Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért lett olyan népszerűtlen...

Miért lett olyan népszerűtlen a helyesírás mostanában?

Figyelt kérdés
Az emberek jelentős hányada egy értelmes mondatot sem tud leírni. Miért lehet ez? Ez az alapműveltség egyik fontos tényezője.

2014. márc. 6. 18:28
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:
Az alap helyesírási szabályokon nem változtatnak, csak a jelenetéktelenebbeken. Például a díjneveken változtattak legutóbb, ami nem hiszem, hogy sok embert érintene. Nem ezen múlik az, hogy helyesen ír-e valaki.
2014. márc. 7. 14:42
 22/28 piriiiiii ***** válasza:

Persze, megint CSAK a tinédzserek, ugye?

Hát én sok olyan tinédzserrel találkoztam már, akik sok-sok felnőttel túlszárnyalva jóval értelmesebbek, és képesek helyesen írni, sőt, ezen felül stílussal és szépen kifejezni mondandójukat.

És sok olyan felnőttel találkoztam, akikről példát lehetne venni, miszerint milyen az a kulturalitás, amit NE kövessünk, mert csak süllyedést hoz.

Továbbá a felnőtteknek kellene lépniük ez ügyben. Javítani az oktatáson. A szülőknek odafigyelni, hogy olvasson, és főleg, hogy MIT olvasson a gyereke...

2014. márc. 7. 16:42
 23/28 piriiiiii ***** válasza:
felnőttet*
2014. márc. 7. 16:42
 24/28 A kérdező kommentje:
Utolsó, ha olvastad a válaszaimat, akkor tudhatod, hogy én is egy tinédzser vagyok. Nekem az a tapasztalatom, hogy a tinédzserek vétik a legtöbb hibát az aluliskolázottságuk vagy nemtörődömségük folytán.
2014. márc. 8. 20:34
 25/28 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, egy korábbi párbeszédre:

a szlenget és a nyelvtani hiba fogalmát ne mossuk össze egymással. A nyelvtani hiba: magyartalan. Kivételt képeznek a logikus és EGYBEN ősi, ill. tájjellegű esetek,pl a régi palóc "kanálVal" esete, stb.

Az a mondat NEM szleng, és NEM elfogadható tőájnyelvi változat, hogy

"Most éppen csak úgy levágaSSa a haját."

Még annak ellenére sem, hogy különösen egyes vidékeken falusiak körében elterjedt ez a fajta nyelvtani HIBA.

Gondolom, ezt szlengként sem aposztrofálod...

Egy másik kedves beírónak üzenem, hogy az elgépelés nem feltétlen jelenti a helyesírás nem ismerését. Azonban ÉLŐ BESZÉDBEN aki nyelvtani hibát vét, és nem javítja ki azonnal, esetleg utólag se, ha rákérdeznek, az egyértelműen hibára utal. Legalábbis így vélem.

2014. márc. 10. 11:01
 26/28 anonim ***** válasza:
Sőt, pontosítom előző mondatom: egyértelműen az adott momentum helyes változatának nem ismerésére utal, míg aki ismeri a helyesírást, attól még elkerülheti figyelmét, ha valamit mellégépelt, mint pl az előbb jómagam a "tájjellegű" szót.
2014. márc. 10. 11:04
 27/28 anonim ***** válasza:
A mellégépelés megint más. Itt inkább arról van szó, mikor valaki rosszul írja a szavak (muszály, felált, hug, stb).
2014. márc. 10. 11:32
 28/28 anonim ***** válasza:

Utóbbi is eredhet mellégépelésből! Példa vagyok rá. Ha tollal írok, igen ritka, hogy nem az kerül a papírra, amit akartam. De ha gépelek, állandónak hibásan rögzült szokásaim keverednek a helyes gépeléssel. Pl a kívánt billenytű mellettit ütöm le, vagy pl SZÓTAGOKAT használok ott, ahol nem alkalmas, pl.:

ablakNÉL, ablaknál helyett;

alkalmasKÉNT-et, alkamasint helyett;

stb

És mivel elég sűrűn mellégépelek, általában még átnézésem, és javításom után is marad elgépelés a küldendő szövegben...

2014. márc. 12. 12:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!