Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért használjátok (többnyire)...

Miért használjátok (többnyire) helytelenül a "lehet" és a "szabad" szavakat?

Figyelt kérdés
elnézést hogy kétszer írom ki, de nehéz besorolni és nem érkezett válasz sem

2013. nov. 9. 15:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
10 Szerintem ez a határ értékrendszertől is függ. Van olyan, akinek azért "nem lehet", mert a szabályok lehetetlenné teszik, tehát a "lehet" egyenlő a "szabaddal". Viszont van olyan, aki fittyet hány az egészre. Alapvetően igazad van, csak nem mindenki gondol ebbe bele. A magyar nyelv rugalmassága pedig helyet ad mindenféle gondolkodásnak. Ezért szép a nyelvünk. Végül is az a lényeg, hogy érted. Lehet, hogy hibásan fejezi ki magát valaki, de érthető, amit mond.
2013. nov. 9. 20:47
 12/16 anonim ***** válasza:
Köszi. Egyet tudok érteni: a hibás kifejezés és a hibás írás sem zavar sokszor, ha a lényeget akarom megérteni.
2013. nov. 9. 20:51
 13/16 A kérdező kommentje:
#11 ezt jól megfogalmaztad
2013. nov. 9. 20:53
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

szeretem helyesen beszélni az anyanyelvemet, ha arról van szó, akkor akár ki is javítom magam.

sőt, néha másokat is, még ha ezt rossz néven is veszik.

ennél sokkal durvább nyelvhelyességi hibákkal is találkozom. ami különösen bosszant, hogy az aktuális és az alkalmas szavakat keverik sokan.

2013. nov. 9. 21:11
 15/16 anonim ***** válasza:

Lányok és Fiúk! Ezt most találtam!

Akit érdekel a téma, ezt hallgassa meg!

http://www.youtube.com/watch?v=pG7iNlKpha0&t=2m28s

Nagyon komoly!

2013. nov. 9. 22:35
 16/16 anonim ***** válasza:

Tegnap valakit megkérdeztem, hogy mit gondol arról a szóról, amit használ, és miért tiltakozik annyira hevesen az ellen, hogy ezzel a jelzővel illetik. Egy olyan választ kaptam, amiből kiderült: az illetőnek fogalma sincs, hogy mit jelent az a szó, amivel illették. Egy feldúltan elmondta egy teljesen másik szónak a definícióját. A további része a beszélgetésünknek ugyan nyelvészetileg és pszichológiailag is érdekes, de nem tartozik ide.

Mit akarok ezzel mondani?

Azt, hogy igenis fontos, hogy a nyelvet helyesen beszéljük. De elvárjuk, hogy ha rámutatnak egyik hibáinkra, azt ne sértésként tegyék, hanem ajánlásként! Mi meg mondjuk, hogy erről mi másképp vélekedünk és fejtsük ki nézeteinket. Ezt beszéljük meg. Ha nem tudjunk megegyezni, hogy kinek van igaza, forduljunk szakkönyvekhez. Legvégül ismerjük el a hibánkat és értelmezzük újra a mondani valót.

A nyelv korcsosulása nem jó. Én nem hiszek abban, hogy ez az evolúció lényege, hogy toleránsak vagyunk és megszokjuk a hibákat. Én azt hiszem, hogy ez romlást hoz. Akit szeretünk, annak kedvesen mutassuk meg, hogy hogyan kell használni helyesen a helytelenül használt szavait ezzel segítve őt és az őt hallgatókat.

2013. nov. 10. 14:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!