Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak én vagyok az egyetlen,...

Csak én vagyok az egyetlen, aki még aggódik a magyar nyelv jelenlegi helyzete miatt?

Figyelt kérdés

Ezzel a kérdéssel most egy random közvélemény kutatást szeretnék a kedves tagok között elindítani.Arra lennék kíváncsi,hogy vajon elkezdett a dysortographia(specifikus helyesírási zavar) kórokozók útján terjedni,vagy szimplán az most az új dili,hogy egy 6 betűs szóban is ejtsünk minél több helyesírási hibát.

Nem vagyok egy grammar náci,de amikor azt látom,hogy a létige E/1-es(egyes szám,első személybeli) alakját 'vok'-nak írják,legszívesebben a plafonra ugranék.

Szerintetek normális az ilyen reakció,vagy nem kéne ennyire magamra vennem az ilyen jellegű problémákat?

Komolytalan,helyesírási hibákkal teli,becsmérlő hozzászólások kíméljenek!

2014. jún. 15. 14:24
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Azt gondolom, aki nem tud helyesen írni, annak mind1, h szleng vagy rövidítés. Mellesleg ez egy írott nyelv. Ez a nyelvezet az internet világához hozzá tartozik, nem csak a magyar nyelvben. Nem tudományos szövegeket publikálunk egy ehhez hasonló oldalon. Ezeket a rövidítéseket nem csak a tinik használják. Egyedüli veszélyét abban látom, hogy a kisebbeknél tévesen rögzülhetnek bizonyos szavak.
2014. jún. 15. 15:03
 12/12 anonim ***** válasza:

Nos, én a magyar nyelv miatt nem aggódnék ennyire :) A régmúltba, több, mint ezer évre megy vissza a nyelv története, de a latin betűs írásbeliség csak kb. 500 éve vette kezdetét ezen a nyelven. A magyar beszélt köznyelv és az egységes helyesírás pedig egészen új dolog (az egész nyelv történetéhez képest). Mégis megvolt hosszú évszázadokig valahogy a magyar nyelv helyesírási szabályzat nélkül is!

Szóba szokott még kerülni az idegen nyelvi hatások okozta "károsodás". Ez is mindig volt. Csak régen a latin, olasz, német, szláv nyelvek hatottak, ma meg az angol. Ezzel sincs semmi gond.

Ugyanígy vagyok én személy szerint a szlenggel is. Minden korszaknak megvolt a saját szlengje, a fiatalságnak mindig volt egy saját nyelvhasználata. Majd kinövik, ahogy előttem már írták. Pl. ha érvényesülni akarnak a világban, biztos nem úgy fognak majd motivációs levelet írni egy munkahelyre, hogy "X éves vok stb.." Előbb-utóbb megtanulják normálisan is használni szerintem.

Persze a cset és sms nyelvezete valamiképpen kihat a nyelvhasználatra is (erre vannak kutatások), de régen is mindig "kihullott" az, aminek nincs értelme, és a hasznos diákújítások megmaradtak! (Arra is vannak kutatások, hogy a diákok/fiatalok nyelvezete, újításai, zsargonnyelve egy idő után a köznyelvbe is átmegy, de csak azok, amik használhatóak is). Az aktuális hülyeségek mindig kikopnak. 100 év múlva lehet, hogy senki nem fogja már érteni, mi az a "vok". És 100 éve is biztos megvolt az akkori diákság aktuális hülyesége stb.

A nyelv mindig alakul, változik, és ma annyi kutatója és nyelvművelője van, mint a történelemben sohasem. Ha eddig megvolt valahogy a mi szép nyelvünk, ezután is meglesz, vokkal vagy vok nélkül... Szóval ne aggódj a nyelv miatt!

2014. jún. 16. 05:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!