Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Tudom, hogy a nemzeti dohánybo...

Tudom, hogy a nemzeti dohánybolt már lerágott csont de erről mit gondoltok?

Figyelt kérdés

17 éves vagyok, hétfőn már 18! :D Ma rengetegett gyalogoltunk barátnőmmel és bementünk egy dohányboltba, mert csak az volt nyitva és szörnyen szomjasok voltunk, gondoltuk kivételesen egy üdítőt vehetünk, hisz még egy presszó se volt nyitva. Már az ajtóban az eladó nagyon ellenszenves módon kitessékelt minket, hiába mondtuk, hogy csak innivalót szeretnék.Mondtuk, hogy az ajtóba kifizetjük csak akkor hozza oda.Erre elkezdett ordibálni, hogy tünjünk ki, mert rendőrt hív.Próba szerűen bementünk még kettőbe és onnan is kizavartak bár, a harmadik helyen az ajtós módszerrel kiszolgált a csávó de Ő is húzta a száját.

Értjük mi, hogy ez a törvény de szerintem ez a hangnem túlzás.Főleg, hogy míg 3 dohánybolt volt nyitva a környéken, bolt egy sem.

2013. okt. 23. 21:51
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Mostmár utólsó előtti *

Egyébként mindenkinek köszönjük a választ!

2013. okt. 23. 22:31
 12/19 anonim ***** válasza:
43%

A többségük sajnos csak alkalmazott de a főnökük megtiltotta nekik a dolgot és ha kinézetre látja a kamerán keresztül hogy kiskorúak vagytok és nem látja azt hogy megmutatjátok a személyit az eladónak akkor nyomban kivághatja.

Barátnőm másodállásban beugrós egy ilyen boltban és egyszer volt bent egy ismerőse cigit venni aki már 20 éves de még 18 nak sem néz ki és a főnöke majdnem letépte a fejét hogy miért nem kérte el tőle. Mert akár ismeri akár nem aki fiatalnak néz ki köteles elkérni tőle a személyit. És ha mondjuk te 18 évesen mentél volna be, de a barátnőd még nem volt az akkor sem szolgálhatnak ki téged addig ameddig kiskorú tartózkodik az üzlethelyiségben. Persze akkor megtehetted volna hogy az orra elé vágod a személyidet ha már tudod igazolni hogy elmúltál 18 de addig téged sem szolgáltak volna ki ameddig a barátnőd kiskorú és benntartózkodik, és sok vevőt sem lehet addig ameddig egy kiskorú tartózkodik bent.

Én is jártam már úgy hogy 22 éves létemre elkérték a személyimet. Amikor beléptem az ajtón és volt bent 3 vevő egyből a pénztáros azt mondta hogy stop és jött felém nagy mérgesen hogy menjek ki vagy igazoljam hogy elmúltam 18 éves. Amit meglátta a személyimen a születési dátumot akkor egyből hirtelen kedves lett és sűrű elnézést kért tőlem, és amikor már egyedül voltam benn és kiszolgált mondta is hogy sajnálja de neki ezt megparancsolta a főnöke hogy amint fiatalos arcú embert lát bent egyből menjen oda és kérje el a személyit vagy zavarja ki és addig senkit nem szolgálhat ki. És mivel én borotválkozás után mentem be így persze hogy azt hitte hogy még 18 alatt vagyok. Sajnos sokszor nem az alkalmazottakat kell szidni emiatt hanem azt aki ezt a törvényt kitalálta és a dohányboltok tulajdonosait, de nem véletlen hogy félnek ettől mert egyes helyeken ez jó biznisz és félnek hogy ha bezáratják a helyet akkor padlóra kerülnek mert oké hogy nagyon nagy részük Fideszes és ez csak amolyan kis zsebpénz nekik de ők ezt kínzásnak vennék. Pedig én ezeket a trafikokat olyanoknak adnám oda akik már üzemeltettek ilyet régebben és értenek is hozzá.

De lényegtelen sajnos igazuk volt és az a csávó aki hajlandó volt titeket kiszolgálni na ő benne van emberség hogy megoldja de a száját is valószínű azért húzta mert félt nehogy valaki észrevegye mit művel mert oké hogy csak üdítőt adott ki de még egy nyalókát sem adhat ki 18 év alatti vásárlónak. Sajnos ez baromi rosszul lett kitalálva de ez van sajnos. És sokszor az ostor az eladókon csattan akik minimálbérért görcsölnek napi 10-12 órát bent miközben a főnökük vagy halálra szívatja vagy egyszerűen cseszik rá csak egy hülyeség és kirúgással fenyegeti őket.

Barátnőm is kivan idegileg ettől de neki kell a pénz mert a szüleit segíti hogy enni tudjanak, legyen tüzelőjük és ne kapcsoljanak ki semmit, mert a barátnőm 20 éves létére takarítónőként dolgozik egy kórházban havi 60 ezerért 12 órába és amikor pihenője van akkor beugrik egy trafikba mint eladó oda is 6-8 órában és ő is számtalanszor kiabált már 16- évesekkel hogy menjenek ki vagy rendőrt hív, és sokszor neki is olyan lelki ismeret furdalása van hogy sokszor itt sír már annyira kivan idegileg, de a szüleit segítenie kell plusz a húgának is mert beteg vagy 10 fajta gyógyszert szed és kell rá a pénz, hiába segítek én is be hiába vásárolok be nekik 4-5 napra sajnos az is kevés és közben nekem is meg kell élnem ami sajnos nem egyszerű.

Szóval a sok eladót nem kell szidni főleg ha csak egyszerű alkalmazottak ők nem tehetnek arról hogy olyan főnökeik vannak és sokszor annyira idegesek hogy nemcsoda hogy így viselkednek. Ami szerintem megengedhetetlen dolog a részükről de nem csoda hogy kivannak idegileg, ezt sajnos meg kell érteni, barátnőm is már készen van de nincs más munkahely, én is csak kőkemény protekcióval tudtam elhelyezkedni egy olyan helyen ahol a szakmámban dolgozom és bejön annyi amennyiből eltudom tartani magam meg anyámat mert apám már nem él, anyám meg egyedül van mivel az egyetlen testvérem is itt hagyott minket ő meg kint dőzsöl Ausztráliában és már vele sem beszéltem jó 2 éve. Oké hogy anyám dolgozik de az arra elég hogy két fizetésből tudjuk tartani azt hogy megéljünk és egy kis szórakozás is beleférjen plusz a barátnőméknek is besegítek. Volt hogy mentem volna egyik hétvégén barátnőm helyett a dohányboltba beugrani mert a barátnőm beteg volt én meg kényszerszabin de nem engedte a főnöke és a barátnőm betegen dolgozott ott bent, még jó hogy legalább azt megengedte hogy a helyiségben tartózkodjak hogy legalább figyeljek rá.

2013. okt. 23. 22:41
 13/19 A kérdező kommentje:

Értem és tudom, hogy ez a dolguk..nincs is ezzel baj.Itt a hangnemmel volt a gond. Szerintem kiabálás és bunkóság nélkül is meg lehet mondani határozottan, hogy nem mehetünk be. Azért meg mert kiad az ajtón egy colát -amit kifizetünk- nem rúgtak még ki senkit (szerintem) hisz nem dohányról vagy cigiről volt szó.

Egyébként sajnálom a barátnődet!

2013. okt. 23. 22:57
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
De kirúgják, semmivel nem szolgálhat ki kiskorút. Még azért is megbüntetnek ha nyitva van az ajtó és egy kiskorú belát az üzletbe.
2013. okt. 23. 23:13
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Ennél már csak az röhejesebb, hogy bár nem léphet be 18 év alatti és nem is láthat be, de azért qrva nagy betűkkel kiírják, hogy DOHÁNYBOLT. Szóval az a szerencsétlen gyerek, aki elmegy előtte látja mi az és elképzelhető, hogy még kíváncsibb lesz rá. Nem értem a logikájukat. :D
2013. okt. 24. 01:33
 16/19 A kérdező kommentje:

Én ezt az egészet nem értem. Több éven/éveken keresztül tökéletes megfelelt az, hogy a boltba lehetett kapni.Most komolyan egy ilyen homályos üvegű bolttal előrébb vannak? Ugyan úgy rászokik aki rá akar.. most is kicselezik a kistaknyok őket.Nem egyszer láttam már, hogy egy 13-14 éves kissrác oda ment valakihez, adott oda neki pénzt az meg megvette neki.Persze, ez ilyen embereknek is csak gratulálni tudok.

A másik dolog amit nem értek, hogy az alkoholos italokat miért lehet a boltokban forgalmazni? Az nem káros?? Azt nem baj, hogy látják a 18 éven aluliak? vagy majd arra is kitalálják, hogy "Nemzeti Italbolt"?

Még sok minden felmerült bennem a témával kapcsolatosan de nem akarom itt osztani az eszet, majd 10 év múlva biztos rájövök, hogy miért volt erre szükség.

2013. okt. 24. 10:02
 17/19 anonim ***** válasza:
Eltaláltad, mert elvileg lesz majd olyan italbolt is a röviditaloknak, vagy a bizonyos alkoholszázalékot meghaladó piáknak. Borzasztó, ami itt megy. Mondjuk engem nem izgat hol kell megvenni. Viszont az, hogy már megint azoknak a zsebét tömik ezzel, akiknek már eleve tele van, az azért már igen.
2013. okt. 24. 16:33
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én dohányboltban dolgozom, szóval tudom mi megy ott. Valamilyen szinten megértem az eladót is és Téged is.

Kezdem az elején. Hozzánk is sokszor jönnek be 18 év alattiak, de megvárom hogy bejöjjön, elmondja mit kér, aztán zúdítom rá a kérdésem: "Személyit kérhetek?" Ha megmutatja (általában akkor azok valóban elmúltak 18 évesek) és ha tényleg elmúlt akkor természetesen kiszolgálom. Ha azt mondja hogy nem múlt el, vagy otthon felejtette akkor nem szolgálom ki és kiküldöm, természetesen ezt is lehet illedelmesen. Szerintem az ellenőrök sem annyira gerinctelenek hogy ne várjam meg hogy mit mond a vevő, mindegy az hogy most kiskorú vagy sem, egyből támadjam le és rúgjam ki. Szerintem amúgy nem is a kiskorúakkal van a nagyobb baj, hanem a kisgyermekes anyukákkal. Nálunk ez napi szinten megtörténik többször is, hogy bejönnek kisbabákkal, kisgyerekekkel. Mondom hogy gyermek nem lehet a helységben, és még nekik áll feljebb, meg az én fejem ordibálják le, hogy Ő márpedig nem fogja kint hagyni a gyerekét! Ezt persze megértem, én sem hagynám kint a gyerekem, ha lenne, de nem fogom kockáztatni a munkahelyem egy vadidegen hülyesége miatt, amit sikerült megszereznem másfél év munkanélküliség után, azt is protekcióval. Ilyenkor szimplán azt szoktam válaszolni: "Rendben, de addig nincs kiszolgálás ameddig a gyermek a helységben van, mivel folyamatosan vesz a kamera. Valamint nem csak a főnökömet, nem csak engem fognak megbüntetni, hanem magát/téged is!" Ilyenkor jönnek a csodálkozások hogy Őket mért büntetnék meg?! Elmagyarázom hogy mért....

Sokan viszont kérik hogy vigyem ki a cigit, mert nem szeretnének gyerekkel bemenni. Ilyenkor csak annyit kérek hogy nézzen bele a kamerába hogy lássák nem kiskorút szolgálok ki, csak egy gyerekes anyukát aki nem szeretné megszegni a törvényt, nem szeretnék ha bajba kerülnék.

Na de vissza a Te esetedhez. Valóban nem szolgálhatott volna ki, akiben volt egy kis emberség és legalább kivitte nektek, de sajnos Őt ezért is megbüntették volna. Szerencsére nálunk ilyen gond nincs, mert nem árulunk semmilyen más árut.

Aki azt a hosszú választ írta: Sajnos igazat kell hogy adjak! Rengeteget gürizünk abban a néhány négyzetméteres kis kotlában... Nem csodálom hogy ki van idegileg a barátnőd, én is kivagyok. Mikor minden nap csak azt kapod a vevőktől hogy ez nem nagy meló, egy doboz cigit nem nehéz kiadni, mikor a férfiak egy darab húsnak hisznek és megalázó dolgokat szólnak be és nem szólhatsz vissza, mert egyből szaladnak a főnökhöz árulkodni, mikor este 8-ig nyitva vagy, előbb nem zárhatsz be, az egyik vevőnek 19:59 perckor jutott eszébe neki ez kell meg az kell, áhh még válogat egy kicsit, még megkérdezi a fél pultnak az árát stb, jó esetben betudsz zárni negyed 9-kor, még mire a kasszát leszámolod, elvégzed a szükséges papírmunkákat hozzá, esetleg még fel is kell takarítanod, mert akkora kupi van. Jó esetben otthon vagy 9, negyed 10, vacsorázz meg, fürödj le, foglalkozz egy kicsit a családoddal és a pároddal, kb 11- éjfél mire elalszol, reggel fél 5, 5kor pedig kelj fel, mert menni kell dolgozni és ki kell nyitnod 6-kor. 3-4 szállító jön egyszerre, vedd át az árut, de mellette foglalkozz a vevőkkel is, ha sikeresen átvetted akkor pakold el egy 2 négyzetméteres raktárba a 10-15 dobozt ami nehezebb néha mint én, kezdj el bevételezi, mellette persze megint foglalkozni kell a vevőkkel, ha megvan a bevételezés akkor el kell végezned a hozzá tartozó papírmunkát stb, mikor jön a "legimádottabb" kolléganőd és ott okoskodik neked, közben a vevők is mondják a maguk baját, kínját, bunkózásait, jön a könyvelő hogy ezt meg azt kell megcsinálni, utána jön a főnök hogy most az egész boltot át kell rendezni mert az aláírt szerződésben nincs meg a 40%. Augustus 20-án, október 23-án, november 1-jén, december 24-én, december 31-én, január 1-jén legyél nyitva 6-20-ig, mert marha nagy szükség van az embereknek egy rohadt doboz cigire, az étel az nem lényeg, a boltok azok zárva lehetnek....meg a főnököd nem fog neked bemenni dolgozni, mert hivatalosan neki kellene.... Minden hónap végén leltározz éjfél, hajnali egyig és reggel 6-kor ismét nyiss ki, mindezt 80 000 Forintért :) Nekem így telik a hónapom, szóval nem csodálom hogy kivan idegileg! Remélem olyanok is olvassák akik azt mondják: "Egy doboz cigit nem nehéz kiadni!"

2013. okt. 25. 09:47
 19/19 anonim ***** válasza:
Ennek amúgy semmi értelme, hogy csak 18even felüliek mehetnek be dohány boltba.. Aki 18 éven aluli és cigizik ő mindenképp szerez magának cigit, ha kell, oda megy egy vad idegenhez oda adja neki a pénzt és még kéri, hogy vegyen neki cigit.. Mint pl én.. Xd szóval...
2017. ápr. 27. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!