Mit kéne tennem az ilyen helyzetekben?
Szóval, nagyon lámpalázas vagyok, és az lenne a problémám, hogy amikor magyar órán a tanár szólít, hogy olvassak, akkor egyszerűen nem tudok olvasni.Vagyis tudok, de mindig rontok, néha kicsit dadogok.15 éves vagyok, és most kerültem be egy közép iskolába, és már az első napon a magyar tanár olvastatott, és dadogtam, pontatlanul olvastam.Nagyon kínos volt számomra, pedig jól olvasok haverok között, akiket már kb 10 éve ismerek.Szóval egyszerűen a lámpaláz miatt nem tudok olvasni rendesen.Ez a probléma nem csak az olvasásnál jelentkezik, hanem feleléskor is.A tananyagot tudom rendesen, de amikor a tanár felszólít, hogy mennyek ki felelni, hirtelen besokallok, és nem tudom rendesen összeszedni a gondolataimat.Ez már általánosban is így volt, és ott olyan osztálytársak voltak, akiket 8 éve ismertem.Feleléskor kettesre vagy hármasra felelek, de ha ad tanár esélyt arra, hogy javítsak írásban, az mindig 4-es vagy 5-ös.Most is lesz magyar órám, és rendesen félek, mert ha szólít tanár, hogy olvassak, akkor csak dadogok :/.
Az ilyen helyzetekre nincs valakinek valami tanácsa, hogy mit kellene csinálnom?
A szóbeli felelésen az segíthet, ha otthon a tükör előtt mond fel az anyagot. Hidd el nagyon nehéz, de nekem segített.
Hú az olvasás, az fogós. Nekem is ez volt. Szerintem keresd fel őszintén a magyar tanárodat,és mond el neki a problémád, ha úgy látod, h nyitott lenne segíteni.
(Esetleg ezt is gyakorolhatod, úgy, h rögzíted...)
Nekem az segített, h mindig a következő szóra koncentráltam, így ki tudtam zárni mindenkit.
Amúgy neked az izgulást kellene leküzdened valahogy. Ebben kérhetsz segítséget egy szakembertől, szerintem sok praktikát tud mondani...
De van.
Sokan nem tudnak róla hogy kimondott szavainknak mekkora hatalma van. Nekem van egy könyvem ami csak erről szól és elég meggyőző.
Ennek értelmében a tanácsom a következő:
Este mikor már lement az egész napi pörgés szánj magadra öt percet ülj vagy feküdj le nyugodtan és mond ki magadnak a pozitív megerősítéseket.
Adok pár ötletet de természetesen magadtól is kitalálhatsz olyat ami jól esik.
Pl: Szeretem magamat, bízom magamban, biztonsággal lehetek önmagam, senki sem fenyegeti személyiségemet, biztonságban vagyok az emberek között, az emberek a barátaim, az emberek szeretnek engem, bátran szerepelek emberek előtt,csak saját magamnak akarok megfelelni,önbizalmam napról napra növekszik, természetesen és nyugodtan olvasok az osztály előtt
Ezeket nem kell egész nap mondogatni hogy átprogramozd a tudatalattidat vagy ilyesmi, egyszerűen csak esténként foglalkozol magaddal pár percet és kimondod őket, ezzel kinyilvánítva magadnak és az életnek hogy mit vársz el.
Ettől megjön a belső erő vagy inkább olyan természetessé és könnyeddé válik a többiek előtt való felolvasás mintha csak otthon olvasgatnál magadban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!