Miért olyan lusták az emberek rendesen és helyesen használni a -ban -nben -ba -be toldalékokat? Főleg a fiatalok, borzalmas, mennyire igénytelenül írnak. Nem tudnak helyesen írni, vagy csak lusták?
Monnyá má egy példamondatot, amibe a ba, ban változtatás módosítja a mondat értelmét! Na ugye!
11# Ha nagyon akarod, hát tessék "mongyok":
1. "Bámultam a szobába"
2. "Bámultam a szobában"
Az elsőnél valószínűleg a szobaajtóban állok és befelé bámulok a szobába.
A másodiknál bent vagyok a szobában és ott bámulok valamit, más nem magam elé.
Még mindig azt állítod, hogy nincs jelentésbeli különbség?
Ja és kedves 58%-os én is tudok idézni Kölcseytől olyan szavakat, amiket másképp írt, csakhogy nem változtat az értelmen. pl:
"tűnemény"--->tünemény "hozátok"-->hoztok "érezetlen" --->érzéketlen
Ez azért nem ugyanaz.
"Én nem vok egykorú semmilyen lénnyel..."
Kedves 1. (és 10.) hozzászóló, te nagyon is optimista vagy! :D
Az az érettségi tétel - ha így haladunk -, minden valószínűség szerint inkább így fog kinézni:
"Én nem vok egy koru semien lényel..." :-(
(Bocsánat, de nem tudtam kihagyni a ziccert...)
Köszönöm, 17. válaszoló! :D Jót nevettem a válaszodon! :)
Élénk fantáziával áldott (vagy vert) meg a "sors keze", szinte láttam magamat, amint ippeg turkálok a "szádba' (hogy az eredeti -ba -ban kérdésnél maradjunk), és keresem a "gondolatolvasást"! :D Juhhééé!
:D ez jó volt!
Kicsi off az "éreccségi" kapcsán :) : két tanárnő van a baráti társaságomban. Ők évről-évre a hajukat tépik, amikor átnézik az adott évi tananyagot. Egyre több dolog kikerül belőle, ha csak leegyszerűsítik, az még szerencsés esetnek számít... Lehet, hogy kicsit összeesküvés elmélet szaga van, de szerintük ezt azért csinálják "a felsőbb körök", mert a butább embereket könnyebb irányítani...
Én is jókat vidulok és virulok, ettől szép a magyar nyelv. Tényleg kár volna elpocsékolni, pazarolni, kútba dobni a kincseket.
Na képzeld, mi lenne, ha azt írtam volna, hogy kútban dobni? :-)Persze egyesek szerint nincs jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!