Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért lett olyan népszerűtlen...

Miért lett olyan népszerűtlen a helyesírás mostanában?

Figyelt kérdés
Az emberek jelentős hányada egy értelmes mondatot sem tud leírni. Miért lehet ez? Ez az alapműveltség egyik fontos tényezője.

2014. márc. 6. 18:28
1 2 3
 11/28 piriiiiii ***** válasza:
64%
8-as, a mondatok értelméhez valóban nincsen, de a mondatok írójának értelméhez elég sok köze van...
2014. márc. 6. 18:54
 12/28 anonim ***** válasza:
100%
Mert a fiatalok ebből a szempontból ennyire igénytelenek és telibeszarják a helyesírást, mondom ezt úgy, hogy én is ebbe a korosztályba vagyok, és tapasztalom ezt, nap mint nap. Egyáltalán nem érdekli őket...
2014. márc. 6. 19:02
 13/28 anonim ***** válasza:
100%
mert degenerált a társadalom
2014. márc. 6. 19:07
 14/28 A kérdező kommentje:
Egyetértek majd' minden válasszal, a tinédzserek nem törődnek a helyesírással egyáltalán. Egyesek azért, mert tényleg lusták kijavítani, mások azért, mert 'ez így menő', egyesek pedig azért, mert diszgráfiások.(Nem nézek le senkit ezért, Isten ments!) Viszont azt én is nagyon rühellem, hogy valaki elejt egy 'tuggya', 'muszály', 'munkahej'szót, aztán a "mobil a hibás" vagy a "siettem" jön. Egy-egy gépelési hibáért nem nézek le senkit, de a fentebb felsoroltak nem abba a kategóriába sorolhatók. Én ezt vallom 14 évesen.
2014. márc. 6. 19:30
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

Egy kissé elszomorító tapasztalatom van INNEN A FÓRUMRÓL, A HELYESÍRÁS szekcióból, ahol "leoltottak" engem azért, mert egy ragályos helyesírási hibára hívtam fel a figyelmet, de a pláne az volt ,hogy ezt vágták hozzám (idézem, nem tudom fejből szó szerint) :

"Ki vagy te, hogy fixen megmond, mi a helyes módja ennek a kifejezésnek?? A nyelv folyamatosan változik, a sokféleésget meg e téren is el kell fogadni!"

Én evvel nem értek egyet teljesen, mivel ez már liberalizmus, azaz egyfajta szélsőség. Tehát csak kis részt értek egyet evvel, hiszen oké, a nyelvek változnak, alakulnak, de ha elterjedt egy MAGYARTALAN kifejezésmód, az nem jelenti azt, hogy ez egy elfogadható, szleng lenne, vagy hogy egy elfogadható nyelvjárásbeli szófordulat volna...

Nem biztos, h érdekel titeket is a konkrét példa, amiról ott írtam korábban, de hasonló jellegű ahhoz, mint ha többen amellett kardoskodnának, hogy a "hülye-e vagy" a helyes, nem pedig a "hülye vagy-e", vagy akár hogy KIJELENTŐ módban helyes volna az, hogy "levágaSSa a haját a lány, pár perc múlva"... :S

Kinek mi a meglátása az ilyesmiről? Pl kedves kérdezőnek? :)

2014. márc. 6. 20:03
 16/28 anonim ***** válasza:
*sokféleséget
2014. márc. 6. 20:04
 17/28 A kérdező kommentje:
Hát, minden nyelv rugalmas, viszont az igék kijelentő módban való használása feszólító módú formával az nagyon "parasztos" beszéd.(Tisztelet a földeken dolgozó embertársaimnak.) Szerintem az alapműveltséghez az is hozzátartozik, hogy az ember elenyésző mértékben használ ún. "szleng"-eket. Szóval szerintem tinédzserek körében elfogadható, meg egy kocsmában is, de aki rendesen szeretné használni, illetve ápolni a nyelvünket, nem gyakran él ilyen kifejezésekkel.
2014. márc. 6. 20:19
 18/28 A kérdező kommentje:
*rendesen szeretné használni
2014. márc. 6. 20:20
 19/28 anonim ***** válasza:

Nem lehet mindenki mindenben tehetséges, ismerek intelligens, művelt embereket, akik mégis viszonylag sok helyesírási hibát vétenek, mégse nézem le őket emiatt. Azonban az interneten semmi nincs lektorálva, és mivel már leginkább ott olvasunk, berögzülhetnek helytelenül írott szavak (és a legtöbb könyvben is fejezetenként legalább egy hibát szoktam találni). Magamban mosolyogva olvastam az előttem elküldött hozzászólásokat, amikben terméazetesen szintén voltak hibák, elgépelések, rövidítések stb. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű tökéletesen írni? :) Azt pedig csak remélni tudom, hogy soha nem leszek olyan kisebbségi komplexusait ellensúlyozni igyekvő, felfuvalkodott, sznob alak, aki még a legjobb barátjával folytatott chates diszkurzusa alatt se mer bennhagyni a szövegében egy elgépelési hibát, vagy hogy egyetlen beszélgetést sem képes lefolytatni anélkül, hogy ne lenne "helyesírás-huszár". Egyébként mi nem tanultuk meg a tíz ujjas gépelést, éppcsak elkezdtük, és egy telefonnál/tabletnél ez már amúgy is tárgytalan.

Hogy menő lenne az írástudatlanság, azt nem gondolnám, csak a legtöbb ember nem fordít olyan nagy gondot a helyesírásra ("mert minek" és "a lustaság nagy úr" alapon). De ha belegondolunk, nem is olyan régen még olvasni se tudtak az emberek, ehhez képest a mai világ nem áll olyan rosszul, úgyhogy ne dramatizáljuk túl!

Annyit még hozzátennék, hogy nem csak a mi generációnk vét hibákat, hanem a felnőttek, idősek is, csak őket nem divat ezzel támadni. Bár a helyesírást pár évente megreformálják, úgyhogy egy idő után igazán nehéz lehet követni, hogy akkor "1-jén" vagy "1-én", stb...

2014. márc. 6. 21:53
 20/28 *Nekomimi* ***** válasza:

Húha, ezen már én is sokat gondolkodtam.

De nem hinném, hogy az oktatás hiányossága miatt lenne, egyszerűen csak tojnak rá.

Van egy barátom, akit már rengetegszer megkértem, hogy használjon nagybetűket is, olvassa el mégegyszer azt, amit írt és utána nyomjon entert, de tojik rá. Azzal jön, hogy " de ez csak facebook..." vagy az olyan mint az " eccé, tucc, acc " . Felnőtt, 26 éves férfiról beszélek.

Nem állítom, hogy ebben az írásomban nem lesz egy hiba sem, mivel nincs bekapcsolva az ellenőrző és az ember nem mindíg veszi észre ha hibát ejt, de legalább igyekszem. :D

Visszatérve a Facebook dologhoz. Alapból nem értem ezt a kijelentést. Legyen szó akár FB-ról, bármilyen chatről, azért tanultunk helyesírást, hogy aztán bármikor és bárhol helyesen írjunk. Nem !? Ebbe nem csak a kézzel írott levél tartozik bele, hanem bármi, amit írsz.

Az, ha valaki véletlenül melléüt, nem gond, tévedni emberi dolog, de utána javítsuk ki magunkat.

Szóval, nem tudom, ez az egész már a hanyagság, nemtörődömségnek a velejárója.

Ebbe az egészbe beletartozik még telefonon, sms-nél a T9 is. Az engem rettentően irritál. Össze-vissza, érthetetlen sms-nél már a hajamat tépem. Nem esik le senki ujjáról a gyűrű, ha rendesen leírsz egy mondatot...

2014. márc. 7. 14:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!