Miért nem tudok tájékózodni? Van rá môdszer, hogy tudjak?
Tobbszor elofordult mar.
Pl.
-ittvagyok egy kisvarosba nyaralok, es meg mindig nem ertem miert van jobbra az, ami eddig hatra volt
vagy
-amikor korhazba voltam es napi 1x kimehettem a boltba, akkor mintha a bolt mozgott volna, mert mindig ugy ereztem, mindha pont ellenkezo iranyba lenne...
Nincs mod arra, hogy megtanuljak tajekozodni? Csak otthon tudom, hogy mi-merre kell legyen.
Lehetseges, hogy a rossz hallasom miatt nem tudok?
Én ugyanígy voltam, pedig kifejezetten jó a hallásom. Szóval nem, nem amiatt van. :)
Egyszerűen csak nem figyelsz eléggé a környezetedre. Nekem az segített, hogy tudatosan megfigyeltem tereptárgyakat. Pl.: 1. Kijövök az ajtón, és jobbra fordulok. Elmegyek egészen addig a nagy, fura fáig, onnan balra. Vagy: A ronda lila ház mellett kell elmenni, a jobb oldalán.
Ilyeneket könnyebben megjegyez az ember, és utána meg már magától jön. :)
Nekem az adott lökést, mikor - ugyanilyen alappal, mint te - egyedül kellett tájékozódnom New Yorkban négy napig. Na, hát ott rá voltam utalva arra, hogy megtanuljam megjegyezni a dolgokat, és kiderült, hogy eddig tényleg csak figyelmetlenségből adódott a probléma.
Próbáld ki!
Ennek semmi köze a halláshoz, ez egy készség. 100%-osan nem lehet feljavítani, de bizonyos módszerekkel lehet javítani.
Valószínűleg az a probléma, hogy csak a célt figyeled, nem az odavezető utat. Emlékeidben valahova betájoltad a boltot, de arra már nem figyeltél, hogy közben elfordultál balra vagy jobbra. Próbálj feltűnő dolgokat megjegyezni bizonyos szakaszonként, főleg kereszteződésekben. pl. reklámtáblát, jellegzetes épületet. Mondd is el magadban: Az autóreklám táblánál balra fordultam, a pirosra festett háznál jobbra fordultam, a kereszteződésben annál a ronda konténernél megint jobbra mentem stb. Még szerencse, hogy visszataláltál a kórházba :-)
Hidd el, ez nem szégyen, sokan vannak így, legyél figyelmesebb, térképezz fel minden lényeges pontot. Képzeld el azt ,hogy olyan a szemed, mint egy fényképezőgép. Ha kiválasztasz egy megjegyezni kívánt részt, pislants egy erősebbet és képzeld azt, hogy lefotóztad. Nagyon fontos: Időnkét nézz hátra!! Hogy visszafelé is leképeződjön az útvonal. Jegyezd meg, hogy mit látsz, ha megfordulsz.
Második! Én is ezt írtam előtted. :)
Még az jutott eszembe, amit New Yorkban kezdtem el szintén, és nagyon hasznos volt: menet közben néha állj meg, és nézz vissza!
Ugyanis én azt tapasztaltam, hogy ha egy irányba meg is jegyzem, visszafele minden olyan "más". Pl. nézd meg, hogy az a ronda konténer, amit a második válaszoló írt, nincs-e a másik irányból eltakarva egy bokorral, meg ilyesmit.
:) koszi a valaszokat.
Hat 1x-2x taxit kelett hivjak hogy vigyen a korhazhoz ;D
de tenyleg koszonom mindent :)
Én még ennél is rosszabb vagyok. Én osztálykiránduláson nem tudtam, melyik ajtón mentünk be a szállásra..Ugyanis az érkezés után átmentem a boltba és mire visszaértem, láttam, hogy ott egy ajtó, de valamiért úgy emlékeztem, mintha többet kellett volna menni a bejárathoz, ezért elindultam az épület másik oldala felé, mikor észrevettem, hogy ott csak ilyen fa darabok meg ilyesmik vannak, úgyhogy csak az első és egyben egyetlen ajtón mehettünk be ._. És kicsit se volt ciki amúgy, hogy az osztálytársaim eközben végignézték az ablakból, ahogy ott sétálgatok az épület körül, mint valami hülye. Szerencsére ki tudtam magam magyarázni és azt mondtam nekik, hogy úgy hallottam, mintha egy kiscica nyávogott volna arrafelé és odamentem megnézni, ott van-e XD És szerintem be is vették. Na mindegy. Szóval a lényeg, hogy vannak nálad szerencsétlenebbek is. A legröhejesebb, hogy én még úgy se bírok semmilyen útvonalat megjegyezni, ha figyelek, így nekem marad az, hogy legalább 3-4 alkalommal elmegyek egyedül egy helyre és akkor nagyjából megjegyzem az oda vezető utat :")
17/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!