Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tulajdonképpen miért gyászolun...

Tulajdonképpen miért gyászolunk, ha meghal valakink? Miért siratjuk el?

Figyelt kérdés

Nem provokatív a kérdés, csak szimplán elgondolkoztam.

Az általános dolgoktól tekintsünk el, a bevet "mondókát" ismerem. Gondolkozzatok el és úgy válaszoljatok.

2014. febr. 14. 17:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Mert hiányzik? Ezen nem nagyon van min gondolkodni.
2014. febr. 14. 17:56
 2/12 anonim ***** válasza:
Azért mert sajnáljuk magunkat. Hogy mi lesz velünk nélküle, hogy fogjuk tovább élni az életünket anélkül a társ nélkül akivel eddig sok mindent megosztottunk.
2014. febr. 14. 18:02
 3/12 anonim ***** válasza:
Szerintem az érzelmeknek van köze az ügyhöz, mivel ahhoz a személyhez kötnek érzelmek, általában pozitív érzelmek. Gondolom minél jobban szerettünk valakit, annál mélyebb a gyász is, ha kimutatjuk, ha nem. Elszomorít, hogy nem találkozunk vele többé, ott van a fejünkben a személyisége, az értékei, a közös dolgok, amik a halála után fennmaradnak és ez rossz érzést kelt bennünk.
2014. febr. 14. 18:47
 4/12 A kérdező kommentje:
Miért rossz nekünk a másik hiánya?
2014. febr. 14. 18:53
 5/12 anonim ***** válasza:
Talán az érzelmek miatt, amiket az illető iránt éreztünk, amik erősebbek a racionális gondolatoktól. Ésszel fel lehet fogni, hogy valaki eltávozott, de az általa képviselt értékek, érzelmek, emlékek megmaradnak. Ezzel nem tud mit kezdeni az agy. Ott van minden, a szeretetünk, kötődésünk "tárgyával" kapcsolatos emlékünk, de ő már nincs többé, nehéz elfogadni.
2014. febr. 14. 19:38
 6/12 anonim ***** válasza:
Mert soha többé nem láthatjuk,beszélhetünk vele stb.
2014. febr. 15. 18:54
 7/12 anonim válasza:

A sírással mit fejezünk ki egészen gyerekkorunktól : fájdalmat, hiányt, segitség-figyelem kérést, stb. Temetésen már nem gy sírunk mint a gyermek, aki oly természetességgel szalad édesanyja, édesapja, testvére karjaiba vigaszért, megértésért, segitségért. Nagykoruként ha jól beszél a búcsúbeszédet mondó személy, sgít neked ott a gyásszal kapcsolatos érzelmeidet megélni. Neked lesz utána könnyebb, még akkor is, ha közeli hozzátartozód volt, mert nem viszed haza azt a szélsőséges érzelmet a lakásodba, házadba, otthonodba. Otthagytad a temetőben a halottal. Sírsz még, de már nem úgy, mert már nem a sírnál vagy élsz.

Régi értelmezés, hogy amíg a test elporlad, annak kell egy év. Ameddig el nem porlad teljesen, a lélek addig még itt van. Azt csak a fekete ruhával tudja távol tartani az élő. Ma már és jó ideje az a nézet elavult, ma már mindenki addig gyászol, ameddig őszintén valamennyi szomoruságot érez.

Gondolj bele, mi lenne, ha olyan személyek élnének, akik nem ismerik a szomoruságot. Kegyetlen világ lenne.

2014. febr. 27. 12:36
 8/12 anonim válasza:
Mert ezen a világon élek, élünk, még érzéseink vannak, nem úgy mint a halottaknak.
2014. febr. 27. 13:08
 9/12 anonim válasza:
Akármennyire is próbál az ember hidegfejű, racionális lenni, minden bizonnyal vannak érzelmi kötődései, és ha ezt az embert elveszíti az neki is ugyanolyan rossz mint egy kimondottan érzékenyebb embernek. A gyász az az idő amíg megtanulsz élni valakinek a hiányával, eljutsz egy olyan gondolati síkra, ahol már nem jutnak ilyesmik eszedbe, hogy: nem foglalkoztam vele eleget, nem voltam hozzá elég kedves, sokkal többet adhatott volna neki az élet, az én hibám minden rossz. A gyász alatt elfogadjuk a másikat úgy ahogy van, halottként. Személy szerint nekem még sosem halt meg senkim, de valószínüleg hamrosan megfog és nagyon félek, hogyan fogok reagálni ezért sokat gondolkodok rajta.
2014. febr. 27. 13:51
 10/12 anonim válasza:

Kedves 9-es válaszoló,ezt nem értem : " A gyász alatt elfogadjuk a másikat úgy ahogy van, halottként." A halottat nem elfogadom, hanem elengedem.A halál tényét elfogadom, mert nincs beleszólásom, de a halottat nem fogadhatom el. Az ő helye már a temetőben van, nem az élők között.

Amennyiben nem jól értelmezem légy kedves írjál arról, te mire gondolsz.

2014. febr. 27. 14:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!