Miért lett olyan népszerűtlen a helyesírás mostanában?
Persze, megint CSAK a tinédzserek, ugye?
Hát én sok olyan tinédzserrel találkoztam már, akik sok-sok felnőttel túlszárnyalva jóval értelmesebbek, és képesek helyesen írni, sőt, ezen felül stílussal és szépen kifejezni mondandójukat.
És sok olyan felnőttel találkoztam, akikről példát lehetne venni, miszerint milyen az a kulturalitás, amit NE kövessünk, mert csak süllyedést hoz.
Továbbá a felnőtteknek kellene lépniük ez ügyben. Javítani az oktatáson. A szülőknek odafigyelni, hogy olvasson, és főleg, hogy MIT olvasson a gyereke...
Kedves kérdező, egy korábbi párbeszédre:
a szlenget és a nyelvtani hiba fogalmát ne mossuk össze egymással. A nyelvtani hiba: magyartalan. Kivételt képeznek a logikus és EGYBEN ősi, ill. tájjellegű esetek,pl a régi palóc "kanálVal" esete, stb.
Az a mondat NEM szleng, és NEM elfogadható tőájnyelvi változat, hogy
"Most éppen csak úgy levágaSSa a haját."
Még annak ellenére sem, hogy különösen egyes vidékeken falusiak körében elterjedt ez a fajta nyelvtani HIBA.
Gondolom, ezt szlengként sem aposztrofálod...
Egy másik kedves beírónak üzenem, hogy az elgépelés nem feltétlen jelenti a helyesírás nem ismerését. Azonban ÉLŐ BESZÉDBEN aki nyelvtani hibát vét, és nem javítja ki azonnal, esetleg utólag se, ha rákérdeznek, az egyértelműen hibára utal. Legalábbis így vélem.
Utóbbi is eredhet mellégépelésből! Példa vagyok rá. Ha tollal írok, igen ritka, hogy nem az kerül a papírra, amit akartam. De ha gépelek, állandónak hibásan rögzült szokásaim keverednek a helyes gépeléssel. Pl a kívánt billenytű mellettit ütöm le, vagy pl SZÓTAGOKAT használok ott, ahol nem alkalmas, pl.:
ablakNÉL, ablaknál helyett;
alkalmasKÉNT-et, alkamasint helyett;
stb
És mivel elég sűrűn mellégépelek, általában még átnézésem, és javításom után is marad elgépelés a küldendő szövegben...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!