Bizalom hiány. Milyen tanácsot tudtok adni?
Nem tudok megbízni az emberekben. Van egy sanda gyanúm, hogy ez a szüleim fantasztikus neveléséből fakad, amibe inkább nem mennék bele. (Maradjunk annyiban, hogy többek között, jobb ha nem loptok a gyerekeitektől, mert antiszocok lesznek)
Ez nem azt jelenti, hogy nem tudok megbízni, mondjuk azokban a személyekben, akiket óvodás korom óta ismerek és mára már 20-22 éves ismeretség nem hogy barátsággá de testvérséggé nőtte ki magát. Hát jah, tényleg nehezen tudom őket érzelmileg megkülönböztetni a vérszerinti tesóktól.
Rajtuk kívül azonban folyamatos a gyanakvás és az értetlenség másokkal szemben önkénytelenül, mondhatni reflexszerűen. Pl van egy nagyon kedves és fontos ismerősöm körülbelül 4éve ismerem. Ám csak bizonyos élethelyzetekben találkozhatunk, mert elég távol élünk egymástól, de amikor sikerül egy meeting láthatóan majd kiugrik a bőréből. Mégis, amint elkezdünk beszélgetni, beindul a „gépezet”és ha már valami nem illik bele a róla alkotott képbe vagy olyat említ másokról, ami akár rám is vonatkozhat vagy mondjuk csak egy hajszálnyi ellentmondás van a történetében, azon megakadok (inéha engem is megrémít, hogy miken fent tudok akadni, másrészről mi van, ha csak kifogásokat gyátok neki...). Szóval ahelyett, hogy örülnék, hogy ezeket a hosszú és tartalmas órákat nekem áldozza a nagyon elfoglalt életéből, (melyek egy ideje egyébként a legszebb pillanatai az életemnek) azon agyalok, hogy vajon mikor hazudik vagy ver át.
Pl. hogy egy példát említsek sokat panaszkodik, hogy túl sokat vállal abból adódóan, hogy a kedvébe járjon az ismerőseinek, és hogy ebből sokszor problémája származik. Tudom ez egy rossz tulajdonság, szerencsére ő nem akar tökéletesnek látszani.... Nade nem is ez a lényeg, hanem hogy nekem egyből mi ugrott be? Hát persze, hogy tuti látja rajtam, hogy menyire örülök, amikor beszélgetünk, biztos ezt is unja, és csak azért teszi, hogy a kedvemben járjon.
Ne értsetek félre, vágom, hogy ez beteg. Azt is tudom, hogy ezen sürgősen változatom kéne de egyszerűen túl sok ember bszott már át, köztük olyanok akiknek egyáltalán nem lett volna szabad. Még csak az hiányozna, hogy elijesszem, mostanában tényleg az ő barátságán múlik az, hogy mennyire jó a közérzetem. Most jöttem rá arra, hogy milyen fain is az, amikor valakit támogathatsz, aki téged támogat. DE bennem mindig ott van a túl szép, hogy igaz legyen érzés...
Végére nincs kérdés, véleményeket szeretnék olvasni vagy valami ötletet ezzel kapcsolatban.

fuha...
Most két lehetőség van. vagy valaki csipszel leolvasta az agyomat... na jó azért enyire szefós nem vagyok. XD
Sajnos tényleg két lehetősége van. Félelmetesen sok helyen magamra ismertem a szöveg olvasásása alatt. Csak az a kérdés, hogy a többi is igaz rám csak esetleg nem veszem észre. Vagy aminek jobban örülnék, hogy az ilyen esetek enyhébb egyedei közé tartozok. Azért remélem idővel tudok változtatni, mondjuk ezek szerint nem csak ajánlatos, de muszály dolgoztom rajta, mert lehet, hogy csak romlik majd ez.
És én még eddig azt hittem, hogy a részletekbe menő gyors megfigyeléseim valami király tehetség eredményei. És közben csak pszihopata vagyok mondhatom nagyszerű... :D
Majd utána olvasok még, hogy nincs-e valami olyan módszer amivel ezen lehet dolgozni. Tudom, hogy biznom kell, csak az utat kell megtalálnom a bizalomhoz.

A paranoid személyiségzavar elég távol áll a pszichopatától. Előbbi a személyiségzavarokon belül a 'különcök, furcsák' kategóriába tartozik, utóbbi pedig a 'dramatikusak, ijesztőek' kategóriába.
Találtam még egy linket, ahol az összes szem.zavar fel van sorolva, ha gondolod, keress rá a bizalmatlan szóra, mert másnál is előfordul a paranoid szem.zavaron kívül.
Kétféleképpen is belinkelem, mert kicsit más a formátumuk:
És a másik, ahol csak a paranoiáról írnak.
Öszintén köszönöm ezeket!
El is kezdtem olvasni. Kicsit ilyesztő, hogy ahogy belemélyedek az olvasmányokba, több nézőpontból is felfedezem az életem mesternarratíváját.
Persze nem vegytisztán,de a kamaszkorból majd a fiatal felnőtt életszakszomból és a mai napokból származó érzések, gondolatok mind ott vannak a kapott szövegkben.
Köszönöm a bíztató szavakat. Igen, koncentrálok rá. Bár bevallom, ez az egész életen át folytatott újrapróbálás eléggé rányomná a személyiségemre a kézjegyét. Ettől függetlenül próbálom magam valami ilyesmivel hitegetni, hogy megérdemlem a szeretetet, meg bíznom kell legalább benne. Pont ezért belekezdtem valamibe, ami miatt majdnem minden nap szétvet az ideg, de közben örülök is neki (lenyűgöző, ahogy a személyiségem beteg és egészséges része vívódnak, és pl. a nap egyes szakaszainak, időjárásnak vagy éppen a szellemi fáradságnak megfelelően váltják egymást). Olyan ez, mint mindent felrakni egy lapra. Ha sikerül, ha nyerek enyém a világ, ha vesztek... na az nem lesz jó. Ez esetben azonban teljes mértékben elfogadom, hogy felesleges szenvednem e miatt egyszerűen csak nem illek emberek közé. Végül is más is élt már le életet egyedül.
Az orvost meg inkább kihagyom. Tudom, hogy ez is a betegség része, de már megszoktam, hogy mindent egyedül oldok meg, így szerintem ez is menni fog. Sőt már egy ideje a fent említett ismerősömnek jelenléte is segít a problémák megoldásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!