Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Buta vagyok, mihez kezdjek?

Buta vagyok, mihez kezdjek?

Figyelt kérdés

A problémám a következő: érettségi előtt állok, 18 éves vagyok. Elsős korom óta nagyon jó tanuló vagyok, de ez kimerül abban, hogy a jegyeim jók, és általában véve könnyen megértem a dolgokat (például a különböző modern fizikai elméleteket meglepően könnyen megértem), illetve órákon képben vagyok az anyaggal, tehát egyik napról a másikra könnyen el tudom sajátítani, meg tudom jegyezni a dolgokat (magolok? Nem tudom. Elég sok módszert kipróbáltam már...), a témazárók már kicsit nagyobb erőfeszítést igényelnek, viszont most, hogy elkezdtem készülni az érettségikre, szembesültem azzal, hogy RENGETEGET felejtettem. Persze ez nem most okozott problémát először, sőt, pont emiatt tettem egy "kitérőt" is a mostani gimimből egy másik suliba, de nem tudtam beilleszkedni, úgyhogy visszajöttem ide. Sokan bélyegzik a helyet elitképzőnek. Az osztálytársaimmal semmi bajom, és hangsúlyozni szeretném, nem irigykedek rájuk (sem anyagiakban, sem szellemeikben). Néha nagyon szégyellem magam, és egyszerűen csak elkeserít, hogy nekik van valamijük, ami nekem nincs...

Azért osztályon belül is van olyan, aki olyan problémákkal küzd, mint én, és van (főleg a fiúk közt) aki nagyon könnyedén veszi az akadályokat. Ezt úgy kell érteni, hogy körülbelül negyedannyi befektetett energiával hozza a négyes-ötös szintet, ami a hosszabb távú információraktározást illeti tényleg MINDEN megmarad neki.

Nem lenne baj azzal, hogy sokkal többet kell tanulnom, ha ezt hosszú távon is látnám kamatozni, de sajnos nem. Sokszor butának, műveletlennek érzem magam, pedig rengeteget olvasok, igyekszem naprakész maradni a hírekben is. Mégis úgy gondolom, hogy belőlem sosem lehet "okos" ember.

Nagyon félek, hogy az egyetemen ez még nagyobb problémát fog okozni (vagy esetleg már az érettségin elvérzek). Említettem azt is, hogy már a tanulás mint folyamat se megy olyan könnyen, és szinte majdnem biztos vagyok benne, hogy sokat szenvednék, küzdenék az egyetem alatt. Azon is elgondolkodtam, talán jobb lenne valami szakmát választanom, esetleg külföldre menni, új életet kezdeni, fizikai munkát végezni. Minél többet jár ezen az eszem, annál nehezebben megy a tanulás. Sokszor elkalandozok, és mostanság problémáim vannak a koncentrációval is, pedig régebben egyáltalán nem voltak. Elég sok rossz dolgon mentem keresztül az elmúlt pár évben, pl. az egyik szülőm elvesztése, zaklatás, a testvéremmel való kapcsolatom elmérgesedése. Szinte biztos vagyok benne, hogy a koncentrációzavar ezek miatt van, de nem tudom, hogy mennyiben befolyásolják ezek a hosszú távú memóriát (bár emlékeim szerint már a fent említett esetek előtt is voltak gondjaim ezzel). Sokszor gondolok arra, hogy mennyi mindent szeretnék elfelejteni az elmúlt pár évből, és az az érzésem, hogy olyan "jól" megtanultam felejteni, törölni a fájdalmas emlékeket hogy az iskolában tanultak is kiesnek. Persze lehet, hogy hülyeség az egész teóriám...

Kérlek írjátok meg hogy mit gondoltok erről! Hogyan tudnék változni, vagy kellene-e egyáltalán változnom? Vagy fogadjam el, hogy ilyen vagyok, és tényleg hagyjam az egyetemet?

2013. szept. 29. 21:06
 1/7 A kérdező kommentje:
Más: amikor az osztálytársaimmal beszélgetek, sokszor fokozódik ez az érzésem. Furcsa dolgokat csinálok, hülye megjegyzéseket teszek, rosszul reagálom le a dolgokat, nem tudom követni őket, sőt, vannak durvább dolgok is, például nevek sem jutnak eszembe. Tipikus "szőkének" érzem magam. Észrevették ezeket a dolgokat, és mintha kicsit piszkálnának is ezekkel... Az általánosban nem volt ilyen problémám. Persze mióta szorongok ezektől, azóta csak még jobban felerősödtek. Mikor iskolán kívüli ismerőseimmel vagy a családommal beszélgetek, nincs ilyen... valahogy jobban ott vagyok velük lélekben is, és nemcsak testben. Azért azt nem mondanám, hogy mikor velük beszélgetek akkor zseniális dolgokat tudok mondani...csak... szóval értitek.
2013. szept. 29. 21:16
 2/7 anonim ***** válasza:
Talán túl sokat próbálsz a fejedbe gyömöszölni. Azt írod, hogy rengeteget olvasol és naprakész vagy a hírekben. Manapság ömlik mindenhonnan az információ, nem érdemes befogadni mindent, mert egyrészt úgysem lehet, másrészt a hasznos és fontos dolgoktól elveszi a figyelmet. Szelektálni kell, csak a lényeges dolgokkal törődni. Ha túl sokféle dologgal foglalkozol, és ide-oda csapongsz, akkor nem is tud a hosszútávú memóriába átkerülni semmi, mert már a rövidtávúban cserélődnek a dolgok.
2013. szept. 29. 21:17
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok, emlékek eltereljenek a célodtól. Igenis jó dolog az, ha hozzászoksz ahhoz, hogy tanulsz, mert én is olyan voltam, aki 0 tanulással kitűnő volt mind a középiskolában, mind az érettségin, és a saját bőrömön kellett megtapasztalnom azt, hogy az egyetemen tanulni kell, mert különben nem haladsz semmire. Okos gyerek vagy, ez a fogalmazásodból is látszik, nem kell amiatt aggódnod, hogy mi lesz az egyetemen, bírni fogod, nem lesz probléma.

Nekem is pont az érettségi évemben kellett szembesülnöm hasonló problémákkal, mint a tieid, de én erőt vettem magamon, mert az ilyen események nem szabad, hogy tönkretegyék az egész életedet, mert ha most meghátrálsz és mondjuk egy szakmát tanulsz (amivel megjegyzem semmi gond) és még boldog, elégedett is leszel az életeddel, de mindig is ott fog motoszkálni a fejedben, hogy mi lett volna, ha (bocsánat a kifejezésért) nem punculok be és igenis elvégzem az egyetemet és férfi/nő módjára (nem derült ki számomra a nemed :P) kezelem a dolgaimat.

Itt az ideje felnőni és úgy is viselkedni, nem szabad hagyni, hogy a negatív gondolataid, érzelmeid befolyásoljanak és eltérítsenek a helyes ösvényről.

Remélem sikerült egy kis lelket önteni beléd!

Ja és még annyi, hogy az érettségi semmi nem lesz, sokkal könnyebb lesz, mint amilyenre számítanál :)

2013. szept. 29. 21:19
 4/7 anonim ***** válasza:
0%

Elég összefüggéstelen ez az egész, most akkor mi is pontosan a problémád? Azon kívül, hogy idejöttél kicsit panaszkodni úgy általánosságban a borzalmas életedről...

Egyébként meg: az érettségi előtt (hát még egyetemen, a vizsgaidőszakoknál!) mindenki azt érzi, hogy nem tud semmit, mintha sosem látta volna az anyagot, és jajj, ő bizony meg fog bukni, meg hülyébb, mint bárki más. Ez természetes érzés.

Egyébként meg: ha magolsz, akkor tényleg buta leszel! Értelmezve, odafigyelve kell tanulni, nem pedig bevágni az anyagot, mintha lenyelted volna a könyvet...

2013. szept. 29. 21:19
 5/7 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy nemcsak az érettségi kapcsán merült fel ez a probléma, elég régóta küzdök vele. Nem panaszkodni akartam, sajnálom, ha neked ez így jött le.
2013. szept. 29. 21:34
 6/7 A kérdező kommentje:
Második válaszoló! Lehet, hogy épp ebből lesz a baj. Úgy értem te azt írtad, nem tanultál középsuliban,de az egyetemen már igen. Én meg elég sokat tanulok már most is, attól félek, hogy fizikailag, és legfőképp időben kivitelezhetetlen lenne az egyetem.
2013. szept. 29. 21:37
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Menni fog az, azért érzed butának magad, mert egyre többet tudsz, és egyre inkább tudod mit nem tudsz. Hidd el, a tényleg buta emberek nem gondolják magukat butának.
2013. szept. 30. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!