Ez vajon mit jelenthet ha valaki így utal rám?
Az mire utal, ha valaki beszélgetés közben
nem szólít meg nem mondja, hogy "te" v. "Ön" csak a keresztnév alapján utal rád. pl.: ketten vagyunk és valaki hozzám beszélve ezt mondja: Tegnap láttam Istvánt a múzeumba, akartam köszöni, de sietnem kellett.(én vagyok István) meg hasonlóan utalnak rám néhányan.
Ez magázódás.
Nyelvtanilag ugyanaz, mint amikor egy tanárnődnek mondod, hogy "Tegnap láttam Tanárnőt a boltban."
Vagy az orvosodnak:
A múltkor a Doktor Úr ezt és ezt mondta.."
Azért furcsább, mert tulajdonnevekkel igen ritkán használjuk.
Igen, ez normális. Csak keresztnévvel ritkán használjuk, de egyébként teljesen normális, ha szemtől-szemben beszélgetésben olyat mondasz valakinek, hogy pl. "Tegnap láttam Jóska bácsit a piacon."
Közvetlenebb, mintha azt mondanád, hogy "tegnap láttam Önt a piacon", de tiszteletteljesebb a tegeződésnél. Ez egy amolyan átmenet a kettő között, amellyel a beszélő kifejezi az illető iránti tiszteletét, de egyben azt is, hogy a kapcsolatuk viszonylag közvetlen és baráti. (pl. ha a példában említett Jóska bácsi a szomszédságban lakó kedves ember, akivel jó a kapcsolatom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!