Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért olyan lusták az emberek...

Miért olyan lusták az emberek rendesen és helyesen használni a -ban -nben -ba -be toldalékokat? Főleg a fiatalok, borzalmas, mennyire igénytelenül írnak. Nem tudnak helyesen írni, vagy csak lusták?

Figyelt kérdés

2014. szept. 4. 16:20
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%

Monnyá má egy példamondatot, amibe a ba, ban változtatás módosítja a mondat értelmét! Na ugye!

2014. szept. 5. 10:29
 12/21 anonim ***** válasza:
Az érettségin meg Adytól például már bőven tudnék idézni olyan sorokat, amiket ő más helyesírással írt, mint amilyennel a mai kiadásokban vannak.
2014. szept. 5. 10:33
 13/21 anonim ***** válasza:

11# Ha nagyon akarod, hát tessék "mongyok":

1. "Bámultam a szobába"

2. "Bámultam a szobában"

Az elsőnél valószínűleg a szobaajtóban állok és befelé bámulok a szobába.

A másodiknál bent vagyok a szobában és ott bámulok valamit, más nem magam elé.

Még mindig azt állítod, hogy nincs jelentésbeli különbség?

2014. szept. 5. 11:22
 14/21 anonim ***** válasza:

Ja és kedves 58%-os én is tudok idézni Kölcseytől olyan szavakat, amiket másképp írt, csakhogy nem változtat az értelmen. pl:

"tűnemény"--->tünemény "hozátok"-->hoztok "érezetlen" --->érzéketlen

Ez azért nem ugyanaz.

2014. szept. 5. 11:34
 15/21 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy ki lehet következtetni, mit akart mondani az illető /az iskolába vagyok/ de brutál igénytelenül hangzik... Ráadásul a hol kérdésre -ban a toldalék, a hova kérdésre -ba, szóval nem értem, miért kell ezen rövidíteni.. Ez kb. olyan, mintha az "az" helyett csak a-t használnánk. Bár lehet, hogy egyszer annak is eljön A ideje...
2014. szept. 5. 12:23
 16/21 anonim ***** válasza:

"Én nem vok egykorú semmilyen lénnyel..."

Kedves 1. (és 10.) hozzászóló, te nagyon is optimista vagy! :D

Az az érettségi tétel - ha így haladunk -, minden valószínűség szerint inkább így fog kinézni:

"Én nem vok egy koru semien lényel..." :-(

(Bocsánat, de nem tudtam kihagyni a ziccert...)

2014. szept. 5. 15:23
 17/21 anonim ***** válasza:
16. A számból vetted ki a gondolatolvasást, csak nem akartam tovább ragzani. :-D
2014. szept. 5. 15:31
 18/21 anonim ***** válasza:

Köszönöm, 17. válaszoló! :D Jót nevettem a válaszodon! :)

Élénk fantáziával áldott (vagy vert) meg a "sors keze", szinte láttam magamat, amint ippeg turkálok a "szádba' (hogy az eredeti -ba -ban kérdésnél maradjunk), és keresem a "gondolatolvasást"! :D Juhhééé!

2014. szept. 5. 15:58
 19/21 A kérdező kommentje:

:D ez jó volt!

Kicsi off az "éreccségi" kapcsán :) : két tanárnő van a baráti társaságomban. Ők évről-évre a hajukat tépik, amikor átnézik az adott évi tananyagot. Egyre több dolog kikerül belőle, ha csak leegyszerűsítik, az még szerencsés esetnek számít... Lehet, hogy kicsit összeesküvés elmélet szaga van, de szerintük ezt azért csinálják "a felsőbb körök", mert a butább embereket könnyebb irányítani...

2014. szept. 5. 16:17
 20/21 anonim ***** válasza:

Én is jókat vidulok és virulok, ettől szép a magyar nyelv. Tényleg kár volna elpocsékolni, pazarolni, kútba dobni a kincseket.

Na képzeld, mi lenne, ha azt írtam volna, hogy kútban dobni? :-)Persze egyesek szerint nincs jelentősége.

2014. szept. 5. 16:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!