Drogos embereknek milyen a megitélése?
Ha alkoholista vagy az nem probléma (harmad annyi alkoholista tud leszokni, mint heroinista -mielőtt valaki benyögné, hogy a pia az semmi.)
Amúgy meg attól függ, ha van mondjuk egy diplomád mindenki oda meg vissza lesz tőled bármit is használsz, hogy mekkora király vagy.
Ma sajnos a drogfüggéség nagyon lazán van kezelve társadalmilag, ott van az a sok nyomorult akik szét füvezik, kristályozzák, rushozzák magukat. De senkinek nincs vele baja, olyan ez mint megütni egy nőt.
Civilizált országban undorító dolog, Magyarországon a mindennapok része.
Személy szerint úgy gondolom, hogy csak az alja kezd el bármilyen drogot használni.
"Civilizált országban undorító dolog, Magyarországon a mindennapok része."
Ezt meg honnan veszed? Én egy "civilizált országban", Svájcban élek és errefelé nem "undorító dologként" állnak a drogfogyasztáshoz. A diszkók előtt kint van egy stand a bejáratnál, hogy 1 perc alatt bevizsgálják a kis tablettádat, nehogy megmérgezd megad. A parkokban a nyilvános vécékben ott a fecskendő és a kuka, hogy akik szúrnak valamit, azok ne legyenek Aidsesek, meg ne az utcán dobálják el a tűt. Aki regisztráltatja magát, mint heroinfüggő, az naponta ingyen(!) megkapja az adagját, anélkül hogy köteleznék őt az elvonóra, csak azért hogy ne "kényszerüljön" bűncselekményekre a drogszerzés miatt.
Ezzel szemben a magyar drogstratégia: "ticcsukbe", csináljunk úgy, mintha a drogot soha senki nem fogyasztaná, nem is létezik... szerintem éppen fordítva van a helyzet, mint ahogyan te látod. Minél "civilizáltabb" egy ország, annál kevésbé dugják homokba a fejüket.
Az én értékrendemben a problémásságon van a hangsúly. Negatívan ítélek meg egy lecsúszott, problémás, társadalomból kiszakadt drogost, de pont ugyanolyan negatívan, mint egy ugyanilyen problémás, büdös, kéregető agresszív alkoholistát. Aki alkoholt fogyaszt, de tudatosan figyel a mennyiségre, és nem a nap túléléséhez kell innia hanem társaságban, buliban vagy ritkán, 1-1 jó filmhez iszik egy fél pohár bort, azt ugyanúgy itélem meg, mint egy alkoholt nem fogyasztó embert. Ugyanígy a "mértéktartó", tudatos szerhasználókat - ha van annyira intelligens, hogy tudja, mi fér bele, ismeri a testét, ismeri a körülményeket és úgy fogyaszt, ha előre gondol minden eshetőségre (például ott legyen mellette pl sósropi még mielőtt kiizzadná az összes sót a testéből, vagy bármilyen más ártalomcsökkentő, megelőző dolog), akkor őket is ugyanúgy ítélem meg, mint egy nem fogyasztót.
Általánosságban akik jól használnak bármit, legyen az alkohol vagy szer, azokat ugyanúgy a jellemük, viselkedésük alapján ítélik meg, mint mindenki mást. Onnantól, hogy az első jelző a "drogos", vagy "alkesz", ami eszedbe jut egy emberről, onnantól jogos, ha negatívan ítéled meg.
Ha Pista egy családcentrikus, állatszerető, munkáját jól végző ember, aki az esti vígjátékot a feleségével egy kis zöld mellett, vagy egy-egy pohár sörrel nézi, attól még szívesen vagy a társaságában, és úgy gondolsz rá mint a jófej szomszéd, mert mint ember, ez a fő jellemzője. A blaha aluljáróban ülő csövesnek viszont ma már nem az a fő jellemzője, hogy milyen aranyosan köszönt, amikor még buszvezető volt, hanem hogy agresszív alkoholista.
Bocsánat, ha hosszú voltam, de ez a téma amúgy tök érdekes, és szerintem nagyon sokan élnek furcsa értékrenddel ezzel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!