszont ők csak magukkal foglalkoznak, nem érdeklik őket mások, csak a saját érdemeik, szépségük. A különbség a két fogalom között abban állhat, hogy a hiú szó szerint lesz*rja a másik embert, a kevély ember mások fölé helyezi magát.

Tiszteletlenség: szerintem is oda tartozik, ahová mondod.

A harag meg teljesen szétválasztható ezektől, ellenhatásként lép fel ingerek hatására. Pl elvetted a babámat és haragszom rád - te mérted az első ütést valamivel, engem meg ez zavar és dühös vagyok rád.

2015. jan. 5. 08:03
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm jók amiket mondasz.

A haragnál arra gondolok, hogy a kevélységnek a következménye/előzménye mindkettő ilyesmi... Mivelhogy a kevélynél ha jól értem pl rámutatsz egy hibájára, teszem azt még akár jó szándékból is :), akkor az az kevélység tulajdonsága hogy ezesetben közli veled hogy nincs igazad, sőt érezd magad rosszul hogy ilyet mertél egyáltalán feltételezni/felhozni.

Valami ilyesmire gondolok de még nem teljesen tiszta.

Tehát egy sértődöttségből való visszavágás. Valami kell elgyen ami kiváltja a kevélységet. Mint tulajdonságot is meg mint aktuális viselkedést. És nyilván annak van egy lefolyása amihez tartozik legalább egy féle érzelem.

2015. jan. 5. 15:56
 3/6 A kérdező kommentje:

Szóval a kevélység definiálható úgy hogy az a valaki aki fölényeskedik, az kevély? Kevélységes?

Meg van aki siman ellentmond önmagának, csak azért hogy nálad jobban tudja. Akkor az is a kevélység, ugye? Gondolom fűszerezve némi önellentmondással, vagy a kevélyességhez tartozik az már alapból?

Bár egyébkent azon gondolkozom a hiúság az valahol feltétele a kevélységnek. Najó nemtudom. Hiszen elég csak másokat lenézni. Hmmm... Nemtudom látod...

A nárcisztikus az ugye minimum hiú, ugyebár... Azonban kevély is ugye? A szindrómára gondolok amit kivettek a nagykönyvből. Merthogy a virág az csak szép. :D Esetleg tudja is magáról. Azonban az csak büszkeség. Nemhiszem hogy egy virág tud beképzelt lenni. Aztán persze mittudomén. :)

2015. jan. 5. 16:25
 4/6 A kérdező kommentje:

Ezek fényében mit jelent a pökkhendi.

És ami most nagyon érdekelne, arra van e specifikus kifejezés, amikor valaki képtelen belátni saját maga számára hogy hibázott?

2015. jan. 5. 18:27
 5/6 anonim ***** válasza:
Fölényes, kevély, pökhendi, arrogáns, ezek egymás szinonimái, inkább stilisztikai különbség van köztük, mint valódi jelentésbeli. Vagy nagyon csaponganak belőled a gondolatok, vagy csak szórakozol és ez egy kamu kérdés :D. Első voltam
2015. jan. 5. 22:03
 6/6 A kérdező kommentje:
Hát.. csak igyekszem megismerni a világot. :D Talán ez a legáltalánosabb bűv a 7 ből itt a nyugati világban mindenesetre. Aztán nekem meg van vele dolgom bőven. Így próbálom elsőkörben nevén nevezni azt ami. Úgyhogy kíváncsi vagyok továbbra is mindenféle árnyalatbeli különbségre. Vagy hogy melyik szó honnan van, mit jelentett, most mit jelent.
2015. jan. 6. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!