Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ilyen agresszívek az...

Miért ilyen agresszívek az emberek?

Figyelt kérdés

Tegnap el akartam menni futni a szigetre, és ahogy álltam a buszmegállóban egy nagyáruház előtt, 10 perc alatt 3-4 idegbeteg anyukát láttam, amint üvöltöztek a gyerekeikkel, földön vonszolták, rángatták őket stb. Ugyanennyi idő alatt a parkolóban legalább kétszer mentek majdnem egymásnak a kocsik, vezetőik üvöltöztek, közben meg még két furcsa fickó is áthaladt köztük, akik még rugdosták meg ütögették is az autókat, és beszólogattak a sofőröknek. Idős házaspárok veszekedtek a bevásárlás kapcsán, szintén többen. Agresszív hajléktalan is vegzálta a várakozókat.

Aztán a buszon egy idős nő perelt a sofőrrel, mert olyan helyen akart leszállni, ahol annak a busznak nem volt megállója.

Aztán ahogy futottam a szigeten, egy csapat kis tizenéves, akik szintén futottak, utánam kiabált, hogy "Hajrá, p*csa!", és amikor elhaladtak mellettem, olyan hangot adtak ki magukból, amit még állathanghoz sem tudnék hasonlítani, sőt meg is dobáltak; majd amikor meg én hagytam le őket, akkor megint. (Eddig ilyen még nem volt, és bár sok mindenen keresztülmentem már életemben, azt azért nem gondoltam volna, hogy már a többi futótól is tartanom kell.)

Tudom, hogy ezek a szokásos mindennapok, de ilyen rövid idő -- alig egy óra leforgása -- alatt ennyi durvaság, ráadásul ok nélkül, nekem már egy kicsit sok volt. Miért kell ennek így lennie? Ti is éltetek már meg hasonlót?

2013. dec. 17. 13:33
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Hát akkor nesze neked, karácsony, szeretet ünnepe...

Azt sem hiszem, hogy az időjárástól önmagában fordulnának ki így az emberek. Szerintem mélyebb gyökerei vannak ennek az elképesztő, ok nélküli agresszivitásnak.

De lehet, hogy csak nekem volt egy kicsit tömény így egyszerre. Már rég nem közlekedtem busszal, általában biciklivel járok, vagyis nem másokkal összezárva, ezért jóval kevésbé is szoktam az emberekre figyelni -- hiszen nyilván az útra figyelek, meg a közlekedésre.

Ami pedig a közvetlenül engem ért incidenst illeti, én eddig mindig úgy tapasztaltam, hogy a sportoló emberek között szokott lenni egyfajta szolidaritás, még ismeretlenül is, épp ezért szinte sokkolt, hogy most már ők is bántanak. Ok nélkül. Szerintem ennek sincs köze a közeledő karácsonyhoz, de mindegy.

2013. dec. 17. 19:02
 12/15 zgyzgy ***** válasza:

Mintha csak én írtam volna...

Budapesten eleve sötét az alaptónus, ezt tetézi a karácsony előtti idegbaj.

Mélyebb magyarázatot Kopp Mária-Skrabski Árpád: Magyar lelkiállapot az ezredforduló után c. könyvében találsz.

Nincs kedved átigazolni a Normafához? Én itt intézem a kocogást, regényes helyszín, idegnyugtató erdei csönd.

Két hete még hó is volt.

2013. dec. 17. 20:31
 13/15 A kérdező kommentje:

De, a szigetre nem szívesen megyek többet. Csakhogy Óbudán lakom, nekem a Normafa messze van. Még nem találtam ki, hogy hova fogok járni ezután. De valahova muszáj, a mozgás fontos nekem (tornázom, ugrókötelezem is a bici és a futás mellett, meg tollaslabdázunk, ha van kivel).

Egyébként köszönöm a válaszokat, a privátban érkezetteket is -- bevallom, féltem, hogy majd még én fogom megkapni, hogy mit hisztizek, és igazuk volt a kiskölyköknek, tényleg csak egy hülye p*csa vagyok... De örülök, hogy nem ez történt.

2013. dec. 17. 21:26
 14/15 anonim ***** válasza:

Azokra a srácokra, akik zaklattak futás közben én se nagyon tudok mit mondani, ők tipikus példái a bunkó "húdenagyonfelnőttvagyokmár" tiniknek (ha jól vettem ki a szavaidból azok voltak ezek a bunkók).

Az időjárást úgy értettem, hogy engem pl. (és jó pár ismerősömet is) megviseli az, ha sötéten, ködösen indul a reggel, ilyenkor én speciel nehezebben kelek, fáradtabb vagyok. Pluszba ma reggel még valami jeges havas eső, hódara is esett, ami a legtöbbeknél szintén nem plusz pont. Ehhez a karácsonyi rohangálás, aggodalom, hogy minden tökéletes legyen szintúgy hozzá tesz.

Az agresszivitás szerintem pedig abból ered, hogy a legtöbbe embernek nincs ideje elmenni sportolni, kikapcsolódni és a rossz dolgok halmozodnak, és egyszer csak BUM kitörnek az érzelemek.

2013. dec. 17. 21:30
 15/15 A kérdező kommentje:
Hát én se jókedvemben sportolok, hanem mert most éppen nincs munkám, így van rá időm... Meg persze egészségügyi okokból. De legfőképpen, mert nagyon szeretek mozogni, és ebből a szempontból ez a "csendes" idő sokkal jobb, mint amikor kergetik egymást a frontok, és azt se tudom, mit vegyek fel. Szeretem ezt a hangulatot. Vasárnap tettem egy egész napos szép kirándulást a visegrádi hegyekbe biciklivel. Az a csend és nyugalom, egyedüllét a zúzmarás erdőben, csodálatos volt... De... ez csak én vagyok...
2013. dec. 17. 21:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!