Tulajdonképpen miért gyászolunk, ha meghal valakink? Miért siratjuk el?
Nem provokatív a kérdés, csak szimplán elgondolkoztam.
Az általános dolgoktól tekintsünk el, a bevet "mondókát" ismerem. Gondolkozzatok el és úgy válaszoljatok.
Mivel nem értek egyet vele, nem hagyom jóvá ( hogyan is lehetne jóvá hagyni a halál tényét ) , nem helyeselem, stb., vagyis nem fogadom el. Tudom, mert tudom hogy mit jelent a szó, halál. Tudom mik voltak a betegségei. Tudom, hogy a helye már nem ott van ahol addig volt, hanem a temetőben. A jó gyász, amikor már az evilági dolgok rendje tér vissza a napi életvitelbe. Amikor már nem a halott iránti gondolatok járnak egész nap a fejében a gyászolónak, hanem amikor már magával és környezetével, munkájával, családjával stb. tud törődni.
9-es, kérdezem még tőled, hogy miért csak az önvádat emlited ? Hogyan gyászol, aki nem vádolhatja magát ? Aki eleget adott, és törődött az elhunyttal, stb. ?
Miért sírunk temetésen?
Egy nagyon gazdag ember temetésén egy idegen éppen olyan hangosan sírt és jajgatott, mint a többiek. A szertartást végző pap odament hozzá:
-Talán ön is az elhunyt rokona?
-Nem.
-Akkor ön miért sír?
-Éppen azért.
Minden szomrúság-függetlenül az októl-önmagunkra irányul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!