Ha aludni akarok, miért lesz minden hang vagy 200% hangosabb?
Ha aludni akarok az eső is rohadt hangos, fúró a szomszédban mint egy légkalapács, és a szomszéd szobában a TV mint egy mozi!
Miért?
omg az komoly,az emberi agy soha nem áll le,kivéve ha meghalsz de akkor már nem kelsz fel többé.
Agy működtedi az egész testedet,ha az leáll levegőt nehezen vennél kedves :D
Amúgy én is így vagyok,de valahogy csak elalszok :D
*Facepalm.*
Első vagyok. :) Nem akartam hosszan kifejteni a válaszomat, de kezd dőlni a bullshit, úgyhogy kifejtem. Ez egy kognitív pszichológiai/neurológiai jelenség. Mivel aludni szeretnél és úgy gondolod, csak csendben tudsz, nem akarsz hangos zajt hallani. Mikor mégis betör a zaj, zavarónak címkézed fel. Mivel zavaró, megpróbálod elhárítani. Megfeszülnek az izmaid, próbálod elterelni a gondolataidat, és apró kudarcnak címkézel fel minden alkalmat, amikor mégis visszaterelődik a figyelmed. Ettől még feszültebb leszel, még élesebben koncentrálsz a zajra: ellenőrzöd, hogy sikerül-e nem figyelned. Tulajdonképpen a figyelmi folyamataidat a figyelmi folyamataid ellenőrzése köti le. Krónikus fájdalom betegségek egy része ugyanígy működik. (Annyira akarom, hogy ne fájjon, hogy folyamatosan azt figyelem, fáj-e.) Öngerjesztő feszültség, mint egy végtelen ciklus a programban.
Ha viszont szándékosan próbálsz koncentrálni a zajra, és a saját befeszített izmaidra, akkor egy idő után az izmaid elernyednek, a zajra pedig deszenzitizálódsz és elalszol.
Kicsit nehéz megérteni a logikáját, kell hozzá egy adag pszichológia és egy adag neurológia, de működik, komolyan, próbáld ki! Ez a meditáció egyik alapja. (Pszichológus hallgató vagyok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!