Mi okozza a dadogást az embereknél?
Általában azért dadognak az emberek mert félnek mások reakcióitól. Félnek attól, hogy hülyeséget csinálnak, vagy mondanak, meg akarnak felelni másoknak és ettől nem tudnak a beszédre koncentrálni.
Érdekes megfigyelés, hogy sok dadogós embernek elmúlik a dadogása, ha például állatokhoz beszél. Ez pont azért van, mert egy állatnak nem kell megfelelned, így a félelmek és komplexusok nem jönnek elő.
Igen, általában valami pszichés oka van. Viszont idővel ugyan, de valószínűleg el fog múlni.
Én emlékszem például, hogy az érettségire való felkészülés időszakában váltam nagyon dadogóssá, konkrétan alig tudtam kimondani egy épkézláb mondatot. Aztán szép lassan, hónapok alatt nagyjából helyrejöttem, úgyhogy ma már csak néha-néha tör rám.
Én kiskoromban dadogtam, sokáig logopédushoz jártam, de semmit nem segített. Aztán nagymamám megunta, hogy a szüleim nem tudnak velem mit kezdeni, és kb. kevesebb, mint egy év alatt kigyógyított belőle.
Nem tudom, ez neked használ-e, de nálunk az volt a módszer, hogy csak akkor volt szabad megszólalnom, ha már átgondoltam, mi lesz a mondat. És akárhányszor megakadtam egy szóban, nagymamám mindig rám szólt, hogy előbb gondoljam át, utána mondjam ki. És persze elölről kellett kezdenem az egész mondatot.
Úgy emlékszem, hónapokig ment ez a rám szólós játék, de elmúlt a dadogás, és azóta sincs ilyen problémám.
Csak annyi a trükk, hogy valaki nagyon szigorú kell melléd, aki egyetlen hibát sem enged meg :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!