Mesélne nekem valaki tapasztalatból az önszeretetről?
Magam is rájöttem már, hogy szinte muszáj jól éreznünk magunkat önmagunk társaságával, különben kész szenvedés az élet. Elolvastam az interneten már számtalan önszeretet fejlesztő tippet, gyakorlatot, némelyiket ki is próbáltam, de van bennem egy gát. Ebben az egész próbálkozásban benne van ez a muszáj hangulat, hogy muszáj szeretnem magam, mert különben sosem leszek boldog. Olyan, mint amikor az iskolában melléd raknak egy mosdatlan gyereket, aki az aktuális empátia fejlesztő órán a te párod, és meg kell fognod a kezét, meg kedvesnek kell lenned hozzá, különben a tanítónéni nem lesz elégedett. Pontosan így érzek magammal kapcsolatban, amikor ezeket a gyakorlatokat végezni próbálom. Szenvedek az önelfogadás hiány "tüneteitől", és ezek a tünetek most a "tanítónéni" aki elvárja a helyzet azonnali kezelését, tehát hogy legyek kedves a mosdatlan gyerekkel.
Emiatt érzem úgy, hogy az interneten leírt gyakorlatok szinte lehetetlen kihívások. Szeretném, ha valaki rám cáfolna és mesélne pozitív tapasztalatot. Kérem az illetőt, mondja el milyen gyakorlatot végzett és mit érzett közben. Köszönöm :)
Szia!
Úgy gondolom, az ember csak akkor szeretheti önmagát, ha ismeri is ezt a személyt. A mai és mindenkori társadalom olyan értékrendet közvetít neked és mindenki másnak, aminek ha megpróbálsz megfelelni, akkor egy bizonyos mértékben károsítod a jellemed. Minél jobban él benned az a hit, hogy az emberek által elvárt erények értékeknek számítanak, annál nehezebb megismerned magad.
Nekem nagyon sok kellemetlen élményben volt részem, és ami végeredményben segített az az, hogy elbeszélgettem magammal. Nem kell internet, könyvek meg ilyesmi ehhez. Igazából a körülmények és az elhatározásod meghozzák majd a maguk eredményét az önszeretet terén.
Összefoglalva ne szeretni akard magad, hanem először is megismerni.
Van egy olyan érzésem, hogy az önismereti tanfolyam inkább egy szélhámosság volt, mint valódi segítség.
Szerintem amiatt érzed kissé gyávának magad, mert még mindig nem ismered magad. Emiatt tisztelni sem tudod a saját személyed.
Nyugodtan valld be magadnak őszintén, hogy mik a hibáid, tedd fel mindenre a "miért van ez így" kérdést.
Remélem, ez segít neked is valamit.
A tanfolyam és külső segítség igénybevételével szerintem nem fogsz sokra jutni.
Szívesen és rendszeresen segítek másoknak, és ennek örülök. Ebből tudom, hogy nem vagyok rossz ember.
Hatékony tudok lenni dolgokban, fontos vagyok egy csapatban, számítanak rám, és ez jó érzés.
Megfigyeltem, hogy sokszor helyesen látom a dolgokat olyan helyzetekben, amikor mások nem, ezért bízok a véleményemben, és magamra hallgatok.
Nem igénylem az elismerést, mert a valódi elismerés számomra az, ha valami olyat teszek, amire én büszke vagyok magamtól.
Megfigyeltem, hogy a környezetemben elég intelligensnek számítok, és ez jó érzéssel tölt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!